onsdag 28. desember 2011

Fyrstekake

Fyrstekake er en julekake for oss, uvisst av hvilken grunn. I år prøvde jeg for første gang en annen oppskrift enn den vi pleier å lage. Den kommer fra Den store kakeboka av Sverre Sætre (en fantastisk kakebok på alle måter) og fyrstekaken ble nydelig. Saftig mandelfyll, nesten som marsipan, men helt perfekt og god mørdeig.


300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg

220 g mandler
200 g sukker
20 g smør
1 eggeplomme
1 egg
½ dl kremfløte

1 eggeplomme + litt vann til pensling


Kjør sammen hvetemel, melis, smør og egg i food processor. Pakk i plast og sett kaldt minst 3-4 timer. Kjevle ut til en 3 mm tykk leiv og kle en 20 cm paiform. Avskjæret pakkes inn og legges tilbake i kjøleskapet. Paiformen settes kaldt 30 minutter.
Mal mandlene i food processor. Rør inn sukkeret. Smelt smøret og kjør det sammen med mandler og sukker. Tilsett så eggeplomme, egg og fløte. Fordel mandelmassen i paiformen. Kjevle ut resten av deigen og skjær ut strimler som legges i rutemønster over mandelmassen. Pensle med eggeplomme vispet med litt vann og stek ved 170 grader i ca 40 minutter. Avkjøl til romtemperatur før den spises.

1 kommentar:

Christine sa...

Ja, meget god. Og du har helt rett: ukjent grunn til at den har blitt julekake hos oss.