mandag 4. april 2011

Hamburgerbrød.

Prikken over i'en når man serverer hamburgere er å bruke hjemmelagede hamburgerbrød, og disse er kjempegode. Oppskriften er hentet fra boken "Nybakt!" av Marit Røttingsnes Westlie og Øystein Westlie, en bok som forøvrig anbefales på alle måter.

(8 stk)

2 dl vann
1½ dl melk
25 g gjær
8-10 dl hvetemel (noe kan evt byttes med grovere mel)
1 ts salt
2 ss olivenolje

egg til pensling
sesamfrø


Varm vann og melk til ca 37 grader. Bland det tørre i en bolle. Rør gjæren ut i den varme væsken (brukes tørrgjær has den i bollen sammen med det tørre). Bland vann/melk og olje inn i melblandingen og kna godt. Dekk til og la heve ca 45 minutter. Form til flate boller som legges på stekebrett. Min erfaring er at disse hever seg godt så lag dem ganske flate ellers ender du opp med gigantiske hamburgerbrød som det er umulig å spise på normalt vis. La etterheve ca 20 minutter. Pensle med vispet egg og dryss på sesamfrø. Stek ved 200 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

tirsdag 29. mars 2011

Sitronkake.

Da har jeg hatt en lang pause på bloggen, men det er vel ganske naturlig når verdens fineste lillebror har inntatt sjefsstolen. :-) Det har ikke blitt de største krumspring i matveien på de tre ukene han har levd, men nå begynner det å komme seg. Jeg starter med en nydelig sitronkake jeg bakte i går. Myk og god, og gul som solen som endelig er i gang med å smelte all den fæle snøen. :-)

150 g smør
2 dl sukker
2 egg
1½ dl fløtemelk
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
revet skall av en stor sitron

melis og sitronsaft


Pisk smør og sukker hvitt og kremet. Pisk inn eggene, ett om gangen. Rør inn mel og bakepulver vekselvis med fløtemelk. Rør inn sitronskallet til slutt. Hell i en smurt 1,5 liter form og stek på nederste rille ved 175 grader i ca 45 minutter. Avkjøl kaken helt. Lag glasur av melis og presset sitron og bre over kaken.

mandag 14. februar 2011

Browniemuffins med kremostglasur.

Med både morsdag og Valentine's Day rett etter hverandre måtte det bli litt baking i helgen. Muffinsoppskriften har jeg hentet fra Det Søte Liv mens glasuren ble til litt tilfeldig da jeg fant ut at jeg ville ha noe oppå dem. Glasuren passet i allefall veldig godt til de seige gode muffinsene.

(12 stk)

2 egg
3 dl sukker
1½ dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
3 ss kakao
100 g smør

150 g sjokolade
100 g kremost naturell
100 g smør
ca 2 dl melis


Smelt og avkjøl smør. Rør sammen egg og sukker (ikke pisk eggedosis). Sikt i det tørre. Rør inn smøret til slutt. Sett papirformer i et muffinsbrett, og fordel røren i formene. Stek midt i ovnen ved 180 grader i 25 minutter. Avkjøl helt i brettet før de tas ut (de vil falle litt sammen på midten mens de avkjøles).
Smelt sjokoladen og pisk sammen med kremost, mykt smør og melis til en glatt glasur. Bre over muffinsene og pynt som ønsket.

tirsdag 8. februar 2011

Dip med grillet paprika og fetaost.

En nydelig og fyldig dip med masse smak. Bakt hvitløk gir dipen en mild og god hvitløkssmak. Bruk den gjerne også som dressing, f.eks. til pitabrød fylt med stekt kylling, salat og grønnsaker.


2 store røde paprika
100 g fetaost
5-6 hvitløksfedd
sitronsaft
cayennepepper
salt/pepper
olivenolje



Del paprikaene i to og ta ut frø og hinner. Grill dem i ovnen til skinnet blir svart. Legg i en plastpose og la ligge til de er såpass avkjølte at du kan håndtere dem. Dra av skinnet og del paprikakjøttet i biter. Legg hele, uskrelte, hvitløksfedd i en liten ildfast form sammen med litt olje og stek ved 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl litt og ta av skallet. Kjør paprika, hvitløk og fetaost sammen i blender. Smak til med salt, pepper, cayennepepper og sitronsaft og spe med olivenolje til passe konsistens.

lørdag 22. januar 2011

After Eight brownies

Kjempegode brownies med nydelig smak av mint. Oppskriften fant jeg i denne bloggen.



230 g mørk sjokolade
115 g smør
75 g sukker
75 g brunt sukker
3 egg
60 g hvetemel
30 g kakao
en klype salt
200 g After Eight

hvit sjokolade til pynt








Smelt sjokolade og smør. Rør inn begge typer sukker, deretter egg og til slutt det tørre. Fordel halvparten av røren i en smurt og bakepapirkledt 20x20 cm form (en 22-24 cm springform går like bra). Vend After Eight-platene i litt kakao (så de ikke skal synke) og legg oppå røren i formen. Fordel resten av røren over. Stek ved 175 grader i 35-45 minutter. Jeg brukte en 22 cm springform og 35 min steking ble bittelitt for lenge, brownies skal være saftige og litt "rå". Når kaken er avkjølt ringles hvit sjokolade over til pynt.

onsdag 12. januar 2011

Marmorkake med banan.

Noen ganger er det enkle det beste. Ingen fancy kaker med kompliserte oppskrifter, bare en vanlig formkake, men med god smak. Jeg hadde et par modne bananer som jeg tilsatte for å gi litt forandring og det blir både saftig og ekstra godt.
Oppdateringene her på bloggen er noe sjeldne for tiden. Vi venter spent på lillebror med ETA om få uker og jeg må innrømme at energien og formen til å sitte ved PCen er heller liten, for ikke å snakke om det å stå ved kjøkkenbenken timer av gangen. De store krumspringene i matveien må nok vente til jeg har kroppen min for meg selv igjen, men jeg skal ikke forsvinne helt. :-)



150 g smør
150 g sukker
3 egg
1½ dl fløte/melk
250 g hvetemel
1½ ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
2 ss sukker, ekstra
2 små modne bananer




Rør smør og sukker lyst og kremaktig. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt. Rør inn mel og bakepulver vekselvis med 2/3 av melken. Røren skal ikke røres seig. Ta av 1/3 av røren og tilsett kakao, ekstra sukker og resten av melken. Mos bananene og bland dem i den lyse røren. Fyll halvparten av den lyse røren i en smurt 1,5 liters form, legg den mørke røren over og resten av den lyse røren på toppen. Trekk en gaffel gjennom slik at lagene marmoreres. Stek kaken på nederste rille ved 175 grader i 50-60 min. Avkjøl kaken litt i formen før den hvelves på rist.

onsdag 5. januar 2011

Biff Stroganoff

En klassisk russisk rett som er både rask å lage og smaker veldig godt. Jeg ser mange lager den med f.eks. kylling, svinekjøtt eller til og med pølser, men jeg foretrekker originalen med oksekjøtt.


(2 pers.)

400 g oksekjøtt i terninger/strimler
100 g champignon
1 løk
1 rød paprika
1 ss tomatpuré
1 ts paprikapulver
2 dl kraft
1-2 dl kremfløte
1 dl seterrømme


Del løken i halve skiver, sopp i skiver og paprika i strimler og stek alt mykt i panne. Tilsett tomatpuré og paprikapulver, og la det frese litt. Hell på kraften og la det hele småkoke noen minutter. Bland i fløte og rømme, og la koke litt. Stek kjøttet raskt i panne og bland i sausen. Smak til med salt og pepper. Server med ris, eller som vi foretrekker: med hjemmelaget potetmos.