søndag 27. desember 2009
Kalkun med stuffing
1 kalkun (beregn ca ½ kg per person)
smeltet smør
salt/pepper
2 epler
1 løk
3-4 hvitløksfedd
2 selleristilker
150 g champignon
et par skiver daggammelt brød
litt melk
salt/pepper
en skvett Worcestershiresaus
½ ts tørket salvie
Skrell eplene, ta ut kjernehusene og del eplene i små biter. Finhakk løk, hvitløk og selleri. Del champignon i små biter. Del brød i terninger og legg i en bolle med melk, la stå slik at det suger til seg væsken. Stek løk, hvitløk og selleri mykt. Tilsett eple og champignon og stek videre noen minutter. Ha i brødet og tilsett salt, pepper, Worcestershiresaus og salvie.
Brett kalkunvingene under kalkunen slik at den står mer stabilt. Fyll stuffingen i kalkunen. Pensle kalkunen med smeltet smør og dryss på salt og pepper. Stek ved 160 grader i ca 30 minutter per kilo. Når kalkunen er ferdig bør den hvile en halvtimes tid før servering.
onsdag 23. desember 2009
Hokey Pokey/Honeycomb
100 g sukker
4 ss maissirup
1½ ts natron
Bland sukker og sirup i en kasserolle. Kok opp og la småkoke, uten å røre, til blandingen blir gyllen. Ta av varmen og visp inn natron. Hell alt raskt over på et bakepapir smurt med litt olje. La avkjøles og stivne og slå i mindre biter. Oppbevar i tett boks.
(Kilde: Nigella Express)
tirsdag 22. desember 2009
Berlinerkranser
(ca 40 stk)
1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
80 g sukker
125 g mykt (ikke smeltet) smør
175 g hvetemel
1 eggehvite
perlesukker og hakkede mandler
Gni den hardkokte eggeplommen godt ut. Tilsett rå eggeplomme og sukker og visp til eggedosis. Tilset smør vekselvis med mel. Sett deigen kaldt 1 time. Trill deigen til pølser som formes tl kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle med vispet eggehvite og dryss med perlesukker og hakkede mandler. Stek ved 190 grader i ca 8 minutter. Avkjøl på rist.
1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
80 g sukker
125 g mykt (ikke smeltet) smør
175 g hvetemel
1 eggehvite
perlesukker og hakkede mandler
Gni den hardkokte eggeplommen godt ut. Tilsett rå eggeplomme og sukker og visp til eggedosis. Tilset smør vekselvis med mel. Sett deigen kaldt 1 time. Trill deigen til pølser som formes tl kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle med vispet eggehvite og dryss med perlesukker og hakkede mandler. Stek ved 190 grader i ca 8 minutter. Avkjøl på rist.
mandag 21. desember 2009
Oreokuler
(ca 20 stk)
1 pakke Oreo-kjeks
200 g kremost naturell
50 g mørk sjokolade
50 g hvit sjokolade
Knus kjeksen og bland med kremosten. Form til kuler som settes kaldt til de har stivnet. Smelt sjokoladene hver for seg og dypp halvparten av kulene i hvit sjokolade og halvparten i mørk. Sett kaldt til sjokoladen har stivnet.
1 pakke Oreo-kjeks
200 g kremost naturell
50 g mørk sjokolade
50 g hvit sjokolade
Knus kjeksen og bland med kremosten. Form til kuler som settes kaldt til de har stivnet. Smelt sjokoladene hver for seg og dypp halvparten av kulene i hvit sjokolade og halvparten i mørk. Sett kaldt til sjokoladen har stivnet.
lørdag 19. desember 2009
Kransekake
(18 ringer)
500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
ca 100 g melis
1 eggehvite
Mal mandlene og bland med melis og eggehviter til en fast deig. Tilsett evt mer malte mandler hvis deigen er for løs. Kransekake blir helt klart finest om man bruker ringer heller enn å forme selv, formene bør smøres litt. Stek ved 200 grader i 10-12 minutter. La dem bli helt kalde før de tas ut av ringene.
Lag tykk glasur av melis og eggehvite. Sprøyt sikksakkmønster på ringene etterhvert som de settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.
500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
ca 100 g melis
1 eggehvite
Mal mandlene og bland med melis og eggehviter til en fast deig. Tilsett evt mer malte mandler hvis deigen er for løs. Kransekake blir helt klart finest om man bruker ringer heller enn å forme selv, formene bør smøres litt. Stek ved 200 grader i 10-12 minutter. La dem bli helt kalde før de tas ut av ringene.
Lag tykk glasur av melis og eggehvite. Sprøyt sikksakkmønster på ringene etterhvert som de settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.
onsdag 16. desember 2009
Havremakroner
mandag 14. desember 2009
Kokosmakroner 3
Jeg har lagt ut oppskrifter på kokosmakroner før, og da jeg skulle bake i dag la jeg merke til en oppskrift på baksiden av posen med kokosmasse. Jeg har ikke sett en kokosmakron-oppskrift med smør i før, så den måtte jeg selvsagt prøve. Det gikk superraskt å lage og de ble kjempegode. :-)
50 g smør
2 egg
1 dl sukker
200 g kokosmasse
Smelt og avkjøl smøret. Rør egg og sukker sammen (ikke visp). Rør inn kokosmasse og smør. La røren svelle 10 minutter. Sett topper med teskjeer på stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-15 minutter.
lørdag 12. desember 2009
Lussekatter
Dette er rett og slett den beste lussekattoppskriften jeg har
prøvd. Jeg har lagt ut oppskriften før, den finner dere her.
onsdag 9. desember 2009
Guacamole
mandag 7. desember 2009
Langpannesjokoladekake
Vi har en ettåring i hus! Og siste uken har derfor blitt brukt til diverse selskaper (og mye kakebaking). Denne kaken gjorde stor suksess i barneselskapet og var godt likt av både store og små. :-)
300 g smør
600 g sukker
3½ dl melk
4 egg
500 g hvetemel
4 ts bakepulver
4 ss kakao
300 g melis
120 g smør
2-3 ss kakao
7 ss sterk kaffe
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland det tørre og rør det inn vekselvis med melken. Fordel i en stor bakepapirkledt langpanne. Stekes ved 175 grader i 30-40 minutter.
Visp sammen melis, smør, kakao og kaffe til glasur og bre over kaken. Kaken kan fint fryses med glasur.
300 g smør
600 g sukker
3½ dl melk
4 egg
500 g hvetemel
4 ts bakepulver
4 ss kakao
300 g melis
120 g smør
2-3 ss kakao
7 ss sterk kaffe
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland det tørre og rør det inn vekselvis med melken. Fordel i en stor bakepapirkledt langpanne. Stekes ved 175 grader i 30-40 minutter.
Visp sammen melis, smør, kakao og kaffe til glasur og bre over kaken. Kaken kan fint fryses med glasur.
lørdag 5. desember 2009
Rødbetegrateng
Jeg elsker rødbeter og ser stadig etter nye idéer til hvordan jeg kan tilberede dem. Denne oppskriften fant jeg i en dansk blogg jeg har tittet innom nå og da, og denne retten er nydelig. Jeg pleier å tilsette litt presset hvitløk også, rødbeter og hvitløk passer godt sammen.
8 små rødbeter
350 g fetaost i terninger
5 dl kremfløte
1 dl loffsmuler eller knust kavring
salt/pepper
1 ss smør
Kok rødbetene møre. Avkjøl og grovriv dem. Bland med fetaost og ha i en ildfast form. Bland fløte med salt og pepper og hell over. Dryss på loffsmuler og legg på smør i små klatter. Stek ved 200 grader i 30 minutter.
Kilde: Lone Landmand
onsdag 2. desember 2009
Dronning Maud-fromasj
(4 pers.)
100 g mørk sjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
5 dl kremfløte
½ dl portvin
Riv sjokoladen. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Pisk fløten til krem. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende vann. Bland med portvin og vend inn i kremen. Legg fromasj og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller porsjonsformer. Sett kaldt minst 2 timer eller over natten.
100 g mørk sjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
5 dl kremfløte
½ dl portvin
Riv sjokoladen. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Pisk fløten til krem. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende vann. Bland med portvin og vend inn i kremen. Legg fromasj og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller porsjonsformer. Sett kaldt minst 2 timer eller over natten.
fredag 27. november 2009
Kremet masala-kylling
Denne oppskriften fant jeg i novemberutgaven av BBC Good Food Magazine. Jeg elsker matblader, og dette er min klare favoritt. Uansett er dette en kjempegod rett, raskt laget, ikke for sterk.
(4 pers.)
4 kyllingbryst, delt i store biter
3 cm fersk ingefær, hakket
3-4 hakkede hvitløksfedd
½ ts chilipulver
2 ss hakket koriander
saften av 1 lime
1 løk
1 frisk rød chili
1 ts gurkemeie
3 dl kremfløte
saften av ½ sitron
Bland kyllingen med ingefær, hvitløk, chilipulver, koriander og lime, la marinere en halvtimes tid. Hakk løk og chili og stek det mykt. Ta ut og stek kyllingen sammen med marinaden. Ha løken tilbake og tilsett gurkemeie og kremfløte. La småkoke noen minutter, til kyllingen er gjennomkokt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med ris og naanbrød.
(4 pers.)
4 kyllingbryst, delt i store biter
3 cm fersk ingefær, hakket
3-4 hakkede hvitløksfedd
½ ts chilipulver
2 ss hakket koriander
saften av 1 lime
1 løk
1 frisk rød chili
1 ts gurkemeie
3 dl kremfløte
saften av ½ sitron
Bland kyllingen med ingefær, hvitløk, chilipulver, koriander og lime, la marinere en halvtimes tid. Hakk løk og chili og stek det mykt. Ta ut og stek kyllingen sammen med marinaden. Ha løken tilbake og tilsett gurkemeie og kremfløte. La småkoke noen minutter, til kyllingen er gjennomkokt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med ris og naanbrød.
onsdag 25. november 2009
Eplemuffins
(12 stk)
125 g smør
2 dl sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
4½ dl hvetemel
1½ dl melk
epler, perlesukker og kanel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen. Vend inn det tørre vekselvis med melk. Fordel røren i muffinsformer. Formen blir penest om du bruker muffinsbrett, evt kan du bruke doble former i stedet. Del skrelte epler i terninger og legg på toppen av muffinsene. Dryss på sukker og kanel. Stek ved 225 grader i 15 minutter. La avkjøles i formen noen minutter før de legges på rist.
(Kilde: Det Søte Liv)
125 g smør
2 dl sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
4½ dl hvetemel
1½ dl melk
epler, perlesukker og kanel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen. Vend inn det tørre vekselvis med melk. Fordel røren i muffinsformer. Formen blir penest om du bruker muffinsbrett, evt kan du bruke doble former i stedet. Del skrelte epler i terninger og legg på toppen av muffinsene. Dryss på sukker og kanel. Stek ved 225 grader i 15 minutter. La avkjøles i formen noen minutter før de legges på rist.
(Kilde: Det Søte Liv)
søndag 22. november 2009
Naan-brød
(10 stk)
2,1 dl melk
1½ ss sukker
25 g gjær
600 g hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 ss olje
2½ dl yoghurt naturell
Melken varmes til 37 grader. Rør inn gjær og sukker og la stå 20-25 minutter. Bland alt i en kjøkkenmaskin. Tilsett gjerne smakstilsetning, f.eks. hakket hvitløk, hakket koriander, løkfrø e.l. (her har jeg brukt både hvitløk og koriander). Elt godt. Dekk til og la heve 1½ time. Del i ti emner som kjevles til tynne leiver (ca ½ cm tykke). Grill i ovnen (275 grader) i ca 2 minutter på den ene siden og ½ minutt på den andre. Pakk dem i folie inntil de skal spises. De kan fint fryses.
2,1 dl melk
1½ ss sukker
25 g gjær
600 g hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 ss olje
2½ dl yoghurt naturell
Melken varmes til 37 grader. Rør inn gjær og sukker og la stå 20-25 minutter. Bland alt i en kjøkkenmaskin. Tilsett gjerne smakstilsetning, f.eks. hakket hvitløk, hakket koriander, løkfrø e.l. (her har jeg brukt både hvitløk og koriander). Elt godt. Dekk til og la heve 1½ time. Del i ti emner som kjevles til tynne leiver (ca ½ cm tykke). Grill i ovnen (275 grader) i ca 2 minutter på den ene siden og ½ minutt på den andre. Pakk dem i folie inntil de skal spises. De kan fint fryses.
fredag 20. november 2009
Burritos
Litt kosemat til helgen?
500 g kjøttdeig
3-4 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket løk
1-2 finhakkede chili
1 rød paprika i biter
1 boks hakkede tomater
2-3 ss tomatpuré
salt/pepper
1 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver
10-12 tortillalefser
revet ost
Stek løk, paprika og hvitløk mykt. Ta ut og brun kjøttdeigen. Ha tilbake løk og tilsett chili, tomater, tomatpuré, salt, pepper og krydder. La småsurre ca 30 minutter. Fordel kjøttsausen på tortillaene og brett dem sammen. Legg med skjøten ned i en ildfast form. Gratiner i ovnen til osten er smeltet. Server med blandet salat, salsa, rømme og guacamole.
500 g kjøttdeig
3-4 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket løk
1-2 finhakkede chili
1 rød paprika i biter
1 boks hakkede tomater
2-3 ss tomatpuré
salt/pepper
1 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver
10-12 tortillalefser
revet ost
Stek løk, paprika og hvitløk mykt. Ta ut og brun kjøttdeigen. Ha tilbake løk og tilsett chili, tomater, tomatpuré, salt, pepper og krydder. La småsurre ca 30 minutter. Fordel kjøttsausen på tortillaene og brett dem sammen. Legg med skjøten ned i en ildfast form. Gratiner i ovnen til osten er smeltet. Server med blandet salat, salsa, rømme og guacamole.
onsdag 18. november 2009
Gordon Ramsays Choc Chip Cookies
Disse er virkelig farlig gode!
(ca 36 stk)
340 g sukker
340 g brunt sukker
450 g smør
4 egg
740 g hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
500 g hakket sjokolade
Visp smør og begge typer sukker sammen. Visp inn eggene, ett om gangen. Rør inn det tørre og sjokoladen. Legg store skjeer røre på bakepapirkledt stekebrett (beregn god avstand mellom). Stekes ved 180 grader i 8-10 minutter. La stå på brettet et par minutter før de legges på rist for avkjøling.
(ca 36 stk)
340 g sukker
340 g brunt sukker
450 g smør
4 egg
740 g hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
500 g hakket sjokolade
Visp smør og begge typer sukker sammen. Visp inn eggene, ett om gangen. Rør inn det tørre og sjokoladen. Legg store skjeer røre på bakepapirkledt stekebrett (beregn god avstand mellom). Stekes ved 180 grader i 8-10 minutter. La stå på brettet et par minutter før de legges på rist for avkjøling.
mandag 16. november 2009
Schwarzwald-rullekake
4 egg
1,25 dl sukker
1,25 dl hvetemel
0,75 dl kakao
3 ss smør, smeltet
1½ ss kirsch
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
en boks hermetiske kirsebær
Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn mel og kakao og så smeltet smør. Hell i en bakepapirkledt stor langpanne og stek ved 220 grader i 10 minutter. Hvelv kaken over på et sukkerstrødd kjøkkenhåndkle. Dra av bakepapiret og legg formen over, avkjøl kaken helt.
Pisk fløten til krem sammen med vaniljesukker. Dynk kaken med kirsch og bre kremen over. La kirsebærene renne av og del dem i to, dryss over kremen. Rull kaken sammen. Dryss gjerne litt melis over før servering.
lørdag 14. november 2009
Oste- og gressløkflette
Kjempegodt brød til høstsuppen. :-)
450 g hvetemel
1 ts salt
1 ts sukker
50 g gjær
25 g smør
115 g grovrevet cheddar
3 ss klippet gressløk
4 snittede vårløk
1½ dl fingervarm melk
1¾ dl fingervarmt vann
vispet egg til pensling
Bland mel, salt og sukker. Smuldre inn smøret. Rør inn ost, gressløk og vårløk. Bland melk og vann og rør ut gjæren i væsken. Rør inn det tørre og kna godt sammen. Dekk til og la heve 1 time. Kna deigen og del i tre emner som trilles til lange pølser. Flett de tre pølsene sammen og klem endene godt under. Legg på stekebrett, dekk til og la etterheve 45 minutter. Pensle med vispet egg og stek ved 220 grader i 20 minutter. Skru ned temperaturen til 180 grader og stek 15 minutter til. Avkjøl på rist.
(Kilde: Dorthe Erichsen - Fristende Bakverk)
onsdag 11. november 2009
Engelsk biffpai
250 g hvetemel
150 g smør
1 eggeplomme
3-4 ss kaldt vann
1 kg renskåret oksekjøtt i terninger
1 stor hakket løk
2 store gulrøtter i terninger
2 hakkede hvitløksfedd
2 ss hvetemel
2½ dl kraft/buljong
2 ts frisk timian eller 1 ts tørket
1 ss Worcestershiresaus
4 store poteter i terninger
salt/pepper
1 eggeplomme + litt melk til pensling
Smuldre mel og smør. Rør inn eggeplommen og nok vann til en fast deig. Pakk i plast og sett kaldt 30 minutter.
Brun kjøttet. Stek løk og hvitløk mykt. Ha kjøttet tilbake sammen med gulrot og rør inn melet. Rør gradvis inn kraften. Tilsett timian, Worcestershiresaus, salt og pepper. Kok opp og la småkoke under lokk i 1½ time. Tilsett potetterningene og la småkoke 30 minutter til. Ta evt av lokket de siste 15 minuttene, sausen skal være svært tykk og egnet som paifyll. Avkjøl helt.
Del paideigen i to. Kjevle den ene ut til en leiv stor nok til å kle en paiform (ca 23 cm). Fyll med kjøttgryten. Kjevle den andre halvdelen av deigen ut til et lokk. Pensle deigkantene med vann og klem lokket på plass. Lag luftehull i midten slik at damp kan komme ut. Visp sammen eggeplomme og melk og pensle paien. Stek ved 200 grader i ca 25 minutter.
mandag 9. november 2009
St Clement's Drizzle Cake
175 g smør
175 g sukker
revet skall og saft av 1 appelsin
revet skall og saft av 1 sitron
2 egg
4 ss melk
175 g hvetemel
1 ts bakepulver
3 ss sukker
Pisk smør, sukker og appelsin- og sitronskall lyst og kremet. Visp inn melk og så eggene, ett om gangen. Vend inn mel og bakepulver. Hell i en smurt brødform og stek ved 180 grader i ca 45 minutter. Mot slutten av steketiden har appelsin- og sitronjuice i en kasserolle og kokes opp. La småkoke til det er redusert til ca 4-5 ss. Ta av varmen og rør inn sukkeret så det smelter. Straks kaken er ute av ovnen stikkes den med en trepinne e.l. og den varme laken helles forsiktig over. Avkjøl helt i formen.
torsdag 5. november 2009
Vårpai
Selv om denne paien heter vårpai smaker den selvsagt like godt til alle årstider. Den kan gjerne også tilsettes litt sprøstekt bacon. Her har jeg også brukt litt smuldret fetaost.
100 g smør
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 egg
3-4 sjalottløk
3-4 hvitløksfedd
et par never frisk spinat
2 dl friske urter (f.eks. persille, gressløk og timian)
4 egg
1½ dl kremfløte
1½ dl melk
1½ dl revet ost (f.eks. cheddar)
salt/pepper
Smuldre smør, mel og bakepulver og rør inn egget. Klem deigen ut i en 24 cm paiform. Prikk bunnen med gaffel og forstek ved 200 grader i 10-15 minutter.
Finhakk løk, hvitløk og urter. Skyll spinaten, la renne godt av og riv i mindre biter. Stek løk og hvitløk mykt. Tilsett spinat og la steke med et par minutter, til den har falt sammen. Rør inn urtene og fordel over paibunnen. Pisk sammen egg, fløte, melk, salt og pepper og hell over i paiformen. Dryss over revet ost. Stek på nederste rille ved 180 grader i 30-40 minutter. La hvile ca 15 minutter før servering.
100 g smør
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 egg
3-4 sjalottløk
3-4 hvitløksfedd
et par never frisk spinat
2 dl friske urter (f.eks. persille, gressløk og timian)
4 egg
1½ dl kremfløte
1½ dl melk
1½ dl revet ost (f.eks. cheddar)
salt/pepper
Smuldre smør, mel og bakepulver og rør inn egget. Klem deigen ut i en 24 cm paiform. Prikk bunnen med gaffel og forstek ved 200 grader i 10-15 minutter.
Finhakk løk, hvitløk og urter. Skyll spinaten, la renne godt av og riv i mindre biter. Stek løk og hvitløk mykt. Tilsett spinat og la steke med et par minutter, til den har falt sammen. Rør inn urtene og fordel over paibunnen. Pisk sammen egg, fløte, melk, salt og pepper og hell over i paiformen. Dryss over revet ost. Stek på nederste rille ved 180 grader i 30-40 minutter. La hvile ca 15 minutter før servering.
søndag 1. november 2009
Marmormuffins
(ca 24 stk)
200 g smør
3 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk
2 ss kakao
Smør og sukker piskes lyst og luftig. Visp inn eggene, ett om gangen. Vend inn mel, bakepulver og vaniljesukker vekselvis med melk. Del deigen i to og bland kakao i den ene halvparten. Legg papirmuffinsformer i muffinsbrett (gir penest form på muffinsene) og fordel like mengder av hver røre i formene. Marmorer med en kakepinne, kniv e.l. Stekes ved 180 grader i ca 15 minutter.
200 g smør
3 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk
2 ss kakao
Smør og sukker piskes lyst og luftig. Visp inn eggene, ett om gangen. Vend inn mel, bakepulver og vaniljesukker vekselvis med melk. Del deigen i to og bland kakao i den ene halvparten. Legg papirmuffinsformer i muffinsbrett (gir penest form på muffinsene) og fordel like mengder av hver røre i formene. Marmorer med en kakepinne, kniv e.l. Stekes ved 180 grader i ca 15 minutter.
fredag 30. oktober 2009
Hasselnøttmousse
(4 pers.)
200 g hasselnøtter
4 ss amaretto
2 ss sukker
1 dl Nugatti
4 dl kremfløte
2 eggehviter
Rist hasselnøttene på 175 grader i ca 5 minutter. Legg dem i et kjøkkenhåndkle og gni av skallet. Varm likør og sukker på svak varme til sukkeret er løst opp. Smelt nugattien (i vannbad eller mikrobølgeovn) og rør inn ½ dl av fløten og likørblandingen. La avkjøles litt, men ikke bli helt kald. Visp resten av fløten til krem. Stivpisk eggehvitene. Vend krem og hviter forsiktig inn i blandingen. Hakk nøttene. Legg mousse og hakkede nøtter lagvis i porsjonsglass og sett kaldt noen timer før servering.
200 g hasselnøtter
4 ss amaretto
2 ss sukker
1 dl Nugatti
4 dl kremfløte
2 eggehviter
Rist hasselnøttene på 175 grader i ca 5 minutter. Legg dem i et kjøkkenhåndkle og gni av skallet. Varm likør og sukker på svak varme til sukkeret er løst opp. Smelt nugattien (i vannbad eller mikrobølgeovn) og rør inn ½ dl av fløten og likørblandingen. La avkjøles litt, men ikke bli helt kald. Visp resten av fløten til krem. Stivpisk eggehvitene. Vend krem og hviter forsiktig inn i blandingen. Hakk nøttene. Legg mousse og hakkede nøtter lagvis i porsjonsglass og sett kaldt noen timer før servering.
mandag 26. oktober 2009
Hjemmelagede hamburgere
(fire store)
500 g kjøttdeig
1 liten løk
3 hvitløksfedd
½ dl griljermel
2 ss Dijon-sennep
½ ts chilipulver
6 cornichons
en dæsj Worcestershiresaus
1 egg
salt/pepper
Bland kjøttdeigen med litt salt. Rør inn finhakket løk og cornichons, presset hvitløk, griljermel, sennep, chilipulver, pepper, Worcestershiresaus og egg. Form til fire store burgere som stekes i panne. Server i hamburgerbrød med ønsket garnityr, f.eks. en eller flere av disse: salat, tomat, løk, dressing, majones, sennep, ketchup, sylteagurker, ost, friterte løkringer, stekt sopp, stekt bacon, guacamole, salsa, ananasring eller cole slaw.
500 g kjøttdeig
1 liten løk
3 hvitløksfedd
½ dl griljermel
2 ss Dijon-sennep
½ ts chilipulver
6 cornichons
en dæsj Worcestershiresaus
1 egg
salt/pepper
Bland kjøttdeigen med litt salt. Rør inn finhakket løk og cornichons, presset hvitløk, griljermel, sennep, chilipulver, pepper, Worcestershiresaus og egg. Form til fire store burgere som stekes i panne. Server i hamburgerbrød med ønsket garnityr, f.eks. en eller flere av disse: salat, tomat, løk, dressing, majones, sennep, ketchup, sylteagurker, ost, friterte løkringer, stekt sopp, stekt bacon, guacamole, salsa, ananasring eller cole slaw.
lørdag 24. oktober 2009
Pigs in blankets
Eller griser i tepper, som det ville blitt på norsk. I England er det vanlig å ha disse som tilbehør til julekalkunen, men de er også gode bare som de er. Hva med å ha dem til et barneselskap?
1 kopp hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts salt
2 ss revet cheddar
½ kopp melk
1 egg
2 ss olje
25 cocktailpølser
et egg til visping
Bland sammen ingrediensene til deigen. Kjevle ut til rektangler, litt mindre brede enn pølsene og ca 7 cm lange. Legg en pølse litt på skrå i enden av en strimmel og rull sammen. Legg på stekebrett. Pensle med vispet egg og stek ved 190 grader i 12-15 minutter.
onsdag 21. oktober 2009
Coffee Crunch Cake
3 ts kaffepulver
175 g smør
175 g sukker
3 egg
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 eggehviter
100 g sukker
25 g hakkede valnøtter
100 g smør
50 g melis
3 ss melis
Rør kaffepulveret ut i 3 ss kokende vann.
Pisk smør og sukker hvitt. Pisk inn eggene, ett om gangen. Rør til slutt inn hvetemel, bakepulver og 2 ts av kaffen. Fordel røren i to bakepapirkledte 20 cm springformer. Ha litt mindre røre i den ene formen enn i den andre.
Stivpisk eggehvitene. Visp gradvis inn sukkeret og vend inn valnøtter og 1 ts av kaffen. Bre marengsen i formen som har minst kakerøre. Stek kakene ved 180 grader. Kaken uten marengs tas ut etter ca 20 minutter (sjekk med kakenål) og kaken med marengs stekes i ca 40 minutter. Avkjøl på rist.
Pisk smør og melis med 2 ts av kaffen. Når kakene er avkjølte legges de sammen (marengskaken på toppen) med smørkremen mellom. Lag melisglasur av melis og ca 1 ts kaffe og ringle over kaken.
mandag 19. oktober 2009
Vafler II
fredag 16. oktober 2009
Ultimate chocolate cake
Hva er vel bedre enn å nyte helgen med et stort stykke saftig sjokoladekake?
200 g mørk sjokolade
200 g smør
1 ss kaffepulver
170 g hvetemel
½ ts bakepulver
¼ ts natron
200 g sukker
200 g brunt sukker
25 g kakao
3 egg
75 ml skummet kulturmelk
200 g mørk sjokolade
ca 3 dl kremfløte
2 ss sukker
Løs kaffen i 1¼ dl kaldt vann. Ha i en kasserolle sammen med smør og sjokolade og smelt på lav varme. Bland mel, bakepulver, natron, begge typer sukker og kakao i en bolle. Tilsett egg, kulturmelk og smørblandingen. Hell i en smurt og bakepapirkledt 20 cm springform og stek ved 160 grader i ca 1½ time. Avkjøl helt i formen.
Varm fløte og sukker til kokepunktet. Hakk sjokolade og ha i en bolle. Hell over den varme fløten og rør til den har smeltet. Del kakebunnen i tre og legg dem sammen med litt av sjokoladekremen. Resten helles over hele kaken. Pynt evt med revet sjokolade.
(Kilde: Angela Nilsen - The Ultimate Recipe Book)
200 g mørk sjokolade
200 g smør
1 ss kaffepulver
170 g hvetemel
½ ts bakepulver
¼ ts natron
200 g sukker
200 g brunt sukker
25 g kakao
3 egg
75 ml skummet kulturmelk
200 g mørk sjokolade
ca 3 dl kremfløte
2 ss sukker
Løs kaffen i 1¼ dl kaldt vann. Ha i en kasserolle sammen med smør og sjokolade og smelt på lav varme. Bland mel, bakepulver, natron, begge typer sukker og kakao i en bolle. Tilsett egg, kulturmelk og smørblandingen. Hell i en smurt og bakepapirkledt 20 cm springform og stek ved 160 grader i ca 1½ time. Avkjøl helt i formen.
Varm fløte og sukker til kokepunktet. Hakk sjokolade og ha i en bolle. Hell over den varme fløten og rør til den har smeltet. Del kakebunnen i tre og legg dem sammen med litt av sjokoladekremen. Resten helles over hele kaken. Pynt evt med revet sjokolade.
(Kilde: Angela Nilsen - The Ultimate Recipe Book)
tirsdag 13. oktober 2009
Spansk kylling
Jeg lot meg friste av denne i siste nummer av Good Food og den er virkelig nydelig. Enkelt var det også, den lager jo mer eller mindre seg selv mens man kan gjøre andre ting. Saftig kylling med sprøtt skinn, løken ble herlig søt, og alle de gode smakene laget nydelig saus i bunnen av formen. Jeg synes forresten kyllinglår er genialt å ha i fryseren. Det kan brukes til alt mulig godt, både ovnsretter, gryteretter, på grillen osv.
(4 pers.)
8 kyllinglår
3-4 skivede løk
5-6 skivede hvitløksfedd
2 ts paprikapulver
revet skall av 1 sitron
presset saft av 1 sitron
1½ dl hønsebuljong
1 ss olivenolje
salt/pepper
Bland alle ingrediensene godt sammen i en ildfast form. Stek ved 190 grader i 45 minutter. Rør rundt i løken etter halve tiden. Server med f.eks. ris eller som vi gjorde, med ovnsbakte potetbåter. Jeg blandet potetbåter med paprikapulver, salt, pepper, løkpulver, presset hvitløk og litt olje og stekte dem sammen med kyllingen (varmluft er genialt) de siste 30 minuttene.
(4 pers.)
8 kyllinglår
3-4 skivede løk
5-6 skivede hvitløksfedd
2 ts paprikapulver
revet skall av 1 sitron
presset saft av 1 sitron
1½ dl hønsebuljong
1 ss olivenolje
salt/pepper
Bland alle ingrediensene godt sammen i en ildfast form. Stek ved 190 grader i 45 minutter. Rør rundt i løken etter halve tiden. Server med f.eks. ris eller som vi gjorde, med ovnsbakte potetbåter. Jeg blandet potetbåter med paprikapulver, salt, pepper, løkpulver, presset hvitløk og litt olje og stekte dem sammen med kyllingen (varmluft er genialt) de siste 30 minuttene.
søndag 11. oktober 2009
Japp-mousse
(6 pers.)
260 g Japp
50 ml melk
4 ss kakao
3 eggehviter
Bland hakket Japp, melk og kakao i en kasserolle og smelt under omrøring. Ha over i en bolle og avkjøl 15 minutter. Visp med jevne mellomrom. Stivpisk eggehvitene og vend inn i sjokoladeblandingen. Fordel i seks små porsjonsformer og sett kaldt minst 2 timer.
260 g Japp
50 ml melk
4 ss kakao
3 eggehviter
Bland hakket Japp, melk og kakao i en kasserolle og smelt under omrøring. Ha over i en bolle og avkjøl 15 minutter. Visp med jevne mellomrom. Stivpisk eggehvitene og vend inn i sjokoladeblandingen. Fordel i seks små porsjonsformer og sett kaldt minst 2 timer.
torsdag 8. oktober 2009
Marokkansk lammetagine
(4 pers.)
1 kg lammekjøtt i store biter
3 store gulrøtter
3-4 store poteter
2 løk
4-5 hvitløksfedd
1 squash
1 boks hermetiske knuste tomater
kraft/buljong
salt/pepper
1 ss honning
¼ ts malt ingefær
½ ts cayennepepper
1 ts sterk karri
1 ts gurkemeie
¼ ts kanel
½ ts malt koriander
½ ts malt spisskummen
¼ ts revet muskat
et par stykker appelsinskall
Hakk løk og hvitløk. Del gulrøtter, poteter og squash i store biter. Brun kjøttet og ta ut. Stek løk og hvitløk mykt. Ha kjøttet tilbake sammen med gulrøtter og poteter. Tilsett tomater, honning, krydder, appelsinskall og litt kraft/buljong. Kok opp og la småkoke ca 1 time. Tilsett squash og la koke 20 minutter til. Server med couscous.
1 kg lammekjøtt i store biter
3 store gulrøtter
3-4 store poteter
2 løk
4-5 hvitløksfedd
1 squash
1 boks hermetiske knuste tomater
kraft/buljong
salt/pepper
1 ss honning
¼ ts malt ingefær
½ ts cayennepepper
1 ts sterk karri
1 ts gurkemeie
¼ ts kanel
½ ts malt koriander
½ ts malt spisskummen
¼ ts revet muskat
et par stykker appelsinskall
Hakk løk og hvitløk. Del gulrøtter, poteter og squash i store biter. Brun kjøttet og ta ut. Stek løk og hvitløk mykt. Ha kjøttet tilbake sammen med gulrøtter og poteter. Tilsett tomater, honning, krydder, appelsinskall og litt kraft/buljong. Kok opp og la småkoke ca 1 time. Tilsett squash og la koke 20 minutter til. Server med couscous.
mandag 5. oktober 2009
Sticky-toffee pudding
Dette kan ved første øyekast virke som en litt merkelig dessert, og den ser rett nok ikke særlig lekker ut når du akkurat har helt en halv liter vann over hele kakedeigen. Men tro meg, etter en runde i ovnen får man en saftig kake som er sprø på toppen og langs kantene bobler det opp herlig karamellaktig saus. Farlig god. :-)
(6 pers.)
100 g brunt sukker
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
1¼ dl melk
1 egg
50 g smeltet smør
200 g brunt sukker
25 g smør
5 dl kokende vann
Visp sammen sukker, mel, bakepulver, melk, egg og smeltet smør. Hell i en ildfast form. Dryss over brunt sukker og legg på smør i klatter. Hell over det kokende vannet og stek ved 190 grader i ca 45 minutter. Server straks, gjerne med litt fløte eller vaniljeis til.
(Kilde: Nigella Lawson - Nigella Bites)
(6 pers.)
100 g brunt sukker
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
1¼ dl melk
1 egg
50 g smeltet smør
200 g brunt sukker
25 g smør
5 dl kokende vann
Visp sammen sukker, mel, bakepulver, melk, egg og smeltet smør. Hell i en ildfast form. Dryss over brunt sukker og legg på smør i klatter. Hell over det kokende vannet og stek ved 190 grader i ca 45 minutter. Server straks, gjerne med litt fløte eller vaniljeis til.
(Kilde: Nigella Lawson - Nigella Bites)
lørdag 3. oktober 2009
Amerikanske pannekaker
onsdag 30. september 2009
Grissini
Disse er nydelige, jeg kan fint knaske meg gjennom en porsjon på en kveld. Perfekt snacks, gjerne med dip, eller f.eks. som tilbehør til supper og gryteretter.
(24 stk)
3¼ dl lunkent vann
1 ts sukker
1 pose tørrgjær
500 g hvetemel
½ dl olivenolje
1 ts salt
evt smakstilsetning, f.eks. presset hvitløk, hakket basilikum, revet parmesan
grovt salt
Bland vannet med sukker og gjær. La stå 10 minutter. Bland sammen med hvetemel, olje, salt og evt smakstilsetning (jeg pleier å bruke 8 pressede hvitløksfedd, men så er jeg glad i hvitløk da). Dekk til og la heve 1 time. Kna godt og del i 24 emner som trilles til lange tynne pølser og legges på stekebrett. Pensle med vann og strø på grovt salt (du kan også strø på f.eks. revet parmesan). Stek ved 230 grader i 15 minutter. Oppbevar i tett boks.
(24 stk)
3¼ dl lunkent vann
1 ts sukker
1 pose tørrgjær
500 g hvetemel
½ dl olivenolje
1 ts salt
evt smakstilsetning, f.eks. presset hvitløk, hakket basilikum, revet parmesan
grovt salt
Bland vannet med sukker og gjær. La stå 10 minutter. Bland sammen med hvetemel, olje, salt og evt smakstilsetning (jeg pleier å bruke 8 pressede hvitløksfedd, men så er jeg glad i hvitløk da). Dekk til og la heve 1 time. Kna godt og del i 24 emner som trilles til lange tynne pølser og legges på stekebrett. Pensle med vann og strø på grovt salt (du kan også strø på f.eks. revet parmesan). Stek ved 230 grader i 15 minutter. Oppbevar i tett boks.
mandag 28. september 2009
Hvetekake med sitron
100 g smør
3 dl melk
1 egg
saften av 1 sitron
50 g gjær
¾ dl sukker
1 ts kardemomme
ca 450 g hvetemel
100 g hakkede mandler
3 ss perlesukker
revet skall av 1 sitron
100 g usaltet smør
Smelt smøret. Tilsett melk og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken. Bland sammen med egg, sitronsaft og det tørre. Deigen skal være litt løs. Dekk med plast og la heve ca 30 minutter. Fordel i en smurt liten langpanne. Dekk til og hev 60 minutter. Dryss over hakkede mandler, perlesukker og sitronskall. Del smøret i biter, eller høvle med ostehøvel, og fordel over kaken. Stek på nederste rille ved 225 grader i 20 minutter.
torsdag 24. september 2009
Budapestrull med amerikanske blåbær
Vi har amerikanske blåbær i hagen vår. Det er gøy å bruke helt egne bær, og jeg synes også det er litt synd å ikke benytte seg av det vi nå har tilgjengelig i hagen, selv om det kanskje ikke er de helt store mengdene. Dette ble i allefall en frisk og akkurat passe søt kake. Det er også godt med f.eks. fersken, aprikoser, jordbær eller vanlige blåbær.
6 eggehviter
3 dl sukker
1 pose Freia vaniljesauspulver (uten koking)
100 g malte mandler
3 dl kremfløte
frukt eller bær etter eget ønske
Stivpisk eggehvitene. Visp gradvis inn sukkeret til en tykk marengs. Vend inn vaniljesauspulver og mandler. Fordel i en smurt og bakepapirkledt stor langpanne og stek ved 175 grader i 20-25 minutter. Hvelv kaken over på et sukkerstrødd håndkle, dra av bakepapiret og legg langpannen over. Avkjøl kaken helt. Pisk fløte til krem og vend inn oppdelt frukt eller bær (jeg har brukt amerikanske blåbær), rull sammen fra langsiden.
6 eggehviter
3 dl sukker
1 pose Freia vaniljesauspulver (uten koking)
100 g malte mandler
3 dl kremfløte
frukt eller bær etter eget ønske
Stivpisk eggehvitene. Visp gradvis inn sukkeret til en tykk marengs. Vend inn vaniljesauspulver og mandler. Fordel i en smurt og bakepapirkledt stor langpanne og stek ved 175 grader i 20-25 minutter. Hvelv kaken over på et sukkerstrødd håndkle, dra av bakepapiret og legg langpannen over. Avkjøl kaken helt. Pisk fløte til krem og vend inn oppdelt frukt eller bær (jeg har brukt amerikanske blåbær), rull sammen fra langsiden.
mandag 21. september 2009
Baklava
12 ark filodeig
2 dl finhakkede mandler
2 dl finhakkede valnøtter
1 dl sukker
1 ts kanel
200 g smeltet smør
2 dl sukker
1½ dl vann
3 nellikspikre
1 ts kanel
3 ss sitronsaft
Bland sammen nøtter, sukker og kanel. Smelt smøret.
Filodeig tørker raskt, så de arkene du ikke bruker bør ligge under et oppvridd håndkle. Pensle ett filodeigark med smør, brett i to og legg i en ildfast form så nært opp til størrelsen på det brettede arket som mulig. Pensle overflaten med mer smør. Gjenta med to ark til slik at du nå har tre brettede ark med filodeig oppå hverandre i formen. Dryss på en tredel av nøtteblandingen. Bygg på videre med tre brettede filodeigark og nøtteblanding mellom til alt er oppbrukt. Avslutt med filodeig og pensle overflaten med smør. Bruk en skarp kniv og skjær kaken i biter. Stek ved 200 grader i 30 minutter. Skru temperaturen ned til 150 grader og stek 10 minutter til.
Mens kaken steker kokes sukkerlake av sukker, vann, krydder og sitronsaft. La småkoke 10-15 minutter. Fisk ut nellikspikrene. Straks kaken er ute av ovnen helles varm lake over den varme kaken. Avkjøl helt før servering.
lørdag 19. september 2009
Hjemmelaget tomatsuppe
Omtrent en million ganger bedre enn Toro. :-)
(4 pers.)
(4 pers.)
2 bokser hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1 stor hakket løk
3-4 hakkede hvitløksfedd
1 liter kraft/buljong
salt/pepper
litt sukker
1 ts tørket basilikum eller 2-3 ss hakket frisk
1 laurbærblad
1 dl god olivenolje eller fløte
Stek løk og hvitløk mykt. Ha i tomater, tomatpuré, salt, pepper, sukker, krydder (brukes frisk basilikum har du det i på slutten) og kraft. Kok opp og la småkoke 40-50 minutter. Fisk ut laurbærbladet. Suppen kan evt kjøres glatt i blender. Tilsett olivenolje eller fløte og varm opp før servering. Server gjerne med eggebåter. Man kan også ha f.eks. kokt pasta, pølsebiter eller små kjøttboller i suppen.
onsdag 16. september 2009
Halloumi-smørbrød
(4 pers.)
8 skiver godt brød (jeg har brukt lyst landbrød)
en pakke (250 g) halloumi
2 røde paprika
noen gode never ruccola
hvitløksolje
Grill paprikaene i ovnen til skinnet er svart. Legg i en plastpose og la hvile fem minutter. Dra av skinnet, fjern frøene og del paprikakjøttet i store strimler. Drypp hvitløksolje på brødskivene og del halloumi i skiver, grill brødskivene og halloumiskivene i panne. Fordel ruccola, halloumi, paprika og litt mer hvitløksolje på fire av brødskivene og topp med de resterende skivene.
mandag 14. september 2009
Får-i-kål
(4 pers.)
1 kg lammekjøtt med ben
ca 1½ kg hodekål
salt
sorte pepperkorn
4-5 dl kokende vann
Skjær kålen i båter og legg lagvis med kjøttet i en stor gryte. Dryss salt og hele pepperkorn mellom lagene. Hell på kokende vann. Kok opp og la småkoke ca 2 timer. Server med kokte poteter. Enkel og veldig god høstmat.
1 kg lammekjøtt med ben
ca 1½ kg hodekål
salt
sorte pepperkorn
4-5 dl kokende vann
Skjær kålen i båter og legg lagvis med kjøttet i en stor gryte. Dryss salt og hele pepperkorn mellom lagene. Hell på kokende vann. Kok opp og la småkoke ca 2 timer. Server med kokte poteter. Enkel og veldig god høstmat.
fredag 11. september 2009
Krydderkake II
1 liter kefir
500 g sukker
650 g hvetemel
4 ts natron
2 ts kanel
2 ts kardemomme
2 ts malt nellik
1 ts vaniljesukker
½ ts malt ingefær
½ ts muskat
150 g kremost naturell
200 g smør
2 dl melis
2 ss vaniljesukker
Rør sammen smør, kefir og sukker. Bland sammen det tørre og rør det inn i kefirblandingen. Hell i en stor bakepapirkledt langpanne og stek på nederste rille ved 180 grader i ca 35 minutter. Avkjøl helt i formen.
Pisk sammen kremost, smør, melis og vaniljesukker og bre glasuren over kaken. Kan fryses.
mandag 7. september 2009
Panna Cotta med jordbær
3 plater gelatin
5 dl kremfløte
½ dl sukker
100 g jordbær
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann 5 minutter. Kjør jordbær, fløte og sukker sammen i blender. Ha i en kasserolle og kok opp. Klem vannet ut av gelatinen og smelt i den varme fløteblandingen. Fordel i fire porsjonsformer og sett kaldt minst tre timer, gjerne over natten.
fredag 4. september 2009
Coleslaw
2 store gulrøtter
½ lite kålhode
2 eggeplomme
ca 2½ dl olje
2 ts Dijon-sennep
salt/pepper
en klype sukker
2 ss sitronsaft
Lag majones ved å vispe sammen eggeplommene, 1 ts sennep, litt salt og litt pepper i en bolle. Visp gradvis inn oljen. Grovriv gulrøttene og finstrimle kålen. Bland det sammen med majones, resten av sennepen, sitronsaft, sukker, salt og pepper. Server som tilbehør til all slags grillmat, hamburger, pølser eller f.eks. grillet kylling.
Prøv variasjoner som å tilsette revet løk eller purre, hakkede cashewnøtter, smuldret blåmuggost, ananas, finsnittede selleristilker, rosiner, revet eple eller ved å bruke rødkål eller revet rå brokkoli i stedet for hvit kål.
Prøv variasjoner som å tilsette revet løk eller purre, hakkede cashewnøtter, smuldret blåmuggost, ananas, finsnittede selleristilker, rosiner, revet eple eller ved å bruke rødkål eller revet rå brokkoli i stedet for hvit kål.
søndag 30. august 2009
Ripskake II
75 g smeltet smør
2 dl sukker
3 egg
2½ dl hvetemel
friske eller frosne rips
melisglasur
Rør smør, sukker og egg sammen. Rør inn hvetemel. Hell i en smurt og bakepapirkledt 20 cm springform. Dryss over rips (frosne rips trenger ikke tines) og stek på nederste rille ved 200 grader i 40-45 minutter. Avkjøl i formen og ringle over melisglasur.
mandag 24. august 2009
Ripskake I
120 g smeltet smør
1½ dl melk
280 g hvetemel
½ pose tørrgjær
2 ss sukker
4 eggeplommer
rips
4 eggehviter
240 g sukker
Rør deigen sammen og hell den over på bakepapir i en stor langpanne. La deigen svelle til dobbel størrelse og strø rips over. Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs og bre over deigen.
Stek kaken på midterste rille ved 180 grader til bunn og topp er lett brun. Steketiden er avhengig av hvor stor langpannen er. Jo større panne, jo kortere steketid (i min ovn ca 30 minutter for stor langpanne). Avkjøl helt i formen.
Server med vaniljesaus. Kaken kan fryses.
fredag 14. august 2009
Lauper/Løyper
Disse har jeg gode minner om fra barndommen. I friminuttet toget vi ned til nærmeste butikk og kjøpte løyper. De var store, så vi endte ofte opp med å spise bare innmaten. Jeg lager dem som litt store boller, og de har nydelig smak av anis. Smaker fantastisk nystekte med brunost på.
(20 stk)
100 g smør
7 dl melk
80 g gjær
ca 14 dl hvetemel
5½ dl siktet rugmel
150 g sukker
1 ts salt
1 ss knuste anisfrø
Smelt smøret, tilsett melk og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken (tørrgjær tilsettes rett i melet). Bland det tørre i en bolle og tilsett væsken. Elt godt. Dekk til og la heve 45 minutter. Kna godt og del i 20 emner som trilles til boller. Sett på stekebrett og klem bollene nesten helt flate. Dekk til og etterhev 20 minutter. Stek ved 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.
(20 stk)
100 g smør
7 dl melk
80 g gjær
ca 14 dl hvetemel
5½ dl siktet rugmel
150 g sukker
1 ts salt
1 ss knuste anisfrø
Smelt smøret, tilsett melk og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken (tørrgjær tilsettes rett i melet). Bland det tørre i en bolle og tilsett væsken. Elt godt. Dekk til og la heve 45 minutter. Kna godt og del i 20 emner som trilles til boller. Sett på stekebrett og klem bollene nesten helt flate. Dekk til og etterhev 20 minutter. Stek ved 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.
mandag 10. august 2009
Stikkelsbærpai
Vi har en enslig stikkelsbærbusk i hagen vår, men den gir faktisk nok bær til i allefall tre kaker. Kanskje ikke så mye, men nok til at jeg synes det er koselig å plukke våre egne bær og bake noe godt av det.
1½ dl sammalt hvete fin
2 dl hvetemel
1 dl sukker
2 ts bakepulver
100 g smør
1 egg
5 dl stikkelsbær
½ dl sukker
1 ts kanel
75 g smør
1 dl sukker
2 egg
2 dl hvetemel
½ ts bakepulver
¾ dl kaffefløte
25 g hakkede mandler
Bland sammen ingrediensene til paibunnen i food processor. Trykk ut i en 24 cm paiform. Sett kaldt 30 minutter.
Rens stikkelsbærene og ha i formen. Du kan bruke den typen stikkelsbær du selv ønsker, jeg har brukt røde stikkelsbær (fra egen hage!). Dryss over kanel og sukker.
Pisk smør og sukker luftig. Pisk inn eggene. Vend inn det tørre og så fløte. Fordel over stikkelsbærene. Dryss over hakkede mandler.
Stek nederst i ovnen ved 175 grader i 40 minutter. Smaker godt med vaniljesaus til.
1½ dl sammalt hvete fin
2 dl hvetemel
1 dl sukker
2 ts bakepulver
100 g smør
1 egg
5 dl stikkelsbær
½ dl sukker
1 ts kanel
75 g smør
1 dl sukker
2 egg
2 dl hvetemel
½ ts bakepulver
¾ dl kaffefløte
25 g hakkede mandler
Bland sammen ingrediensene til paibunnen i food processor. Trykk ut i en 24 cm paiform. Sett kaldt 30 minutter.
Rens stikkelsbærene og ha i formen. Du kan bruke den typen stikkelsbær du selv ønsker, jeg har brukt røde stikkelsbær (fra egen hage!). Dryss over kanel og sukker.
Pisk smør og sukker luftig. Pisk inn eggene. Vend inn det tørre og så fløte. Fordel over stikkelsbærene. Dryss over hakkede mandler.
Stek nederst i ovnen ved 175 grader i 40 minutter. Smaker godt med vaniljesaus til.
lørdag 8. august 2009
Barnemat - fruktmos med aprikos, eple og mango
6 røde epler
2 modne mango
250 g tørkede aprikoser
Skyll aprikosene i kaldt vann. Skrell eplene. Halvparten deles i små terninger og kokes tre minutter. Del resten av eplene i store biter og kok sammen med aprikosene i 10 minutter. Mos i blender sammen med mango delt i biter. Bland med epleterningene (ikke mos, dette gir noe å tygge på for barnet). Fordel i plastbokser og frys. Fra 8 mnd (blandingen kan godt gis fra 6 mnd også, men da bør alt moses hvis barnet ikke er vant til biter).
Barnemat - fruktmos med aprikos, pære og yoghurt
(Ca 10 porsjoner)
500 g tørkede aprikoser
8 pærer
et beger (300 g) økologisk yoghurt naturell
Skyll aprikosene i kaldt vann. Ha i en kjele og dekk med vann. Kok opp og la småkoke 5 minutter. Skrell pærene og del i biter. Kok sammen med pærene i 5 minutter til. Mos i blender sammen med nok kokevann til passe konsistens. Avkjøl og bland i yoghurt. Fordel i bokser og frys. Fra 6 mnd.
500 g tørkede aprikoser
8 pærer
et beger (300 g) økologisk yoghurt naturell
Skyll aprikosene i kaldt vann. Ha i en kjele og dekk med vann. Kok opp og la småkoke 5 minutter. Skrell pærene og del i biter. Kok sammen med pærene i 5 minutter til. Mos i blender sammen med nok kokevann til passe konsistens. Avkjøl og bland i yoghurt. Fordel i bokser og frys. Fra 6 mnd.
Abonner på:
Innlegg (Atom)