søndag 18. juli 2010

Babka med sjokolade.

Hvis det er flere Seinfeldfans der ute så husker dere kanskje episoden hvor Seinfeld og Elaine skulle kjøpe en babka til et middagsselskap (You can't beat a babka.). De ville aller helst ha sjokolade, men etter mye styr endte de opp med kanel (og middagsselskapet ble det til slutt aldri noe av). Jeg tenkte på denne episoden her om dagen og ble nysgjerrig på hva babka er og om det var noe jeg kunne tenke meg å prøve. Jeg søkte litt rundt på nett og ble raskt fristet. Jeg endte til slutt opp med Martha Stewart sin oppskrift, og den er nydelig.


(3 stk)

3,75 dl varm melk
2 poser tørrgjær
1,8 dl sukker
2 egg
2 eggeplommer
1½ kg hvetemel
1 ts salt
250 g mykt smør

Fyll:
1 kg mørk sjokolade (ja, det skal være så mye!)
2½ ss kanel
185 g mykt smør

Topping:
4 dl sukker
3,3 dl hvetemel
12 ss mykt smør

Til pensling:
1 egg
1 ss fløte


Hell varm melk i en bolle, dryss over gjær og en klype sukker. La stå ca 5 minutter, til det skummer. Visp sammen egg, eggeplommer og sukker. Visp det deretter inn i gjærblandingen.
Ha mel og salt i en kjøkkenmaskin og tilsett eggeblandingen. Kjør sammen til det såvidt er blandet. Tilsett smøret og la maskinen gå 10 minutter, til deigen er godt knadd. Dekk til og la heve 1 time.
Finhakk sjokoladen (enklest i food processor) og bland med sukker og kanel. Rør inn smøret til det er godt blandet sammen. Visp sammen egg og fløte.
Del deigen i tre og kjevle hver del ut til en stor leiv. Fordel sjokoladeblandingen på. Pensle kantene og rull tett sammen (som når man lager kanelsnurrer). Klem endene inn og legg hver rull i en smurt brødform. Dekk til og la heve 30 minutter.
Til toppingen blandes sukker, mel og smør sammen med en gaffel til du har en blanding av både klumper og smuler. Når kakene er etterhevet pensles de med egg og smuldreblandingen drysses på. Stek ved 175 grader i 55 minutter. Senk temperaturen til 160 grader og stek videre 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Babkaene kan fint fryses.

1 kommentar:

Gry sa...

Så spennende! Den må jeg nok prøve å bake!
Sommerklem : )