Lukten av nystekte boller som brer seg i huset er noe av det beste jeg vet. Det er nesten så jeg ikke kan vente til de første blir såpass avkjølte at jeg kan ta i dem og så nyte dem som de er eller med smør og syltetøy på. Nam nam. Disse tar litt lenger tid å lage fordi man må vente på at væsken avkjøles, men det er vel verdt det når de blir så luftige og gode. Boller som ikke skal spises samme dag bør fryses straks de er avkjølte. Frosne boller tines på varmluft 150 grader i ca 10 minutter, da blir de som nystekte igjen.
(ca 40 stk)
1 liter helmelk
300 g smør
50 g gjær
300 g melis
litt kardemomme
en klype salt
ca 1,5 kg hvetemel
Smelt smøret. Bland inn melis og melk og kok opp. Avkjøl til fingervarmt. Fersk gjær røres ut i væsken, tørrgjær blandes med melet. Mel, kardemomme, salt og evt tørrgjær has i en bolle. Tilsett væsken og kna godt. Kjøkkenmaskin er den enkleste måten. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen godt og del i emner som trilles til boller og settes på stekebrett. Dekk til og la etterheve ca 45 minutter. Pensle evt bollene med vispet egg. Stekes ved 210 grader i ca 10-12 minutter. For å sjekke om hvetebakst er ferdigstekt kan du banke på undersiden, gir det en hul lyd er baksten ferdig. Avkjøl på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar