onsdag 26. mars 2014

Kaffebrownies med marengssmørkrem.

Dette er fantastiske brownies med nydelig smak av kaffe. Jeg bruker vanligvis ikke noen form for glasur eller krem på brownies, men denne smørkremen er veldig god og passer godt her. 
Det finnes tre måter å lage marengssmørkrem på, avhengig av hvordan marengsen lages. Denne måten er den sveitsiske. I tillegg finnes den italienske (hvor sukker og vann kokes til sirup før dette piskes inn i eggehvitene) og den franske (som nok er vanligst her i Norge også, hvor eggehvitene ikke varmebehandles, men bare stivpiskes og tilsettes sukker gradvis til det blir marengs). Uansett hvordan marengsen lages piskes mykt smør, og evt smakstilsetning, inn til slutt. Marengssmørkrem er mindre søt enn vanlig smørkrem med melis, den er kremet, luftig og fyldig. Rett og slett nydelig til alle slags kaker.

.
115 g smør
85 g mørk sjokolade
330 g sukker
3 egg
2 ts espressopulver
¼ ts salt
100 g hvetemel
¼ kopp valnøtter
60 g hakket sjokolade


5 eggehviter
280 g sukker
340 g mykt smør
2 ts espressopulver
2 ts kokende vann
en klype salt

evt revet sjokolade, mokkabønner eller annet til pynt

Smelt smør og sjokolade. Rør inn sukker og så eggene, ett om gangen. Rør inn espressopulver, salt og mel. Rør til slutt inn hakkede valnøtter og sjokolade. Hell røren i en smurt og bakepapirkledt 20x20 cm firkantet form og stek ved 165 grader i 30-35 minutter.  Avkjøl helt i formen.

Eggehviter og sukker has i en bolle over vannbad. Pisk hele tiden mens blandingen varmes til sukkeret har løst seg opp. Ta av varmen og visp med elektrisk mikser til marengsen er tykk og bollen  ikke lenger er varm (hvis marengsen er varm vil smøret smelte). Visp så gradvis inn litt og litt smør. Ikke vær redd hvis kremen ser ut om den skiller seg. Bare pisk videre og den vil bli kremet og fin igjen. Rør espressopulver ut i kokende vann og la avkjøles. Pisk det inn i smørkremen sammen med saltet.

Del den avkjølte kaken i biter og sprøyt topper av marengssmørkrem på hver av dem. Avslutt gjerne med litt revet sjokolade, en mokkabønne eller annet du liker.

Ingen kommentarer: