søndag 28. mars 2010

Karamellisert løk- og osteterte


300 g hvetemel
150 g smør
2 eggeplommer
salt/pepper
en skvett melk

2 kg løk (gjerne blanding av rød og gul)
60 g smør
4 hvitløksfedd
15 g timiankvister
3 egg (del den ene og bruk eggehviten til å pensle bunnen)
1 ss melk
2½ dl kremfløte
2 ss god sennep
250 g Cheshire-ost (jeg brukte en moden cheddar)


Hvetemel og smør kjøres sammen i food processor. Tilsett eggeplommer, salt, pepper og evt melk og kjør til deigen samles. Pakk i plast og sett i fryseren 30 minutter.

Del løkene i halve skiver. Hakk hvitløken. Stek mykt i smør. Tilsett timian og stek over medium varme til det karamelliserer seg. Tilsett evt litt vann underveis hvis det begynner å brenne seg. Fisk ut timiankvistene.

Grovriv paideigen og klem ut i bunnen av en pai- eller terteform. Sett i fryseren 15 minutter. Blindstek (dvs å legge et stykke bakepapir i bunnen og dekk bunnen med tørre bønner, erter, ris eller linser før forsteking) ved 180 grader i 10 minutter. Ta ut bønner og bakepapir, pensle med eggehvite og stek videre 10 minutter til.

Smuldre osten i løkblandingen og fordel i paiformen. Visp sammen egg, fløte, sennep, salt og pepper og hell over i formen. Stek ved 160 grader i 40 minutter. La stå 10 minutter før servering.

(GoodFood, October 2009)

Ingen kommentarer: