onsdag 26. mars 2014

Kaffebrownies med marengssmørkrem.

Dette er fantastiske brownies med nydelig smak av kaffe. Jeg bruker vanligvis ikke noen form for glasur eller krem på brownies, men denne smørkremen er veldig god og passer godt her. 
Det finnes tre måter å lage marengssmørkrem på, avhengig av hvordan marengsen lages. Denne måten er den sveitsiske. I tillegg finnes den italienske (hvor sukker og vann kokes til sirup før dette piskes inn i eggehvitene) og den franske (som nok er vanligst her i Norge også, hvor eggehvitene ikke varmebehandles, men bare stivpiskes og tilsettes sukker gradvis til det blir marengs). Uansett hvordan marengsen lages piskes mykt smør, og evt smakstilsetning, inn til slutt. Marengssmørkrem er mindre søt enn vanlig smørkrem med melis, den er kremet, luftig og fyldig. Rett og slett nydelig til alle slags kaker.

.
115 g smør
85 g mørk sjokolade
330 g sukker
3 egg
2 ts espressopulver
¼ ts salt
100 g hvetemel
¼ kopp valnøtter
60 g hakket sjokolade


5 eggehviter
280 g sukker
340 g mykt smør
2 ts espressopulver
2 ts kokende vann
en klype salt

evt revet sjokolade, mokkabønner eller annet til pynt

Smelt smør og sjokolade. Rør inn sukker og så eggene, ett om gangen. Rør inn espressopulver, salt og mel. Rør til slutt inn hakkede valnøtter og sjokolade. Hell røren i en smurt og bakepapirkledt 20x20 cm firkantet form og stek ved 165 grader i 30-35 minutter.  Avkjøl helt i formen.

Eggehviter og sukker has i en bolle over vannbad. Pisk hele tiden mens blandingen varmes til sukkeret har løst seg opp. Ta av varmen og visp med elektrisk mikser til marengsen er tykk og bollen  ikke lenger er varm (hvis marengsen er varm vil smøret smelte). Visp så gradvis inn litt og litt smør. Ikke vær redd hvis kremen ser ut om den skiller seg. Bare pisk videre og den vil bli kremet og fin igjen. Rør espressopulver ut i kokende vann og la avkjøles. Pisk det inn i smørkremen sammen med saltet.

Del den avkjølte kaken i biter og sprøyt topper av marengssmørkrem på hver av dem. Avslutt gjerne med litt revet sjokolade, en mokkabønne eller annet du liker.

søndag 16. mars 2014

Biff med kryddersmør og potetmos med ost.

En god biff kan vel aldri være feil, og det finnes mye godt tilbehør som passer til biff. Her har den fått følge av aspargesbønner, kryddersmør og deilig potetmos med masse snadder i. Mengdene blir litt omtrentlige siden jeg ikke følger oppskrift når jeg lager potetmos eller kryddersmør.
 

biff
aspargesbønner
smør
hvitløk

poteter etter eget ønske
smør
revet cheddar
hakket vårløk
salt/pepper
crème fraîche

250 g smør
2-3 finhakkede vårløk
2 pressede hvitlølsfedd
1 liten finhakket rød chili
salt/pepper


Bland mykt smør med vårløk. hvitløk, chili, pepper og evt litt salt. Form til en pølse som pakkes i plastfolie og sett kaldt til servering.

Skrell potetene, del i passe biter og kok møre i usaltet vann. Mos og bland inn smør, godt med revet cheddar, hakket vårløk, et par skjeer crème fraîche, salt og pepper.

Aspargesbønner kokes i to minutter i saltet vann. La renne av. Smelt litt smør og fres litt presset hvitløk raskt i smøret. Vend aspargesbønnene i hvitløkssmøret.

Stek biffen slik du ønsker og server med potetmosen, aspargesbønner og en god skive av kryddersmøret.

fredag 14. mars 2014

Snickerskake II

Det er helg og da passer det fint med en oppskrift på nok en syndig godsak. Denne er mektig, men veldig veldig god. :-)
 

2 eggehviter
30 g sukker
80 g salte peanøtter
50 g melis

70 g sukker
2,25 dl kremfløte
150 g hvit sjokolade
20 g smør

150 g mørk sjokolade
75 g smør
½ dl espresso eller sterk kaffe
1 plate gelatin
2 egg, delt i plommer og hviter
50 g sukker


Stivpisk eggehvitene og visp gradvis inn sukkeret til marengs. Grovhakk nøttene sammen med melis og vend det inn i marengsen. Hell i en smurt og bakepapirkledt 22 cm springform og stek ved 170 grader i ca 25 minutter. La kaken avkjøles helt og sett på et serveringsfat. Sett ringen fra springformen rundt.

Smelt sukkeret til karamell og rør så inn fløten. La småkoke til karamellen er oppløst. Finhakk sjokoladen og rør den inn til den har smeltet. Rør så inn smøret. Hell karamellen over kakebunnen.

Smelt mørk sjokolade sammen med smøret. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i fem minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i den varme kaffen. Rør eggeplommene inn i sjokoladeblandingen og rør så inn kaffen. Pisk sammen med en elektrisk håndmikser til kremen blir blank og glatt. Stivpisk eggehvitene og pisk så inn sukkeret til marengs. Vend marengsen inn i sjokoladekremen. Bre sjokolademoussen over kaken og sett kaldt til den har stivnet.

onsdag 12. mars 2014

No-knead bread.

Dette brødet er perfekt for den late. Det tar riktignok lang tid fra man starter og til man kan sette nystekt brød på bordet, men det krever minimalt med innsats (og oppvask). No-knead brød er seigere enn vanlig brød, men det er veldig godt. Med denne oppskriften som utgangspunkt kan man tilsette alt man måtte ønske av smakstilsetninger, f.eks. nøtter, ulike typer frø (gresskarfrø og/eller solsikkefrø er kjempegodt), hakket sjokolade, tørkede tranebær, rosiner, revet moden ost, soltørkede tomater, urter, oliven osv. Bare fantasien setter grenser. Dette brødet blir hos oss mye brukt som tilbehør til supper og salater. Bittelitt innsats etter barnas leggetid kvelden før og alt er klart til at det bare kan stekes rett før middag. Perfekt. :-)
 

400 g hvetemel
½ ts tørrgjær
1 ts salt
3 dl lunkent vann











Bland alle ingrediensene sammen (deigen trenger ikke knas slik man gjør med vanlig brøddeig, ingrediensene skal bare røres sammen). Dekk bollen med plastfolie og la stå 12-18 timer. Nå har deigen blitt bløt og klissete, men frykt ikke, den skal være slik. Skrap deigen ut på et godt melet bakebord. Brett/skrap deigen sammen noen ganger. Sett bakebollen oppå og la stå 30 minutter. Samtidig setter du en ildfast form med lokk i ovnen på 230 grader slik at ovn og form får varmes opp 30 minutter.
Når deigen har hvilt og ovn + form er varm legger du en tykk strimmel bakepapir i bunnen av formen (dette gjør det lettere å få brødet opp av formen etterpå). Legg deigen i formen, sett på lokk og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre 15 minutter til slik at brødet får en fin skorpe. Løft brødet ut, sett på rist og la avkjøles litt før det nytes.

fredag 28. februar 2014

Vannbakkels med sjokolade.

På søndag er det fastelavn. For meg/oss er det ikke hveteboller som er fastelavnsboller, men vannbakkels. Jeg har en fast grunnoppskrift på vannbakkels som aldri slår feil, og så varierer jeg fyllet alt ettersom. Disse er fylt med sjokoladekrem og dekket med sjokoladeglasur på toppen. Nam nam.

 
2,5 dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
4 egg

3,5 dl kremfløte
4 eggeplommer
50 g sukker
1 ss maisenna
75 g sjokolade
 
100 g sjokolade
1 dl kremfløte
1 ss brunt sukker
25 g smør



Vannbakkels: Kok opp vann og smør. Tilsett melet og rør til en jevn grøt. La koke, under omrøring, i 4-5 minutter. Avkjøl litt. Rør inn ett og ett egg. Sett røren med skje, eller sprøyt ut lange fingre, på bakepapir. Beregn god plass mellom dem. Stek ved 180 grader i 25-30 minutter. Ovnsdøren må ikke åpnes det første kvarteret. Straks de er ute av ovnen skjæres et lite snitt i siden slik at dampen slipper ut (ellers vil dampen få dem til å falle sammen). Avkjøl på rist. 
Sjokoladekrem: Kok opp fløten. Pisk eggeplommer og sukker lyst og luftig, visp så inn maisenna. Pisk den varme fløten gradvis inn i eggeplommene. Hell så alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til kremen tykner. Hell i en bolle. Tilsett hakket sjokolade og rør til den har smeltet. Avkjøl kremen helt.

Sjokoladeglasur: Kok opp fløte og sukker. Ta av varmen og rør inn hakket sjokolade til den smelter. Rør så inn smøret.


Fyll vannbakkelsene med krem og bre sjokoladeglasur på toppen. La glasuren stivne litt før servering. Nyt. :-)

mandag 10. februar 2014

Jamie Olivers vintersalat.

Jeg elsker rødbeter, og spesielt når de bakes i ovnen og blir søte og myke. Dette er en enkel, men veldig god salat. Barna mine kan styre sin begeistring for ruccola, men de ovnsbakte rødbetene og gulrøttene, og ikke minst de sprø og gode brødbitene gikk ned på høykant. Jeg har gjort oppskriften bittelitt enklere, men fremdeles like god.
 
(4 pers.)

2 rødbeter
4 gulrøtter
1 rødløk
2 stekte kyllingfileter
150 g fetaost
½ loff, uten skorpe og revet i litt store biter
1 stor neve ruccola
olje
salt/pepper




Skrell rødbeter og gulrøtter og del i biter eller staver. Del rødløken i båter. Bland grønnsakene sammen med litt nøytal olje, salt og pepper i en ildfast for. Stek ved 190 grader i 30-40 minutter, til grønnsakene er møre. Vend litt på grønnsakene halvveis i steketiden. Bland loffbitene med litt olivenolje og la dem steke med på toppen av grønnsakene de siste 15 minuttene.
Bland evt ruccola med en god vinaigrette (jeg liker at det er Dijonsennep og presset hvitløk i) og dryss over grønnsakene. Legg på smuldret fetaost og servert med kyllingen, skåret i skiver (kyllingen kan selvsagt sløyfes om man er vegetarianer eller bare foretrekker salaten uten).


tirsdag 4. februar 2014

Søtpotetkaker

Oppskriften på disse nydelige søtpotetkakene fant jeg da jeg så på Come Dine With Me på BBC (originalen til, og tusen ganger mer underholdende enn, Fire stjerners middag). Opprinnelig ble de servert alene som forrett, men jeg ønsket å bruke dem som en del av middagen og serverte dem derfor med stekt kylling og ovnsbakte grønnsaker. Jeg syntes dressingen trengte litt hvitløk, så derfor tilsatte jeg det. Disse var populære hos både store og små. :-) 


(4 pers.)

1 kg søtpotet i biter
2 ts soyasaus eller Worcestershiresaus
100 g hvetemel
1 ts salt
½ ts sukker
3 ss hakket vårløk
½ ts finhakket chili


100 g matyoghurt eller rømme
2 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
litt presset hvitløk
godt med hakket frisk koriander



Kok søtpotetene møre, la renne av lenge og mos med potetstapper. Bland inn resten av ingrediensene. Stek tynne kaker i panne. Bland sammen ingrediensene til dressingen og server.