søndag 11. desember 2011

Lussekatter

Om bare to dager er det Luciadagen og her, som i mange andre hjem, skal det bakes lussekatter. Som pepperkakene er dette en oppskrift vi har brukt i mange år og ingen ser noen grunn til å velge en annen da disse er utrolig gode. De er så gode at jeg bruker samme oppskrift, men uten safran, når jeg skal bake hveteboller eller annen søt gjærbakst. Lussekatter og annen gjærbakst smaker best samme dag de er laget, så hvis ikke alle spises opp den dagen anbefaler jeg å fryse dem ned straks de er avkjølt og heller ta opp og tine i ovn etterhvert som du har lyst på dem. Da får du nystekte boller hver dag. :-)

(ca 30 stk)

50 g gjær
6-7 dl melk
150-200 g smør
170 g sukker
½ ts salt
1 g safran
1 egg
ca 1 kg hvetemel


Melke- og smørmengden reguleres i forhold til hverandre. Jo mer smør, jo mindre melk trenger du. Smuldre gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland sukker, salt, mel og safran i en bolle. Hell i melk, smeltet smør og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen, del i emner som formes. La etterheve på plate. Pensle med egg (og pynt evt med rosiner) og stek ved 250 grader på midterste rille i 5-6 minutter. Avkjøl på rist.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hva er safran, eller kan man bytte den ut med noe annet?

Christine sa...

Mamma sin oppskrift? :-)

Lemonia sa...

Safran er et krydder. Det har en karakteristisk smak som du ikke vil kunne få med noe annet krydder, men selve gulfargen på lussekattene vil du kunne få ved å bruke gurkemeie. Smaken er uansett det viktige så jeg anbefaler deg å bruke safran, det finner du i krydderhyllen i en hvilken som helst butikk.

Ja, det er Mammas oppskrift. ;-)