Pølser i brød er sjelden gourmetmat, men med enkle triks kan det gjøres litt mer spennende. :-)
pølser etter eget ønske
pølsebrød
garnityr etter eget ønske, f.eks.:
maiskorn
stekt løk
pesto
hakkede tomater
hakket sylteagurk
paprika
syltet løk
salsa
revet ost
Stek pølsene og legg dem i brødene. Legg alle i en ildfast form, gjerne tett sammen så de ikke detter fra hverandre. Bruk det tilbehøret du ønsker (og her er det enkelt for alle å velge akkurat det de selv vil ha på) og dryss til sist på revet ost. Stekes i ovn ved 225 grader til osten har smeltet og er gyllen.
fredag 13. juni 2014
tirsdag 3. juni 2014
Dulce de leche-iskrem
Det er definitivt sommer på østlandet og har vært det en stund allerede. Iskremmaskinen er i flittig bruk, og i tillegg til kjente og kjære iskremoppskrifter tester jeg også nye. Denne er aldeles nydelig, med en herlig karamellsmak. Dulce de leche er vanskelig å få tak i i Norge (jeg kjøper i Sverige). Litt enklere er det å få tak i søt kondensert melk (ikke VikingMelk, som er usøtet). Denne kan man selv enkelt lage dulce de leche av ved å legge boksen, uåpnet, i en kasserolle og dekke med vann. Det kokes under lokk i 2 timer (følg litt med om vannet må etterfylles). Avkjøl litt før boksen åpnes. Karamellen inni kan nå brukes til denne iskremen eller andre typer desserter og kaker (f.eks. banofee pie)
2,5 dl kremfløte
5 dl helmelk
5 dl (to bokser) dulce de leche
frøene fra en vaniljestang
Kok opp fløte og melk. Visp inn vanilje og dulce de leche. Dekk bollen med plastfolie (helt ned på iskremblandingen) og sett kaldt. Kjør til is i iskremmaskin og nyt!
2,5 dl kremfløte
5 dl helmelk
5 dl (to bokser) dulce de leche
frøene fra en vaniljestang
Kok opp fløte og melk. Visp inn vanilje og dulce de leche. Dekk bollen med plastfolie (helt ned på iskremblandingen) og sett kaldt. Kjør til is i iskremmaskin og nyt!
tirsdag 22. april 2014
Butterdeigsnurrer
Enkle å lage, og kjempegod sprø snacks, det er i grunnen alt man trenger å si om disse. :-)
butterdeig
kremost (gjerne med hvitløk og urter)
et par pressede hvitløksfedd
salt/pepper
hakket gressløk
Kjevle ut butterdeigen. Bland sammen kremost med presset hvitløk, litt salt og pepper og hakket gressløk. Smør utover butterdeigen og rull sammen. Skjær skiver som settes på stekebrett og stek ved 200 grader i ca 10 minutter, til deigen er stekt og gyllen på toppen. Avkjøl litt på rist før de spises.
butterdeig
kremost (gjerne med hvitløk og urter)
et par pressede hvitløksfedd
salt/pepper
hakket gressløk
Kjevle ut butterdeigen. Bland sammen kremost med presset hvitløk, litt salt og pepper og hakket gressløk. Smør utover butterdeigen og rull sammen. Skjær skiver som settes på stekebrett og stek ved 200 grader i ca 10 minutter, til deigen er stekt og gyllen på toppen. Avkjøl litt på rist før de spises.
torsdag 10. april 2014
Havrekjeks II
Jeg elsker søte havrekjeks og er stadig på jakt etter noen som muligens kan overgå forrige favoritt. Noen som er perfekt sprø i kantene, men seige og gode inni. Disse møter i allefall disse kravene, kjempegode kjeks som får bein å gå på.
(ca 40 stk)
3 egg
225 g smør
1 kopp brunt sukker
1 kopp sukker
2½ kopper hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
2 kopper havregryn
Smør og begge typer sukker vispes godt sammen. Visp inn eggene, ett om gangen. Visp inn mel, salt og natron. Rør til slutt inn havregryn. Trill deigen til valnøttstore kuler som settes på stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-12 minutter. La stå på stekebrettet et par minutter før de legges over på rist.
Tilsett gjerne hakkede nøtter, rosiner, tranebær eller annen tørket frukt om du vil det.
(ca 40 stk)
3 egg
225 g smør
1 kopp brunt sukker
1 kopp sukker
2½ kopper hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
2 kopper havregryn
Smør og begge typer sukker vispes godt sammen. Visp inn eggene, ett om gangen. Visp inn mel, salt og natron. Rør til slutt inn havregryn. Trill deigen til valnøttstore kuler som settes på stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-12 minutter. La stå på stekebrettet et par minutter før de legges over på rist.
Tilsett gjerne hakkede nøtter, rosiner, tranebær eller annen tørket frukt om du vil det.
lørdag 5. april 2014
Fajitas i crock pot.
Jeg holder fremdeles på med å prøve meg fram med ulike oppskrifter til crock pot'en jeg fikk til jul. Denne gang er det fajitas som står på menyen. Resultatet ble litt annerledes enn vanlige fajitas, men du verden så godt. Skikkelig mørt kjøtt med masse god smak. Min nye fajitas-favoritt og perfekt lørdagskos med minimal innsats. :-)
(4-6 pers.)
750 g oksekjøtt (et helt stykke)
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1 ts salt
½ ts pepper
4 knuste hvitløksfedd
1 frisk chili, hakket
1 rød paprika, hakket
1 boks hakkede hermetiske tomater
tortillalefser
salat, tomater, paprika, revet ost, mais, rødløk, rømme og annet ønsket garnityr
Bland sammen spisskummen, paprikapulver, chilipulver, salt og pepper. Gni dette inn i kjøttet. Hvitløk, frisk chili, løk, paprika og hermetiske tomater blandes i bunnen av gryten. Legg kjøttet oppå og sett på lokket. Dette kokes på low i 7-8 timer. Når det er ferdig dras kjøttet fra hverandre med to gafler (som når man lager pulled pork). Bland det med sausen og server i tortillalefser sammen med ønsket garnityr.
(4-6 pers.)
750 g oksekjøtt (et helt stykke)
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1 ts salt
½ ts pepper
4 knuste hvitløksfedd
1 frisk chili, hakket
1 rød paprika, hakket
1 boks hakkede hermetiske tomater
tortillalefser
salat, tomater, paprika, revet ost, mais, rødløk, rømme og annet ønsket garnityr
Bland sammen spisskummen, paprikapulver, chilipulver, salt og pepper. Gni dette inn i kjøttet. Hvitløk, frisk chili, løk, paprika og hermetiske tomater blandes i bunnen av gryten. Legg kjøttet oppå og sett på lokket. Dette kokes på low i 7-8 timer. Når det er ferdig dras kjøttet fra hverandre med to gafler (som når man lager pulled pork). Bland det med sausen og server i tortillalefser sammen med ønsket garnityr.
tirsdag 1. april 2014
Valnøttkaramellterte
Nydelig terte med knasende nøtter og søtt og herlig karamellfyll.
175 g hvetemel
80 g smør
50 g sukker
1 eggeplomme
200 g sukker
100 g smør
2 dl fløte
200 g valnøttkjerner
Hvetemel, sukker og smør kjøres til smuler i food processor. Tilsett eggeplommen og et par spiseskjeer kaldt vann til deigen samler seg. Kjevle ut til en leiv som dekker en 24 cm paiform. Sett kaldt 10 minutter. Blindstek (dvs dekk bunnen med bakepapir og tørre bønner/erter) ved 190 grader i 10 minutter. Ta ut bakepapir og bønner/erter og stek videre 5 minutter til.
Bland sukker og 3 ss vann i en kasserolle. Varm til sukkeret har smeltet og har fått en fin karamellfarge. Ta av varmen og rør inn smøret til det har smeltet. Rør så inn fløten. Sett tilbake på platen og kok til den er tykk nok til at en sleiv som dras over bunnen etterlater seg et spor. Rør inn nøttene og hell i paiformen. Stek videre 8-10 minutter, til fyllet bobler. Avkjøl 10 minutter og server varm eller kald (gjerne med litt iskrem til).
175 g hvetemel
80 g smør
50 g sukker
1 eggeplomme
200 g sukker
100 g smør
2 dl fløte
200 g valnøttkjerner
Hvetemel, sukker og smør kjøres til smuler i food processor. Tilsett eggeplommen og et par spiseskjeer kaldt vann til deigen samler seg. Kjevle ut til en leiv som dekker en 24 cm paiform. Sett kaldt 10 minutter. Blindstek (dvs dekk bunnen med bakepapir og tørre bønner/erter) ved 190 grader i 10 minutter. Ta ut bakepapir og bønner/erter og stek videre 5 minutter til.
Bland sukker og 3 ss vann i en kasserolle. Varm til sukkeret har smeltet og har fått en fin karamellfarge. Ta av varmen og rør inn smøret til det har smeltet. Rør så inn fløten. Sett tilbake på platen og kok til den er tykk nok til at en sleiv som dras over bunnen etterlater seg et spor. Rør inn nøttene og hell i paiformen. Stek videre 8-10 minutter, til fyllet bobler. Avkjøl 10 minutter og server varm eller kald (gjerne med litt iskrem til).
onsdag 26. mars 2014
Kaffebrownies med marengssmørkrem.
Dette er fantastiske brownies med nydelig smak av kaffe. Jeg bruker vanligvis ikke noen form for glasur eller krem på brownies, men denne smørkremen er veldig god og passer godt her.
Det finnes tre måter å lage marengssmørkrem på, avhengig av hvordan marengsen lages. Denne måten er den sveitsiske. I tillegg finnes den italienske (hvor sukker og vann kokes til sirup før dette piskes inn i eggehvitene) og den franske (som nok er vanligst her i Norge også, hvor eggehvitene ikke varmebehandles, men bare stivpiskes og tilsettes sukker gradvis til det blir marengs). Uansett hvordan marengsen lages piskes mykt smør, og evt smakstilsetning, inn til slutt. Marengssmørkrem er mindre søt enn vanlig smørkrem med melis, den er kremet, luftig og fyldig. Rett og slett nydelig til alle slags kaker.
115 g smør
85 g mørk sjokolade
330 g sukker
3 egg
2 ts espressopulver
¼ ts salt
100 g hvetemel
¼ kopp valnøtter
60 g hakket sjokolade
5 eggehviter
280 g sukker
340 g mykt smør
2 ts espressopulver
2 ts kokende vann
en klype salt
evt revet sjokolade, mokkabønner eller annet til pynt
Smelt smør og sjokolade. Rør inn sukker og så eggene, ett om gangen. Rør inn espressopulver, salt og mel. Rør til slutt inn hakkede valnøtter og sjokolade. Hell røren i en smurt og bakepapirkledt 20x20 cm firkantet form og stek ved 165 grader i 30-35 minutter. Avkjøl helt i formen.
Eggehviter og sukker has i en bolle over vannbad. Pisk hele tiden mens blandingen varmes til sukkeret har løst seg opp. Ta av varmen og visp med elektrisk mikser til marengsen er tykk og bollen ikke lenger er varm (hvis marengsen er varm vil smøret smelte). Visp så gradvis inn litt og litt smør. Ikke vær redd hvis kremen ser ut om den skiller seg. Bare pisk videre og den vil bli kremet og fin igjen. Rør espressopulver ut i kokende vann og la avkjøles. Pisk det inn i smørkremen sammen med saltet.
Del den avkjølte kaken i biter og sprøyt topper av marengssmørkrem på hver av dem. Avslutt gjerne med litt revet sjokolade, en mokkabønne eller annet du liker.
Det finnes tre måter å lage marengssmørkrem på, avhengig av hvordan marengsen lages. Denne måten er den sveitsiske. I tillegg finnes den italienske (hvor sukker og vann kokes til sirup før dette piskes inn i eggehvitene) og den franske (som nok er vanligst her i Norge også, hvor eggehvitene ikke varmebehandles, men bare stivpiskes og tilsettes sukker gradvis til det blir marengs). Uansett hvordan marengsen lages piskes mykt smør, og evt smakstilsetning, inn til slutt. Marengssmørkrem er mindre søt enn vanlig smørkrem med melis, den er kremet, luftig og fyldig. Rett og slett nydelig til alle slags kaker.
115 g smør
85 g mørk sjokolade
330 g sukker
3 egg
2 ts espressopulver
¼ ts salt
100 g hvetemel
¼ kopp valnøtter
60 g hakket sjokolade
5 eggehviter
280 g sukker
340 g mykt smør
2 ts espressopulver
2 ts kokende vann
en klype salt
evt revet sjokolade, mokkabønner eller annet til pynt
Smelt smør og sjokolade. Rør inn sukker og så eggene, ett om gangen. Rør inn espressopulver, salt og mel. Rør til slutt inn hakkede valnøtter og sjokolade. Hell røren i en smurt og bakepapirkledt 20x20 cm firkantet form og stek ved 165 grader i 30-35 minutter. Avkjøl helt i formen.
Eggehviter og sukker has i en bolle over vannbad. Pisk hele tiden mens blandingen varmes til sukkeret har løst seg opp. Ta av varmen og visp med elektrisk mikser til marengsen er tykk og bollen ikke lenger er varm (hvis marengsen er varm vil smøret smelte). Visp så gradvis inn litt og litt smør. Ikke vær redd hvis kremen ser ut om den skiller seg. Bare pisk videre og den vil bli kremet og fin igjen. Rør espressopulver ut i kokende vann og la avkjøles. Pisk det inn i smørkremen sammen med saltet.
Del den avkjølte kaken i biter og sprøyt topper av marengssmørkrem på hver av dem. Avslutt gjerne med litt revet sjokolade, en mokkabønne eller annet du liker.
Abonner på:
Innlegg (Atom)