mandag 25. august 2014

Fine rundstykker.

Nystekte rundstykker, gjerne bare med smør på, eller god ost eller syltetøy, er kjempegodt. Jeg kan spise meg stappmett på nystekt gjærbakst. Som med annen gjærbakst er det best å fryse disse straks de er avkjølte og så heller ta opp og tine det som trengs, da smaker de ferske hver gang. Til helgefrokosten kan man fint kaldheve deigen over natten (husk da at væsken ikke skal varmes), så har man helt nystekte rundstykker til frokostbordet.
 

(ca 30 stk)

ca 1 kg hvetemel
1 pose tørrgjær eller 50 g fersk gjær
1 ts salt
1 egg
6 dl væske (jeg bruker 50/50 melk og vann)
evt et par ss olivenolje






Varm væsken til fingervarme. Husk at tørrgjær blandes rett i melet mens fersk gjær røres ut i væsken først. Alle ingrediensene blandes sammen i en kjøkkenmaskin som får elte deigen i 5 minutter (eller du kan gjøre de selv). Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1-1½ time). Kna deigen og del i emner som trilles til rundstykker og settes på stekebrett. Dekk til og la etterheve en halvtime. Rundstykkene kan gjerne pensles med vispet egg eller litt olje og drysses med f.eks. gresskarfrø, sesamfrø eller valmuefrø. Stekes ved 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer: