lørdag 11. desember 2010

Lussekatter.

Siden det blir travelt hos oss både i morgen og mandag har vi tyvstartet litt og bakt årets lussekatter allerede nå i kveld. Og smaking har det selvsagt også blitt, man kan jo ikke la være når det er fersk gjærbakst på benken. Dette er den faste oppskriften som har vært brukt i mitt barndomshjem, og nå hos oss, i alle år. Den er rett og slett den beste som finnes. :-)


(ca 30 stk)

50 g gjær
6-7 dl melk
150-200 g smør
170 g sukker
½ ts salt
1 g safran
1 egg
ca 1 kg hvetemel


Melke- og smørmengden reguleres i forhold til hverandre. Jo mer smør, jo mindre melk trenger du. Smuldre gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland sukker, salt, mel og safran i en bolle. Hell i melk, smeltet smør og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen, del i emner som formes. La etterheve på plate. Pensle med egg (og pynt evt med rosiner) og stek ved 250 grader på midterste rille i 5-6 minutter. Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer: