søndag 19. februar 2012

Boller til fastelavn.

I dag er det Fastelavn og det nytes nok boller i mange hjem i dag, med krem og syltetøy. Nam nam. :-)

(ca 30 stk)

50 g gjær
6-7 dl melk
150-200 g smør
170 g sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
ca 1 kg hvetemel
1 egg + vispet egg til pensling


Reguler melke- og smørmengdene etter hverandre. Bruker du mindre smør bruker du mer melk, og omvendt.
Smuldre gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland sukker, salt, mel og kardemomme i en bolle. Hell i melk, smeltet smør og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen (elt evt inn rosiner eller hakket sjokolade om du ønsker det), del i emner som trilles til boller. La etterheve på plate. Pensle med egg og stek ved 250 grader på midterste rille i 5-6 minutter.

fredag 17. februar 2012

Chiliaïoli

Chiliaïoli er aïoli med piff. Nydelig til fisk og skalldyr og jeg bruker den gjerne også som dressing til f.eks. hamburgere, kyllingburgere eller biffsandwich. Aïoli med godt brød til å dyppe i er også perfekt som en liten forrett eller del av et koldtbord/tapasbord.


2 eggeplommer
2-3 hvitløksfedd
1 ts Dijonsennep
ca 2½ dl nøytral olje
finhakket rød chili




Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk og sennep. Visp inn oljen, først dråpevis, og så i en tynn stråle til alt er brukt opp. Smak evt til med mer salt og pepper. Rør inn finhakket chili. Tynn den evt litt ut ved å vispe inn en spiseskje med kaldt vann.
Skulle aïolien skille seg har du en ny eggeplomme i en ny bolle og visper gradvis inn den "ødelagte" aïolien før du fortsetter med resten av oljen som vanlig.

søndag 12. februar 2012

Snickerdoodles.

Snickerdoodles er en relativt ukjent småkake i Norge. Jeg forbinder den vel mest med USA og hører den nevnt i amerikanske serier/filmer, men det faktiske opphavet er likevel ukjent. Uansett hvor de kommer fra er disse nydelige kjeks som både store og små liker. Beregn steketid etter hvordan du liker dem, kortere steketid gir kjeks med sprø kant, men som er myke inni, mens litt lengre steketid gir helt sprø kjeks.

(ca 24 stk)

220 g smør
300 g sukker
340 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts salt
2 egg

2 ss sukker
2 ts kanel


Smør og sukker vispes lyst og kremet. Visp inn eggene, ett om gangen. Rør inn mel, bakepulver og salt. Bland sukker og kanel. Rull deigen til kuler som rulles i kanelblandingen. Legg på stekebrett. Beregn god avstand mellom hver kule, de flyter utover under stekingen. Stek ved 175 grader i 12-15 minutter.

onsdag 8. februar 2012

Acharikylling med pilaffris

Nydelig indisk kyllingrett med massevis av smak. Må prøves!

(4 pers.)

1 kg kylling i store biter
3 store tomater, flådde, uten frø, hakkede
3 løk i tynne skiver
1 ts fennikelfrø
1 ts sennepsfrø
1 ts bukkehornskløver (fenugreek)
1 ts spisskummenfrø
1 ts løkfrø
chilipulver etter smak
salt
½ ts gurkemeie
1 ss revet ingefær
1 ss revet hvitløk
1 beger (ca 300 g) matyoghurt
saften av 1 sitron

3 løk i tynne skiver
litt salt
litt sukker
½ kanelstang
4 nellikspikre
4 kardemommefrø
ris til 4 personer


Acharikylling: Tørrstek fennikelfrø, sennepsfrø, bukkehornskløver, spisskummenfrø og løkfrø. Mal i en morter og bland med gurkemeie og sitronsaft.
Stek løken myk. Tilsett tomater og stek til de er myke og nesten oppløst. Tilsett kylling, yoghurt, ingefær, hvitløk, salt og chilipulver etter smak. Legg på lokk og la småkoke noen minutter. Rør inn krydder/sitronblandingen og la småkoke til kyllingen er ferdig.

Pilaffris: Karamellisert løken med salt og sukker. Stek krydrene litt i olje og tilsett sammen med risen, rør til alt er godt blandet. Tilsett vann og la koke til risen er ferdig.

Server med f.eks. raita og naan.

lørdag 4. februar 2012

Karrikoteletter i form

Enkel hverdagsrett med god smak.

(4 pers.)


4 svinekoteletter
2-3 gulrøtter
1 løk
8-10 hele skrelte hvitløksfedd
1 kg poteter
3-4 ss rød karripasta
1 liten kartong fløte
salt/pepper


Del poteter og gulrøtter i store biter og kok dem halvferdige. Salte og pepre kotelettene og brun dem raskt i panne. Del løken i båter og stek dem også raskt i panne før de blandes med hvitløksfedd, poteter og gulrøtter i en ildfast form. 1 ss av karripastaen vispes sammen med fløte, salt og pepper. Resten gnis over kotelettene, som legges oppå grønnsakene i formen. Hell fløten over. Stek ved 175 grader i ca 40 minutter, til grønnsakene er gjennomstekte.

tirsdag 24. januar 2012

Kremet lammegryte.

Det er kaldt for tiden, og kaldere skal det visst bli. Da er det godt å gjemme seg innendørs og nyte en varmende gryterett. Lammesesongen er riktignok forbi (eller ennå ikke kommet, alt ettersom hvordan man ser på det), men med lam i fryseren er det enkelt å diske opp med denne smakfulle gryteretten. Jeg liker skikkelig "sausete" gryteretter slik at jeg kan mose potetene i sausen (selv om det egentlig ikke er lov) og virkelig få opp all den gode smaken.


1 kg lammekjøtt i litt store terninger
2 hakkede løk
3-4 gulrøtter i store biter
4-5 hakkede hvitløksfedd
et par never frosne selskapserter
en boks hermetiske tomater
et par skjeer tomatpuré eller noen soltørkede tomater i olje
noen gode skjeer crème fraîche
salt/pepper
timian
laurbærblad


Brun kjøttet. Ta ut og stek løk og hvitløk mykt. Ha kjøttet tilbake og tilsett tomater, tomatpuré, erter, salt, pepper og krydder etter smak. Kok opp og la småkoke til kjøttet er helt mørt. Rør inn crème fraîche og varm opp før det serveres med helt enkelt kokte poteter.

onsdag 18. januar 2012

Sjokolademarengskake.

Denne sjokolademarengskaken (fra Sverre Sætres kakebok) er rett og slett himmelsk. Den må bare prøves. Nøttebunn med nydelig mousse og sprø marengs til, perfekt kombinasjon. Ikke minst er det flott at alt kan lages på forhånd.


40 g hasselnøtter (evt mandler)
1 ss hvetemel
2 eggehviter
60 g sukker

30 g sukker
30 g melis
2 eggehviter
1 ss kakao

300 g mørk sjokolade
150 g smør
0,8 dl sterk kaffe
3 gelatinplater
5 store eggeplommer
5 store eggehviter
100 g sukker


Mal nøttene og bland med hvetemel. Stivpisk eggehvitene og pisk så gradvis inn sukkeret til en tykk marengs. Vend inn nøttene. Hell i en smurt og bakepapirkledt 22 cm springform og stek ved 180 grader i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Lag sjokolademarengsstenger ved å stivpiske eggehvite og sukker og så vende inn siktet melis og kakao. Sprøyt lange stenger på bakepapirkledt stekebrett og stek ved 150 grader i ca 30 minutter. Disse kan lages på forhånd og oppbevares i tett boks.

Gelatinplatene bløtlegges i kaldt vann i 5 minutter og løses så opp i den varme kaffen. Smelt sjokolade og smør. Rør inn eggeplommene og så den varme kaffen. Pisk godt sammen. Eggehviter og sukker piskes til marengs som vendes inn i sjokoladeblandingen.

Legg den avkjølte nøttebunnen på et serveringsfat og legg kakeformringen rundt. Bre sjokolademoussen over. Sett i fryseren minst fire timer, gjerne natten over. Ta kaken ut og sett i kjøleskap fire timer før servering. Rett før servering brekkes marengsstengene i mindre biter og festes rundt kanten av kaken. Biter som blir til overs fordeles på toppen av kaken. Sikt litt melis over før servering.