fredag 28. februar 2014

Vannbakkels med sjokolade.

På søndag er det fastelavn. For meg/oss er det ikke hveteboller som er fastelavnsboller, men vannbakkels. Jeg har en fast grunnoppskrift på vannbakkels som aldri slår feil, og så varierer jeg fyllet alt ettersom. Disse er fylt med sjokoladekrem og dekket med sjokoladeglasur på toppen. Nam nam.

 
2,5 dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
4 egg

3,5 dl kremfløte
4 eggeplommer
50 g sukker
1 ss maisenna
75 g sjokolade
 
100 g sjokolade
1 dl kremfløte
1 ss brunt sukker
25 g smør



Vannbakkels: Kok opp vann og smør. Tilsett melet og rør til en jevn grøt. La koke, under omrøring, i 4-5 minutter. Avkjøl litt. Rør inn ett og ett egg. Sett røren med skje, eller sprøyt ut lange fingre, på bakepapir. Beregn god plass mellom dem. Stek ved 180 grader i 25-30 minutter. Ovnsdøren må ikke åpnes det første kvarteret. Straks de er ute av ovnen skjæres et lite snitt i siden slik at dampen slipper ut (ellers vil dampen få dem til å falle sammen). Avkjøl på rist. 
Sjokoladekrem: Kok opp fløten. Pisk eggeplommer og sukker lyst og luftig, visp så inn maisenna. Pisk den varme fløten gradvis inn i eggeplommene. Hell så alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til kremen tykner. Hell i en bolle. Tilsett hakket sjokolade og rør til den har smeltet. Avkjøl kremen helt.

Sjokoladeglasur: Kok opp fløte og sukker. Ta av varmen og rør inn hakket sjokolade til den smelter. Rør så inn smøret.


Fyll vannbakkelsene med krem og bre sjokoladeglasur på toppen. La glasuren stivne litt før servering. Nyt. :-)

mandag 10. februar 2014

Jamie Olivers vintersalat.

Jeg elsker rødbeter, og spesielt når de bakes i ovnen og blir søte og myke. Dette er en enkel, men veldig god salat. Barna mine kan styre sin begeistring for ruccola, men de ovnsbakte rødbetene og gulrøttene, og ikke minst de sprø og gode brødbitene gikk ned på høykant. Jeg har gjort oppskriften bittelitt enklere, men fremdeles like god.
 
(4 pers.)

2 rødbeter
4 gulrøtter
1 rødløk
2 stekte kyllingfileter
150 g fetaost
½ loff, uten skorpe og revet i litt store biter
1 stor neve ruccola
olje
salt/pepper




Skrell rødbeter og gulrøtter og del i biter eller staver. Del rødløken i båter. Bland grønnsakene sammen med litt nøytal olje, salt og pepper i en ildfast for. Stek ved 190 grader i 30-40 minutter, til grønnsakene er møre. Vend litt på grønnsakene halvveis i steketiden. Bland loffbitene med litt olivenolje og la dem steke med på toppen av grønnsakene de siste 15 minuttene.
Bland evt ruccola med en god vinaigrette (jeg liker at det er Dijonsennep og presset hvitløk i) og dryss over grønnsakene. Legg på smuldret fetaost og servert med kyllingen, skåret i skiver (kyllingen kan selvsagt sløyfes om man er vegetarianer eller bare foretrekker salaten uten).


tirsdag 4. februar 2014

Søtpotetkaker

Oppskriften på disse nydelige søtpotetkakene fant jeg da jeg så på Come Dine With Me på BBC (originalen til, og tusen ganger mer underholdende enn, Fire stjerners middag). Opprinnelig ble de servert alene som forrett, men jeg ønsket å bruke dem som en del av middagen og serverte dem derfor med stekt kylling og ovnsbakte grønnsaker. Jeg syntes dressingen trengte litt hvitløk, så derfor tilsatte jeg det. Disse var populære hos både store og små. :-) 


(4 pers.)

1 kg søtpotet i biter
2 ts soyasaus eller Worcestershiresaus
100 g hvetemel
1 ts salt
½ ts sukker
3 ss hakket vårløk
½ ts finhakket chili


100 g matyoghurt eller rømme
2 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
litt presset hvitløk
godt med hakket frisk koriander



Kok søtpotetene møre, la renne av lenge og mos med potetstapper. Bland inn resten av ingrediensene. Stek tynne kaker i panne. Bland sammen ingrediensene til dressingen og server.

fredag 31. januar 2014

Hjemmelaget snickers.

Nå er det helg, og da er det lov å lage noe godt. Disse er rett og slett nydelige, og mye bedre enn vanlig snickerssjokolade. Det går også overraskende raskt å lage, til tross for flere ulike trinn. Disse får bein å gå på. 

200 g melkesjokolade
4 ss kremet peanøttsmør

60 g smør
2,5 dl sukker
4 ss VikingMelk
3,75 dl Marshmallowfluff (jeg smeltet en pose store marshmallows i mikrobølgeovn)
150-200 g peanøtter

300 g Smørbukk
4 ss VikingMelk

200 g melkesjokolade
4 ss kremet peanøttsmør


Kle en liten langpanne, eller tilsvarende form, med bakepapir eller plastfolie.
Smelt sjokolade og peanøttsmør og bre ut i formen. Sett kaldt til det har stivnet.
Smelt smøret og rør inn sukker og Vikingmelk. La koke 5 minutter, rør av og til. Rør inn marshmallowfluff og så peanøtter. Bre utover formen, og sett kaldt til det har stivnet.
Smelt Smørbukk og Vikingmelk under omrøring. Fordel i formen og sett kaldt igjen.
Til slutt smeltes mer sjokolade og peanøttsmør, som igjen bres over resten i formen og settes kaldt til det har stivnet.
Skjær i små biter og server.


onsdag 18. desember 2013

Tagliatelle med kremet kylling- og spinatsaus.

Enkel og veldig god hverdagsmat som ikke tar lang tid å lage. Barna var litt skeptiske til spinaten (alt som er grønt er jo farlig må vite), men storebror smakte og erklærte at det faktisk var veldig godt og forsynte seg flere ganger. Selv om dette i utgangspunkt var en på sparket-rett endte det opp med noe vi definitivt skal lage igjen.

3 pers.


tagliatelle til 3 pers.
2 kyllingfileter
1 pose frisk spinat
4-5 hvitløksfedd
1½-2 dl kremfløte
2 ss hakkede soltørkede tomater
1 ts Dijonsennep
salt/pepper
Santa Maria chicken & steak krydder




Kok pasta etter anvisning på pakken.
Skjær kyllingen i biter og brun raskt i panne, ta ut. Stek hvitløken raskt og ha kyllingen tilbake. Tilsett fløte, soltørkede tomater, sennep og krydder og kok opp. La småkoke uten lokk til kyllingen er gjennomkokt. Tilsett spinat og la den falle sammen i sausen. Server med nykokt pasta.

søndag 8. desember 2013

Prices bankekjøtt

I dag er det søndag, og det er en fin dag til å lage denne retten. Jeg liker godt å se Spise med Price, og det er også derfra jeg har hentet denne oppskriften. Det er en enkel oppskrift med relativt få ingredienser, men det skal ikke mer til for å få god smak. 


(4 pers.)

7-800 g oksekjøtt
4 løk
8 dl god oksekraft/-buljong
8-10 laurbærblader
10-15 hele pepperkorn
mel
salt/pepper






Skjær oksekjøttet i tynne skiver som bankes enda litt tynnere. Vend kjøttet i mel tilsatt salt og pepper og brun så i panne. Legg kjøttet til side etterhvert som det har blitt stekt. Kok ut pannen med litt av kraften og hell det over kjøttet. Skjær løkene i skiver og stek gylne og myke i smør. Legg deretter tilbake kjøttet og tilsett laurbærblader og pepper, og dekk med kraft/buljong. La småkoke under lokk i 1-1½ time, til kjøttet er helt mørt. Smak til med salt og pepper og jevn evt sausen om du synes den er for tynn. Server med hjemmelaget potetmos og grønnsaker.

tirsdag 3. desember 2013

Dinosaurmuffins

Vi har nylig hatt femårsdag og da stod både togkake og dinosaurmuffins på menyen. Dinosaurpynten (rispapir, altså spiselig) og dinosaurmuffinsformer kjøpte jeg på ebay. Jeg var litt snar med å ta bilde straks jeg hadde pyntet, men jeg kunne med fordel ha ventet litt for da smelter rispapiret litt inn i glasuren og ser mye mer delikat ut. 
Disse lager du raskt og de er saftige og gode. De er veldig barnevennlige og nøytrale på smak, så man kan fint tilsette ekstra smakstilsetning om man ønsker det, f.eks. revet sitron- eller appelsinskall, hakket sjokolade eller bytte et par ss av melet med kakao. 
 

(12 muffins)

110 g smør
3/4 kopp sukker
2 egg
1,25 dl skummet kulturmelk
1 1/3 kopp hvetemel
3/4 ts bakepulver
1/4 ts natron
1/4 ts salt



Visp smør og sukker kremet. Visp inn eggene, ett om gangen. Visp inn det tørre vekselvis med kulturmelk. Fordel i muffinsformer (muffinsene blir penest om du bruker papirformer i muffinsbrett, har du ikke det kan du bruke doble former i stedet) og stek ved 170 grader i 18-20 minutter. Avkjøl litt i formen før de settes på rist og avkjøles helt. Pynt som du selv ønsker. Her har jeg brukt vanlig melisglasur (melis, litt sitronsaft og litt vann).