mandag 25. april 2011

Lammestek.

Lammestek er fast påskemiddag hos oss, og sannsynligvis også hos mange andre. Det fine med stek er at den gjør seg selv i ovnen mens man kan hygge seg med andre ting. Vi serverte årets påskelam med fløtegratinerte poteter. Det geniale med framgangsmåten jeg bruker er at potetene kokes nesten møre i fløte på forhånd og trenger dermed ikke lenger tid i ovnen enn tiden steken bruker på å hvile seg og du trenger for å koke grønnsaker og vispe sammen sausen.


1 lammelår
salt/pepper
rosmarin
hvitløk


1-2 dl rødvin
evt kraft/buljong
litt Dijon-sennep
litt Worcestershiresaus
salt/pepper
maisenna


Gni lammelåret inn med salt, pepper og rosmarin. Skjær snitt i kjøttet og dytt hvitløk inn i snittene. Legg steken i en ildfast form og stek ved 125 grader i ca 2-3 timer. Bruk steketermometer. Ved 70 grader er steken rosa, 76 grader er gjennomstekt. La lammelåret hvile minst 15-20 minutter etter steking.

Sil sjyen over i en kjele. Tilsett evt kraft/buljong i tillegg om det er litt lite sjy. Tilsett rødvin og la sausen koke inn litt. Smak til med salt, pepper, sennep og Worcestershiresaus. Visp evt inn litt maisenna utrørt i vann om sausen er for tynn.

Server med f.eks. fløtegratinerte poteter (oppskrift her).

Ingen kommentarer: