søndag 27. desember 2009

Kalkun med stuffing


1 kalkun (beregn ca ½ kg per person)
smeltet smør
salt/pepper

2 epler
1 løk
3-4 hvitløksfedd
2 selleristilker
150 g champignon
et par skiver daggammelt brød
litt melk
salt/pepper
en skvett Worcestershiresaus
½ ts tørket salvie


Skrell eplene, ta ut kjernehusene og del eplene i små biter. Finhakk løk, hvitløk og selleri. Del champignon i små biter. Del brød i terninger og legg i en bolle med melk, la stå slik at det suger til seg væsken. Stek løk, hvitløk og selleri mykt. Tilsett eple og champignon og stek videre noen minutter. Ha i brødet og tilsett salt, pepper, Worcestershiresaus og salvie.
Brett kalkunvingene under kalkunen slik at den står mer stabilt. Fyll stuffingen i kalkunen. Pensle kalkunen med smeltet smør og dryss på salt og pepper. Stek ved 160 grader i ca 30 minutter per kilo. Når kalkunen er ferdig bør den hvile en halvtimes tid før servering.

onsdag 23. desember 2009

Hokey Pokey/Honeycomb


100 g sukker
4 ss maissirup
1½ ts natron






Bland sukker og sirup i en kasserolle. Kok opp og la småkoke, uten å røre, til blandingen blir gyllen. Ta av varmen og visp inn natron. Hell alt raskt over på et bakepapir smurt med litt olje. La avkjøles og stivne og slå i mindre biter. Oppbevar i tett boks.

(Kilde: Nigella Express)

tirsdag 22. desember 2009

Berlinerkranser

(ca 40 stk)

1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
80 g sukker
125 g mykt (ikke smeltet) smør
175 g hvetemel
1 eggehvite
perlesukker og hakkede mandler


Gni den hardkokte eggeplommen godt ut. Tilsett rå eggeplomme og sukker og visp til eggedosis. Tilset smør vekselvis med mel. Sett deigen kaldt 1 time. Trill deigen til pølser som formes tl kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle med vispet eggehvite og dryss med perlesukker og hakkede mandler. Stek ved 190 grader i ca 8 minutter. Avkjøl på rist.

mandag 21. desember 2009

Oreokuler

(ca 20 stk)

1 pakke Oreo-kjeks
200 g kremost naturell
50 g mørk sjokolade
50 g hvit sjokolade




Knus kjeksen og bland med kremosten. Form til kuler som settes kaldt til de har stivnet. Smelt sjokoladene hver for seg og dypp halvparten av kulene i hvit sjokolade og halvparten i mørk. Sett kaldt til sjokoladen har stivnet.

lørdag 19. desember 2009

Kransekake

(18 ringer)

500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter

ca 100 g melis
1 eggehvite






Mal mandlene og bland med melis og eggehviter til en fast deig. Tilsett evt mer malte mandler hvis deigen er for løs. Kransekake blir helt klart finest om man bruker ringer heller enn å forme selv, formene bør smøres litt. Stek ved 200 grader i 10-12 minutter. La dem bli helt kalde før de tas ut av ringene.
Lag tykk glasur av melis og eggehvite. Sprøyt sikksakkmønster på ringene etterhvert som de settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.

onsdag 16. desember 2009

Havremakroner


3 egg
2 dl sukker
150 g smør
4½ dl havregryn
1½ dl hvetemel
1 ts bakepulver



Pisk eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret og rør det inn sammen med havregryn, mel og bakepulver. La røren svelle noen minutter slik at den tykner. Sett på stekebrett med teskje og stek ved 180 grader i 10-12 minutter.

mandag 14. desember 2009

Kokosmakroner 3

Jeg har lagt ut oppskrifter på kokosmakroner før, og da jeg skulle bake i dag la jeg merke til en oppskrift på baksiden av posen med kokosmasse. Jeg har ikke sett en kokosmakron-oppskrift med smør i før, så den måtte jeg selvsagt prøve. Det gikk superraskt å lage og de ble kjempegode. :-)


50 g smør
2 egg
1 dl sukker
200 g kokosmasse





Smelt og avkjøl smøret. Rør egg og sukker sammen (ikke visp). Rør inn kokosmasse og smør. La røren svelle 10 minutter. Sett topper med teskjeer på stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-15 minutter.