tirsdag 18. oktober 2011

Eplesnitter

Høsten er epletid for meg (og i går, 17. oktober, var det eplets dag!) og selv om jeg har noen favoritter når det gjelder eplekake er det alltid spennende å prøve noe nytt. Denne kaken kan kanskje virke litt omstendelig siden det er flere steg og man må gå litt fram og tilbake, men det går i grunnen ganske raskt og det var vel verdt det. En nydelig kake med deilig mørdeigsbunn, fruktig og søtt eplefyll (som det gjerne kunne vært mer av, neste gang tror jeg at jeg lager litt mer av den), vaniljekrem og så sprø smuldretopp øverst. Perfekt kombinasjon.


155 g hvetemel
1 ss sukker
80 g smeltet, avkjølt smør
1 eggeplomme
2-3 ss vann

3 store epler
20 g smør
2 ss sukker
2 ss vann

2 egg
2 ss sukker
1¾ dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

60 g hvetemel
2 ss brunt sukker
40 g finhakkede valnøtter
60 g smør


Mel, sukker og smør smuldres sammen. Rør inn eggeplomme og nok vann til en god deig. Klem denne ut i en bakepapirkledt liten langpanne (20x30 cm). Blindstek (dvs dekk med bakepapir og fyll med tørre bønner eller erter) ved 190 grader i 15 minutter. Ta av papir og bønner/erter og stek videre ved 180 grader i 5 minutter til. Avkjøl i formen.

Skrell eplene og del i terninger. Bland i en kasserolle sammen med sukker, smør og vann og kok opp. La småkoke under lokk i 15 minutter. Ta av lokket og la koke 5 minutter til. Rør til mos og avkjøl.

Egg, sukker, vaniljesukker og fløte piskes raskt sammen. Bre eplemosen over paibunnen i formen. Hell forsiktig eggekremen over. Stek ved 180 grader i 20 minutter, til kremen er halvstiv.

Smuldre sammen hvetemel, brunt sukker og smør. Rør inn valnøttene. Dryss smuldredeigen over  kaken og stek videre ca 15 minutter. Eggekremen skal være stivnet og smuldretoppingen gyllen.

2 kommentarer:

Guro sa...

Hvor lenge skal man steke med smuldredeigen på?

Lemonia sa...

Hei Guro,
Her har visst noe av oppskriften blitt borte. Jeg skal rette på det. :-)