søndag 31. januar 2010

Sjokoladerullekake


3 egg
1½ dl sukker
1½ dl hvetemel
½ ts bakepulver
4 ss kakao

150 g smør
120 g melis
2 ts vaniljesukker
1 ts kakao
1 eggeplomme


Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i det tørre og vend forsiktig sammen. Hell i en smurt og bakepapirkledt stor langpanne og stek ved 250 grader i ca 5 minutter. Hvelv over på et sukkerstrødd klede/kjøkkenhåndkle. Dra av bakepapiret og legg formen over igjen. La kaken avkjøle helt.
Pisk resten av ingrediensene sammen til en luftig krem. Bre kremen over kaken og rull sammen fra langsiden.

torsdag 28. januar 2010

Ovnsbakt chilikylling

(6 pers.)

6 store kyllinglår
6 kyllingklubber
3 ss chilipasta
3 ts malt koriander
2 ss olivenolje
saften av 1 lime
2 løk delt i åtte båter hver
6 hele hvitløksfedd
1 finhakket chili
1 ss brunt sukker
1 ts tomatpuré
2 dl hønsebuljong


Ha kyllingen i en plastpose sammen med 2 ss av chilipastaen, koriander, 1 ss olje, litt limesaft og pepper. La marinere minst 30 minutter og opp til 24 timer. Kyllingen får selvsagt mer smak jo lenger den blir marinert. Fordel i en ildfast form sammen med løk. Drypp litt olje på og stek ved 200 grader i 1 time. Etter 30 minutter har du i hvitløken.
Ta ut kylling og løk, skrap innholdet i formen over i en kasserolle og varm opp sammen med frisk hakket chili, brunt sukker, tomatpuré og resten av chilipastaen. La småkoke et par minutter. Tilsett buljong og la småkoke noen minutter til. Smak til med salt, pepper og limesaft. Her er kyllingen servert med coleslaw (oppskrift her) og ovnsbakte potetbåter.

(GoodFood Magazine, November 2009)

onsdag 27. januar 2010

GoodFood Magazine


Det har etterhvert kommet flere matblader i butikkene. Min klare favoritt er GoodFood Magazine. Et fantastisk blad som jeg virkelig koser meg med når det dumper ned i postkassa mi en gang i måneden. Gode oppskrifter og flotte bilder. Flere av oppskriftene jeg har lagt ut her er funnet i disse bladene og de har gitt meg mye inspirasjon. Anbefales!


mandag 25. januar 2010

Triple Chocolate Cookies

Kjempegode kjeks med masse sjokoladesmak fra både kakao og to typer hakket sjokolade. Jeg synes de blir best når de ikke stekes altfor lenge, da blir de litt myke og seige i stedet for sprø.

(ca 40 stk)

240 g smør
2½ dl sukker
1¼ dl brunt sukker
2 egg
5 dl hvetemel
1¼ dl kakao
1 ts natron
2½ dl hakket mørk sjokolade
2½ dl hakket hvit sjokolade


Visp smør og begge typer sukker kremet. Visp inn eggene. Rør inn det tørre og den hakkede sjokoladen. Sett skjeer av røren på stekebrett, beregn god plass mellom. Stekes ved 180 grader i ca 12 minutter.

torsdag 21. januar 2010

Hjemmelagede fiskeboller

Ferdige fiskeboller fra butikken inneholder, hvis man er heldig, kanskje 20-30% fisk. Hva som utgjør resten er ikke så godt å si, billig fyllstoff vil jeg tro. Disse inneholder i allefall mye fisk og smaker veldig godt. Raske å lage er de også.

(ca 24 stk)


500 g torskefilet
2,5-3 dl kremfløte (evt kan man bruke 250-300 g kesam eller cottage cheese om man ønsker magrere fiskeboller)
2 egg
1 ts salt
1 krm hvit pepper
1 ss potetmel


Skjær fileten i biter og ta ut ben. Kjør fisk, egg, salt, pepper og potetmel (og evt kesam/cottage cheese) sammen i foodprocessor. Hvis du bruker fløte sper du med den på slutten mens maskinen kjører. Bruk en skje dyppet i kaldt vann og form fiskeboller som får trekke i lettsaltet vann (evt tilsatt fiskebuljong) i 10-12 minutter. Kan fint fryses.

søndag 17. januar 2010

Tiramisukake

Nydelig kake! God, og ikke for sterk, kaffesmak, herlig mascarponekrem og kjempegodt med de brente mandlene. En sikker vinner.


6 egg
220 g sukker
225 g hvetemel
1 ts bakepulver

10 g kaffepulver
3½ dl kokende vann
60 ml kaffelikør

3 dl kremfløte
80 g melis
750 g mascarpone

350 g mandler
175 g sukker
70 ml vann


Visp eggene godt, til de er tykke og kremete. Visp gradvis inn sukkeret til en tykk eggedosis. Vend inn dobbelsiktet mel og bakepulver. Fordel i to bakepapirkledte 22 cm springformer. Stek ved 180 grader i ca 25 minutter. Ta ut av formen og avkjøl på rist.

Lag brente mandler ved å blande mandler, sukker og vann i en kasserolle og koke opp på sterk varme. La koke, rør ofte, mens vannet fordamper. Etterhvert vil sukkeret krystalliseres og du får knudrete overflate på mandlene. Liker du brente mandler slik kan du ha dem over på bakepapir og separere dem nå. Evt kan du fortsette å varme under omrøring til sukkeret smelter igjen og mandlene blir brune og blanke. Ha på bakepapir og separer mandlene raskt med to gafler. Avkjøl.

Løs kaffepulveret i vannet. Ha i likøren og avkjøl helt.

Visp fløte og melis til krem. Visp inn mascarpone og ca 1 dl av kaffeblandingen. Del hver kakebunn i to. Dynk bunnene godt med resten av kaffeblandingen. Legg kakebunnene sammen med godt med krem mellom lagene. Bre til slutt krem over hele utsiden av kaken. Grovhakk de brente mandlene og klem dem fast over hele kaken. Kaken kan med fordel lages dagen før servering og oppbevares i kjøleskap.

torsdag 14. januar 2010

Sciciliansk fiskegryte

(2 pers.)

1 løk i tynne skiver
2 skivede selleristilker
3 skivede hvitløksfedd
1 ansjos (kan sløyfes)
en klype chiliflak
2 hakkede plommetomater
1¼ dl hvitvin
4 dl grønnsaksbuljong
50 g couscous
250 g hvit fiskefilet
revet sitronskall og evt hakket persille til servering


Stek løk, hvitløk, selleri og ansjos noen minutter. Tilsett tomater og la koke et par minutter. Hell i vin og kraft og kok opp. Smak til med salt og pepper og la småkoke et par minutter. Rør inn couscous og fisk i biter. Legg på lokk, skru ned varmen og la småkoke 5-7 minutter. Fordel på tallerkener og dryss på revet sitronskall og evt persille.

(GoodFood Magazine, November 2009)