mandag 21. september 2009

Baklava


12 ark filodeig
2 dl finhakkede mandler
2 dl finhakkede valnøtter
1 dl sukker
1 ts kanel
200 g smeltet smør

2 dl sukker
1½ dl vann
3 nellikspikre
1 ts kanel
3 ss sitronsaft


Bland sammen nøtter, sukker og kanel. Smelt smøret.
Filodeig tørker raskt, så de arkene du ikke bruker bør ligge under et oppvridd håndkle. Pensle ett filodeigark med smør, brett i to og legg i en ildfast form så nært opp til størrelsen på det brettede arket som mulig. Pensle overflaten med mer smør. Gjenta med to ark til slik at du nå har tre brettede ark med filodeig oppå hverandre i formen. Dryss på en tredel av nøtteblandingen. Bygg på videre med tre brettede filodeigark og nøtteblanding mellom til alt er oppbrukt. Avslutt med filodeig og pensle overflaten med smør. Bruk en skarp kniv og skjær kaken i biter. Stek ved 200 grader i 30 minutter. Skru temperaturen ned til 150 grader og stek 10 minutter til.
Mens kaken steker kokes sukkerlake av sukker, vann, krydder og sitronsaft. La småkoke 10-15 minutter. Fisk ut nellikspikrene. Straks kaken er ute av ovnen helles varm lake over den varme kaken. Avkjøl helt før servering.

Ingen kommentarer: