mandag 4. juni 2012

Rødbetesalat III

Jeg elsker rødbeter. Dette er en helt enkel, men veldig god salat, som like gjerne kan nytes som den er (gjerne med litt godt brød til) eller som tilbehør til annen mat. Herlig sommermat.


kokte eller ovnsbakte rødbeter
fetaost
babyspinat
ruccola
vårløk











Del skrellede rødbeter i terninger. Fordel spinat og ruccola på et stort fat. Legg over rødbeteterninger og smuldre over fetaost. Hakk vårløken og dryss over. Serveres med f.eks. en god vinaugrette.

tirsdag 8. mai 2012

Kjernemelkshorn

Jeg liker Price-brødrene godt. Ikke bare er Spise med Price fornøyelig underholdning i seg selv, men de lager veldig mye god mat. I forrige ukes dessertprogram falt jeg fullstendig for kjernemelkshorn og måtte lage dem. Jeg forstår godt at familien har vært på jakt etter oppskriften, for disse er virkelig nydelige. Herlig mørdeig og søtt og nydelig marsipanfyll. Disse forsvant veldig fort! Jeg laget bare halv oppskrift, og det ble likevel 32 horn, så jeg er glad jeg nøyde meg med det. Remonce (fyllet) hadde de ikke lagt ut oppskrift på, så her bare prøvde jeg meg fram (og valgte å blande marsipanen inn i blandingen i stedet for å legge marsipankuler på separat), og det ble svært vellykket så jeg har gjengitt målene jeg brukte her.
 
(32 stk)

250 g smør
250 g hvetemel
1 dl kjernemelk eller skummet kulturmelk
100 g smør
100 g sukker
100 g marsipan
hakkede mandler
perlesukker
egg til pensling





Smør og mel smuldres sammen. Rør inn kjernemelk/skummet kulturmelk. La deigen stå kaldt noen timer, eller over natten. Bland sammen smør, sukker og maripan. Sett kaldt til hornene skal lages.
Del deigen i fire som hver kjevles til sirkler som deles åtte trekanter. Legg på en bit av marsipanblandingen og rull sammen til horn fra langsiden. Legg på stekebrett, pensle med vispet egg og strø på hakkede mandler og perlesukker (jeg har her brukt et hvitt perlesukker som finnes i Sverige). Stekes ved 180 grader i ca 20 minutter (mine trengte 5 min til).

tirsdag 24. april 2012

Pasta Carbonara med squash og timian

Dette er rask og veldig god hverdagsmat hentet fra Jamie Oliver. Jeg liker veldig godt Pasta Carbonara slik den vanligvis lages, men jeg liker nesten denne versjonen bedre.
 
(4 pers.)

500 g penne pasta
2 squash
150-200 g bacon skåret i terninger
1 dl kremfløte
4 eggeplommer
revet moden ost
salt/pepper
en god bunt frisk timian





Kok pasta etter anvisnin på pakken. Del squashen i fire på langs og deretter i skiver. Plukk bladene av timianstilkene. Stek baconterningene sprø. Tilsett squash og timian og stek dem litt myke. Visp sammen eggeplomme, fløte, pepper, evt litt salt og revet ost. Vend avrent pasta i baconblandingen. Ta pannen av platen og vend inn eggeblandingen. Server straks.

fredag 20. april 2012

Potet-/pastinakkgrateng

Nydelig grateng som er perfekt tilbehør til det meste.
 
(4 pers.)

8-10 poteter
2 store pastinakker
1 stor løk
4-5 hvitløksfedd
1 kartong kremfløte
1 ss Dijonsennep
salt/pepper
revet ost






Skrell grønnsakene og del alt i skiver. Løk og hviløk stekes mykt i smør. Tilsett grønnsakene, salt, pepper, sennep og kremfløte. Kok opp og la småkoke under lokk 10-12 minutter. Hell over i en ildfast form, dryss over revet (gjerne moden) ost. Stek i ovn ved 200 grader ca 20 minutter, til grønnsakene er helt møre og osten smeltet og gyllen.

mandag 16. april 2012

Soaked chocolate cake

Dette er en riktig godbit. En mektig, nesten konfektaktig, sjokoladekake. Den blir om mulig enda bedre når den har stått en dag eller to i kjøleskapet.


400 g smør
4½ dl vann
6 ss kakao
9 dl sukker
4 egg
3 dl rømme
2 ts natron
9 dl hvetemel

100 g smør
8 ss melk
5 ss kakao
2 ts vaniljesukker
350 g melis


Smør, vann og kakao has i en kjele og varmes til smøret er smeltet og alt blandet samme. Rør inn sukker, deretter rømme og så eggene, ett om gangen. Rør til slutt inn mel og natron. Fordel røren i en smurt og bakepapirkledt stor langpanne og stek ved 200 grader i ca 30-40 minutter.
Like før kaken skal tas ut av ovnen smeltes smøret til glasuren og resten av ingrediensene røres inn. Når kaken tas ut prikkes den med gaffel over det hele og den varme glasuren helles over den varme kaken. Sett kaken i kjøleskap til den er helt avkjølt.

søndag 1. april 2012

Potet-, løk- og baconomelett

Omelett er en rask og god rett som passer like bra til varm lunsj som til en enkel middag. Her har man også en gyllen mulighet tl å bruke opp litt rester fra kjøleskapet.

(2-3 pers.)

1 løk
4-5 hvitløksfedd
3 poteter i terninger
noen skiver bacon skåret i terninger
5 egg
salt/pepper



Potetene kan stekes både rå eller kokte, men det tar naturlig nok lengre tid å steke dem hvis de er rå. Stek dem sprø utenpå og ta ut av pannen. Stek hakket løk og hvitløk mykt og ta ut. Sprøstek bacon. Visp sammen egg, salt, pepper og litt vann. Ha alt tilbake i pannen og hell over eggeblandingen. Legg på lokk og stek på middels varme til de er ferdige. Server med brød og salat.

lørdag 24. mars 2012

Cheeriotreats

Nydelige søte snacks som er raskt laget. Passer fint til barnebursdag, og da kan de f.eks. farges med konditorfarge etter bursdagsbarnets ønske. Bytt evt Cheerios med annen frokostblanding, f.eks. Rice Krispies.


50 g smør
280 g marshmallows
ca 12 dl Cheerios






Smelt smør og marshmallows. Rør inn Cheerios. Fordel i en lett smurt form og sett kald til alt er stivnet. Skjær i biter før servering.

fredag 16. mars 2012

Bacon/grønnsakslasagne

Dette er en litt annerledes lasagne, både fordi den ikke er basert på den vanlige bolognesesausen de fleste er vant til, men også fordi bechamelsausen er byttet ut med fløte. Kjempegod lasagne som fint kan lages som vegetarrett hvis man sløyfer bacon. Tilsett gjerne andre grønnsaker i tillegg om du ønsker det.

(4 pers.)

150 g bacon
1 løk
4-5 hvitløksfedd
3 gulrøtter
1 squash
1 rød paprika
3 selleristilker
1 boks hakkede hermetiske tomater
noen soltørkede tomater
½ ts tørket oregano
½ ts tørket basilikum
1½ dl fløte
et par dl grønnsaksbuljong eller vann
salt/pepper
lasagneplater
revet moden ost (jeg foretrekker cheddar)


Løk og hvitløk finhakket. Gulrot, selleri og paprika deles i små biter. Squashen rives. Baconet deles i terninger. Sprøstek baconet og ta ut. Stek løk og hvitløk mykt. Tilsett grønnsakene, hermetiske tomater, bacon, finhakkede soltørkede tomater, buljong/kraft/vann, salt og pepper. La småkoke minst en halvtime. Tilsett fløte og la småkoke et par minutter.
Legg saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form (avslutt med saus). Dryss revet ost på toppen. Stek ved 200 grader i ca 30 minutter.

mandag 5. mars 2012

Croque-madame

En Croque-madame er en Croque-monsieur (de fleste vil vel bare si ostesmørbrød) med et egg på toppen. Ostesmørbrød er en ganske velkjent rett i de norske hjem, og jeg slår et slag for denne enkle og gode retten som passer like godt til lunsj som en rask middag en travel dag.

(2 pers.)

4 skiver loff
røkt skinke
revet moden ost (gjerne Gruyère)
litt Dijon-sennep
2 egg




Smør sennep på to av loffskivene. Legg på skinke og revet ost. Legg på en ny loffskive og topp med mer revet ost. Stek/grill i ovnen til osten er smeltet og gyllen. Stek speilegg som serveres på toppen av smørbrødene.

søndag 19. februar 2012

Boller til fastelavn.

I dag er det Fastelavn og det nytes nok boller i mange hjem i dag, med krem og syltetøy. Nam nam. :-)

(ca 30 stk)

50 g gjær
6-7 dl melk
150-200 g smør
170 g sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
ca 1 kg hvetemel
1 egg + vispet egg til pensling


Reguler melke- og smørmengdene etter hverandre. Bruker du mindre smør bruker du mer melk, og omvendt.
Smuldre gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland sukker, salt, mel og kardemomme i en bolle. Hell i melk, smeltet smør og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen (elt evt inn rosiner eller hakket sjokolade om du ønsker det), del i emner som trilles til boller. La etterheve på plate. Pensle med egg og stek ved 250 grader på midterste rille i 5-6 minutter.

fredag 17. februar 2012

Chiliaïoli

Chiliaïoli er aïoli med piff. Nydelig til fisk og skalldyr og jeg bruker den gjerne også som dressing til f.eks. hamburgere, kyllingburgere eller biffsandwich. Aïoli med godt brød til å dyppe i er også perfekt som en liten forrett eller del av et koldtbord/tapasbord.


2 eggeplommer
2-3 hvitløksfedd
1 ts Dijonsennep
ca 2½ dl nøytral olje
finhakket rød chili




Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk og sennep. Visp inn oljen, først dråpevis, og så i en tynn stråle til alt er brukt opp. Smak evt til med mer salt og pepper. Rør inn finhakket chili. Tynn den evt litt ut ved å vispe inn en spiseskje med kaldt vann.
Skulle aïolien skille seg har du en ny eggeplomme i en ny bolle og visper gradvis inn den "ødelagte" aïolien før du fortsetter med resten av oljen som vanlig.

søndag 12. februar 2012

Snickerdoodles.

Snickerdoodles er en relativt ukjent småkake i Norge. Jeg forbinder den vel mest med USA og hører den nevnt i amerikanske serier/filmer, men det faktiske opphavet er likevel ukjent. Uansett hvor de kommer fra er disse nydelige kjeks som både store og små liker. Beregn steketid etter hvordan du liker dem, kortere steketid gir kjeks med sprø kant, men som er myke inni, mens litt lengre steketid gir helt sprø kjeks.

(ca 24 stk)

220 g smør
300 g sukker
340 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts salt
2 egg

2 ss sukker
2 ts kanel


Smør og sukker vispes lyst og kremet. Visp inn eggene, ett om gangen. Rør inn mel, bakepulver og salt. Bland sukker og kanel. Rull deigen til kuler som rulles i kanelblandingen. Legg på stekebrett. Beregn god avstand mellom hver kule, de flyter utover under stekingen. Stek ved 175 grader i 12-15 minutter.

onsdag 8. februar 2012

Acharikylling med pilaffris

Nydelig indisk kyllingrett med massevis av smak. Må prøves!

(4 pers.)

1 kg kylling i store biter
3 store tomater, flådde, uten frø, hakkede
3 løk i tynne skiver
1 ts fennikelfrø
1 ts sennepsfrø
1 ts bukkehornskløver (fenugreek)
1 ts spisskummenfrø
1 ts løkfrø
chilipulver etter smak
salt
½ ts gurkemeie
1 ss revet ingefær
1 ss revet hvitløk
1 beger (ca 300 g) matyoghurt
saften av 1 sitron

3 løk i tynne skiver
litt salt
litt sukker
½ kanelstang
4 nellikspikre
4 kardemommefrø
ris til 4 personer


Acharikylling: Tørrstek fennikelfrø, sennepsfrø, bukkehornskløver, spisskummenfrø og løkfrø. Mal i en morter og bland med gurkemeie og sitronsaft.
Stek løken myk. Tilsett tomater og stek til de er myke og nesten oppløst. Tilsett kylling, yoghurt, ingefær, hvitløk, salt og chilipulver etter smak. Legg på lokk og la småkoke noen minutter. Rør inn krydder/sitronblandingen og la småkoke til kyllingen er ferdig.

Pilaffris: Karamellisert løken med salt og sukker. Stek krydrene litt i olje og tilsett sammen med risen, rør til alt er godt blandet. Tilsett vann og la koke til risen er ferdig.

Server med f.eks. raita og naan.

lørdag 4. februar 2012

Karrikoteletter i form

Enkel hverdagsrett med god smak.

(4 pers.)


4 svinekoteletter
2-3 gulrøtter
1 løk
8-10 hele skrelte hvitløksfedd
1 kg poteter
3-4 ss rød karripasta
1 liten kartong fløte
salt/pepper


Del poteter og gulrøtter i store biter og kok dem halvferdige. Salte og pepre kotelettene og brun dem raskt i panne. Del løken i båter og stek dem også raskt i panne før de blandes med hvitløksfedd, poteter og gulrøtter i en ildfast form. 1 ss av karripastaen vispes sammen med fløte, salt og pepper. Resten gnis over kotelettene, som legges oppå grønnsakene i formen. Hell fløten over. Stek ved 175 grader i ca 40 minutter, til grønnsakene er gjennomstekte.

tirsdag 24. januar 2012

Kremet lammegryte.

Det er kaldt for tiden, og kaldere skal det visst bli. Da er det godt å gjemme seg innendørs og nyte en varmende gryterett. Lammesesongen er riktignok forbi (eller ennå ikke kommet, alt ettersom hvordan man ser på det), men med lam i fryseren er det enkelt å diske opp med denne smakfulle gryteretten. Jeg liker skikkelig "sausete" gryteretter slik at jeg kan mose potetene i sausen (selv om det egentlig ikke er lov) og virkelig få opp all den gode smaken.


1 kg lammekjøtt i litt store terninger
2 hakkede løk
3-4 gulrøtter i store biter
4-5 hakkede hvitløksfedd
et par never frosne selskapserter
en boks hermetiske tomater
et par skjeer tomatpuré eller noen soltørkede tomater i olje
noen gode skjeer crème fraîche
salt/pepper
timian
laurbærblad


Brun kjøttet. Ta ut og stek løk og hvitløk mykt. Ha kjøttet tilbake og tilsett tomater, tomatpuré, erter, salt, pepper og krydder etter smak. Kok opp og la småkoke til kjøttet er helt mørt. Rør inn crème fraîche og varm opp før det serveres med helt enkelt kokte poteter.

onsdag 18. januar 2012

Sjokolademarengskake.

Denne sjokolademarengskaken (fra Sverre Sætres kakebok) er rett og slett himmelsk. Den må bare prøves. Nøttebunn med nydelig mousse og sprø marengs til, perfekt kombinasjon. Ikke minst er det flott at alt kan lages på forhånd.


40 g hasselnøtter (evt mandler)
1 ss hvetemel
2 eggehviter
60 g sukker

30 g sukker
30 g melis
2 eggehviter
1 ss kakao

300 g mørk sjokolade
150 g smør
0,8 dl sterk kaffe
3 gelatinplater
5 store eggeplommer
5 store eggehviter
100 g sukker


Mal nøttene og bland med hvetemel. Stivpisk eggehvitene og pisk så gradvis inn sukkeret til en tykk marengs. Vend inn nøttene. Hell i en smurt og bakepapirkledt 22 cm springform og stek ved 180 grader i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Lag sjokolademarengsstenger ved å stivpiske eggehvite og sukker og så vende inn siktet melis og kakao. Sprøyt lange stenger på bakepapirkledt stekebrett og stek ved 150 grader i ca 30 minutter. Disse kan lages på forhånd og oppbevares i tett boks.

Gelatinplatene bløtlegges i kaldt vann i 5 minutter og løses så opp i den varme kaffen. Smelt sjokolade og smør. Rør inn eggeplommene og så den varme kaffen. Pisk godt sammen. Eggehviter og sukker piskes til marengs som vendes inn i sjokoladeblandingen.

Legg den avkjølte nøttebunnen på et serveringsfat og legg kakeformringen rundt. Bre sjokolademoussen over. Sett i fryseren minst fire timer, gjerne natten over. Ta kaken ut og sett i kjøleskap fire timer før servering. Rett før servering brekkes marengsstengene i mindre biter og festes rundt kanten av kaken. Biter som blir til overs fordeles på toppen av kaken. Sikt litt melis over før servering.

fredag 6. januar 2012

Mine favorittkaker.

Nå er det snart fire år siden jeg skrev mitt første blogginnlegg. Kakekategorien er uten tvil den største, med hele 96 ulike kaker. Selv om jeg liker å prøve nye ting, og i allefall halvparten av kakene jeg baker er helt nye for meg, er det likevel noen som får æren av å bli bakt igjen og igjen og igjen. Alle har sine favoritter, og her er ti av mine (i tilfeldig rekkefølge).




Kvæfjordkake, også kalt Verdens Beste.
Det er vel også så vidt jeg vet Norges nasjonalkake, og den tittelen fortjener den for det er en nydelig kake.

Prinsessekake.
Gjærbakst er undervurdert og jeg lager egentlig denne altfor sjelden. Her kombineres god gjærbakst med både vaniljekrem og melisglasur.


Ostekake fra Gastronomisk Institutt.
Etter at jeg smakte denne kaken for første gang har jeg aldri brydd meg om andre ostekaker. Dette er den ultimate ostekakeopplevelsen.


Rømme- og kaffekake.
Jeg drikker aldri kaffe, men som kakeingrediens synes jeg det kommer til sin rett og denne saftige kaffekaken er helt perfekt.


Pavlova.
Denne kaken lager jeg vanligvis bare om sommeren, og det er en perfekt søt og lett avslutning på grillmiddager.


Sverre Sætres gulrotkake.
Herlig og saftig gulrotkake med deilig kremostglasur.


Kvikklunsjkake.
Denne kaken er så lett å lage, fordi alt bare røres kjapt sammen, men den smaker også nydelig. Den er saftig med en kjempegod glasur. Det trenger ikke være komplisert for å bli godt.


Millionaire's shortbread.
Dette kan nesten ikke bli bedre. God mørdeig, søt karamell og mørk sjokolade. Himmelsk.


Sans Rival.
Dette er en variant av suksessterte (som også er utrolig godt), men den er litt annerledes med cashewnøtter i stedet for mandler og toppet med
pistasjnøttkrokan.


Brownies.
Sist, men ikke minst, en oppskrift jeg har lagt ut flere ganger og som jeg aldri blir lei. Dette er ekte brownies. Nydelig alene eller som del av en dessert med f.eks. bringebær og iskrem.