onsdag 12. mars 2014

No-knead bread.

Dette brødet er perfekt for den late. Det tar riktignok lang tid fra man starter og til man kan sette nystekt brød på bordet, men det krever minimalt med innsats (og oppvask). No-knead brød er seigere enn vanlig brød, men det er veldig godt. Med denne oppskriften som utgangspunkt kan man tilsette alt man måtte ønske av smakstilsetninger, f.eks. nøtter, ulike typer frø (gresskarfrø og/eller solsikkefrø er kjempegodt), hakket sjokolade, tørkede tranebær, rosiner, revet moden ost, soltørkede tomater, urter, oliven osv. Bare fantasien setter grenser. Dette brødet blir hos oss mye brukt som tilbehør til supper og salater. Bittelitt innsats etter barnas leggetid kvelden før og alt er klart til at det bare kan stekes rett før middag. Perfekt. :-)
 

400 g hvetemel
½ ts tørrgjær
1 ts salt
3 dl lunkent vann











Bland alle ingrediensene sammen (deigen trenger ikke knas slik man gjør med vanlig brøddeig, ingrediensene skal bare røres sammen). Dekk bollen med plastfolie og la stå 12-18 timer. Nå har deigen blitt bløt og klissete, men frykt ikke, den skal være slik. Skrap deigen ut på et godt melet bakebord. Brett/skrap deigen sammen noen ganger. Sett bakebollen oppå og la stå 30 minutter. Samtidig setter du en ildfast form med lokk i ovnen på 230 grader slik at ovn og form får varmes opp 30 minutter.
Når deigen har hvilt og ovn + form er varm legger du en tykk strimmel bakepapir i bunnen av formen (dette gjør det lettere å få brødet opp av formen etterpå). Legg deigen i formen, sett på lokk og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre 15 minutter til slik at brødet får en fin skorpe. Løft brødet ut, sett på rist og la avkjøles litt før det nytes.

Ingen kommentarer: