mandag 28. juni 2010

Potetgrateng med sopp, ost og bacon.

(4 pers.)

650 g poteter
1 hakket løk
100 g bacon i biter
5 skivede sopp
2 knuste hvitløksfedd
100 g kremost naturell
en skvett melk eller fløte
salt/pepper
litt paprikapulver
85 g revet cheddar


Kok potetene møre og del terninger. Stek løk, sopp og hvitløk mykt og baconet sprøtt. Bland det med poteter, kremost, salt, pepper, paprikapulver og evt litt melk eller fløte hvis blandingen er for tørr. Rør inn halvparten av osten og fordel i en ildfast form. Dekk med folie og stek ved 200 grader i 25 minutter. Ta av folien, dryss på resten av osten og stek videre i 20 minutter.

(GoodFood, January 2010)

fredag 25. juni 2010

Kardemommesnurrer

Jeg elsker kanelsnurrer, så da jeg så denne oppskriften på kardemommesnurrer måtte jeg bare prøve. Det er visstnok en svensk spesialitet, skjønt jeg har aldri smakt det før, men de var virkelig gode. Jeg drister meg faktisk til å si at det er bedre enn kanelsnurrer. :-)

(20 stk)

500 g hvetemel
½ ts salt
85 g mykt smør
1 pose tørrgjær
50 g sukker
1 ts kardemomme
2½ dl fingervarm melk

175 revet marsipan
2 ts kardemomme
50 g smeltet smør

vispet egg
knuste sukkerbiter


Hvetemel, salt og smør smuldres i food processor. Tilsett resten av ingrediensene og kjør deigen glatt og smidig. Dekk til og la heve 1 time. Kna deigen og kjevle den ut til et stort rektangel. Bland sammen marsipan, kardemomme og smeltet smør og bre fyllet utover deigen. Rull sammen fra langsiden og del i skiver som legges på stekebrett. La etterheve 30-40 minutter. Pensle med vispet egg og dryss på knuste sukkerbiter. Stekes ved 220 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

(GoodFood, January 2010)

tirsdag 22. juni 2010

Barnslig god iskrem.

Nå er sommervarmen kommet for å bli en stund og iskremmaskinen er i stadig bruk. Denne falt i smak både hos store og små.
Iskrem kan lages uten iskremmaskin, men for det første er en iskremmaskin temmelig billig så ingen grunn til å ikke unne seg en, og for det andre er det mye mer tungvindt å ikke bruke det. Har du ikke iskremmaskin has den avkjølte blandingen i en boks og settes i fryseren. Deretter må du ta den opp og røre godt i den hver halvtime, helt til den er stivnet. Å lage iskrem uten iskremmaskin blir dermed fort et prosjekt som tar resten av kvelden. Men det går altså an hvis man vil. :-)



5 dl fløtemelk (en kartong fløte, resten melk)
1½ dl sukker
4 eggeplommer
120 g god mørk sjokolade
½ pose nonstop
4-5 Oreo-kjeks



Varm fløtemelk, sukker og hakket sjokolade i en kasserolle til sjokoladen smelter og blandingen når kokepunktet. Eggeplommene has i en bolle. Pisk inn en kopp av den varme fløtemelken og ha så alt tilbake i kasserollen. Varm opp under stadig omrøring til blandingen begynner å tykne. Ha i en bolle, dekk med plastfolie (helt ned på kremen så det ikke danner snerk) og sett kaldt til den er avkjølt. Frys i iskremmaskin. Når isen er halvstiv rører du inn hakket nonstop og kjeks.

søndag 20. juni 2010

Boxty.

Dette er definitivt ikke den peneste maten jeg har laget. De gråbrune irske potetpannekakene ser ikke spesielt lekre ut, men de smaker heldigvis godt og er et litt annerledes tilbehør til egg og bacon.

(6 pers.)

4 store bakepoteter
1 bunt vårløk, finsnittede
100 g hvetemel
1 eggehvite
1½ dl skummet kulturmelk
1 ts natron


Riv to av potetene. De to andre kokes møre og moses. Klem overflødig væske fra de revne potetene og bland inn i potetmosen sammen med vårløk, mel, kulturmelk og natron. Stivpisk eggehviten og vend den inn. Stek små pannekaker av røren, omtrent 3-5 minutter på hver side. Server som tilbehør til speilegg, bacon og stekte tomater.

torsdag 17. juni 2010

Philadelphiakylling.

Denne oppskriften fant jeg i årets kalender fra GoodFood. Jeg ble fristet av bildet og hadde ikke hørt om å fylle kylling med kremost før, men det ble rett og slett nydelig og kyllingen har blitt laget flere ganger siden (men jeg har endret litt på oppskriften). Sausen som lages av stekesjyen er også veldig god, så sørg for rikelig med poteter (eller annet tilbehør) til å "moppe" den opp med.


400 g sjalottløk
2 finhakkede selleristilker
3 finhakkede hvitløksfedd
en håndfull bladpersille, hakket
175 g Philadelphiaost med hvitløk og urter
en hel rå kylling
1 dl hvitvin
2 dl kyllingkraft
en skvett kremfløte
salt/pepper


Finhakk tre av sjalottløkene, resten deles i skiver. Stek finhakket løk, selleri og hvitløk mykt. Bland med Philadelphia, persille, salt og pepper. Press fyllet under skinnet på kyllingen. Gni dem med olje eller smeltet smør og dryss på salt og pepper.
Stek den skivede løken myk. Tilsett vin og la det meste fordampe. Tilsett kraft og kok opp. Hell alt i en ildfast form og legg kyllingen oppå. Stek ved 200 grader i 1 time og 10 minutter, den må dekkes med folie etter ca 30 minutter. Ta ut kyllingen og la den hvile. Løk og kraft som er igjen i formen has over i en kasserolle (kan gjerne siles først). Kok opp og la det koke inn litt. Ha i litt fløte og smak til med salt og pepper.
Server kylling og saus med f.eks. erter, savoykål og ovnsbakte potetbåter eller råstekte potetskiver.

tirsdag 15. juni 2010

Kyllingsalat.

Salat passer fint både til lunsj og middag, spesielt på varme sommerdager når man ikke ønsker å stå ved en varm komfyr. Jeg har utelatt mengdeangivelse her, det får være opp til den enkelte ut fra hvor mange som skal spise (og i salater er det jo uansett ikke viktig hvor mye eller lite det er av hver ingrediens), men dette var i allefall innholdet i den siste salaten jeg laget.


stekt eller grillet kylling
pastaskruer
grønn og rød lollo
ruccola
fetaost
tomater
gul paprika
reddiker
avocado
vårløk

olivenolje
sitronsaft eller god eddik
Dijon-sennep
salt/pepper
gressløk
persille
hvitløk


Del alle ingrediensene i passe biter. Pasta kokes etter anvisning på pakken og avkjøles før den blandes i salaten. Lag dressing ved å piske sammen olje, sitronsaft/eddik, litt sennep, salt, pepper, hakkede urter og presset hvitløk. Vend det inn i salaten rett før servering. Server gjerne salaten med nystekt brød, f.eks. focaccia.

lørdag 12. juni 2010

Vårruller.

Vårruller er enkle å lage selv (hvis du bare får tak i vårrullark, men du kan evt bruke rispapir), og smaker nydelig. Sprø på utsiden og med smakfullt fyll. Fyllet kan enkelt lages i forveien slik at du bare har rulling og steking igjen. Server f.eks. alene som fingermat, gjerne med søt chilisaus eller annen god dipsaus til, eller som en hel middag med f.eks. ris og wokede grønnsaker.

(30 stk)

2 kyllingfileter
2 gulrøtter
¼ savoykål (evt vanlig hvit kål eller kinakål)
4-5 vårløk
4-5 hvitløksfedd
1 rød chili
1 liten rød paprika
en bit fersk ingefær
en neve frisk koriander
½ pakke glassnudler
noen skjeer søt chilisaus
salt/pepper
litt lime- eller sitronsaft
30 vårrullark


Kylling, savoykål, vårløk, paprika, hvitløk og chili finhakket, ingefær finrives og gulrøtter grovrives. Lag glassnudlene som anvist på pakken (skal vanligvis bare bløtlegges i kokende vann noen minutter), og hakk eller klipp dem i små biter. Stek kjøtt og grønnsaker i panne eller wok (ikke stek grønnsakene for lenge, de smaker best hvis de fremdeles er litt sprø). Smak til med søt chilisaus, salt, pepper og limesaft og rør inn hakket koriander og glassnudlene til slutt.
Legg et vårrullark på benken med en spiss mot deg. Legg på en god skje fyll, litt nærmere deg enn midten av arket. Brett opp den første spissen (til litt over midten), brett så inn hver av kantene og rull til slutt oppover. Pensle gjerne arket med litt vispet egg for at det skal limes sammen (da holder de lettere formen når de friteres). Friter vårrullene i 2-3 minutter, til de er gylne. La renne av på kjøkkenpapir før servering.
Hvis vårrullene ikke skal stekes med en gang bør du vente med å fylle dem. Vårrullarkene blir bløte og revner lett hvis de blir liggende med fyll i uten å stekes. Vårrullene kan fint fryses uten steking og så stekes fra frossen tilstand.

Bytt gjerne kylling med f.eks. reker, svinekjøtt eller and. Andre ingredienser som passer godt i fyllet er squash, babymais, nøtter (spesielt cashewnøtter), fennikel, bønnespirer, vannkastanjer og bambusskudd.

torsdag 10. juni 2010

Løk-, ost- og potetpai.

Denne paien fant jeg oppskrift på her. Den kan spise som den er, god "comfort food", eller som tilbehør til f.eks. pølser eller stekt kjøtt.

(2 store porsjoner)

750 g poteter
40 g smør
1 stor løk
1 dl melk
100 g revet moden ost (f.eks. Cheddar)
1 ts god sennep
salt/pepper
2-3 tomater i skiver


Kok potetene møre. Hakk løken og stek den myk i smøret. Tilsett melk og varm opp. Mos potetene og rør inn løk og melk, tre fjerdedeler av osten, sennep, salt og pepper. Fordel i en ildfast form og dryss på resten av osten. Legg på tomater i skiver og dryss på salt og pepper. Stek ved 200 grader i 20-25 minutter.

søndag 6. juni 2010

Alltid perfekt sukkerbrød.

Sukkerbrød er noe som enkelte strever litt med. Det hever seg ikke bra nok, faller sammen på midten eller hva det skal være. Denne oppskriften blir perfekt hver gang. Sukkerbrødet blir høyt og luftig og kan enkelt deles i flere lag. Noen bruker også potetmel i sukkerbrød. Det synes jeg gir tørt og ikke særlig godt sukkerbrød, så jeg bruker bare hvetemel.



4 egg
140 g sukker
140 g hvetemel
1 ts bakepulver





Pisk egg og sukker til en stiv og luftig eggedosis. Vend inn siktet mel og bakepulver. Hell i en smurt og bakepapirkledt 24 cm springform og stek på nederste rille ved 165 grader i 30-35 minutter. En kakepinne som stikkes inn skal komme ut helt tørr og sukkerbrødet skal ha trukket seg litt inn fra kanten. Avkjøl på rist. Fyll med det du måtte ønske, eller bruk som basis i f.eks. engelsk trifle.

fredag 4. juni 2010

Sitron- og valmuefrømuffins

Det var så mange gode muffinsoppskrifter i forrige nummer av GoodFood, og jeg måtte bare prøve to av dem med en gang. Disse er luftige og fine, med god smak av sitron og valmuefrøene passer godt. Jeg synes det ble altfor mye glasur til muffinsene, det ble rett og slett litt kvalmende med så mye smør på toppen. Så etter min mening er halv porsjon mer enn nok, men glasuren var ellers veldig god.


(12 stk)

225 g hvetemel
175 g sukker
1½ ts bakepulver
revet skall av 2 sitroner
1 ss ristede valmuefrø
3 egg
100 g yoghurt naturell
175 g smeltet smør

225 g mykt smør
400 g melis
saften av 1 sitron
noen dråper gul konditorfarge
evt sukkerblomster e.l. til pynt


Ha alt det tørre, valmuefrø og sitronskall i en bolle. Visp egg og yoghurt sammen og rør det inn i det tørre. Rør deretter inn smeltet og avkjølt smør. Fordel i muffinsformer (bruk muffinsbrett eller doble muffinsformer, så får de penest fasong). Stekes ved 180 grader i 20-23 minutter. Avkjøl på rist.

Til glasuren vispes smør, melis og sitronsaft sammen. Tilsett konditorfarge til du har fått ønsket farge. Ha i en sprøytepose og sprøyt glasuren på muffinsene. Pynt evt med sukkerblomster.

(GoodFood, May 2010)

tirsdag 1. juni 2010

Pistasjmuffins

(12 stk)

100 g usaltede pistasjnøtter
140 g sukker
140 g mykt smør
2 egg
140 g hvetemel
1 ts bakepulver
5 ss melk

250 g melis
grønn konditorfarge


Ha 85 g av pistasjnøttene og halvparten av sukkeret i food processor og kjør til nøttene er finhakket. Bland sammen med resten av ingrediensene (ikke resten av pistasjnøttene). Fordel i muffinsformer (Bruk helst også muffinsbrett, da får du finest form på muffinsene. Har du ikke muffinsbrett kan det være greit å bruke doble muffinsformer.) og stek på nest nederste rille ved 160 grader i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.
Bland melis med vann til du får en fin glasur. Tilsett konditorfarge til ønsket farge. Smør på muffinsene. Hakk resten av pistasjnøttene og dryss på toppen.

(GoodFood May 2010)