torsdag 29. april 2010
Greske grønnsaksboller
500 g squash
1 ts salt
175 g loff
6 vårløk
2 egg
150 g fetaost
½ finhakket rød paprika
frisk oregano
3 dl gresk yoghurt
presset hvitløk
en pose Knorr gresk dressingmix
Grovriv squashen og bland med salt. Ha i et dørslag og la stå og renne i 30 minutter. Klem ut væsken.
Kjør loffen til smuler i food processor og stek sprøtt i ovn ved 150 grader eller i stekepanne. Bland squash med brødsmulene, smuldret fetaost, egg, finhakket vårløk, paprika og oregano. Form til boller som stekes i panne. Bland yoghurt med dressingmix og presset hvitløk etter ønske.
Server bollene som de er med dip, eller i pitabrød med salat, stekte/ovnsbakte grønnsaker og dressing.
tirsdag 27. april 2010
Panerte fiskekaker
Gode fiskekaker som selv de som ikke er så begeistret for fisk vil like. Sprø på utsiden, myke og smakfulle inni.
(4 pers.)
500 g poteter
500 g torskefilet
3 dl melk
1 laurbærblad
10 hele pepperkorn
60 g smør
4 ss hakket gressløk
salt/pepper
1 vispet egg
150 g loffsmuler eller griljeringsmel
Kok potetene møre. Ha fisken i en kjele sammen med melk, laurbærblad og pepperkorn. Kok opp og la trekke 10 minutter. Ta ut fisken og avkjøl litt før den flakes opp. Mos potetene sammen med smør og noen spiseskjeer av melken. Rør inn fisken, gressløk, salt og pepper. Sett kaldt minst 30 minutter slik at blandingen blir fastere. Lag åtte fiskekaker som dyppes først i vispet egg og så i loffsmuler. Stek gylne i panne og server med ønsket tilbehør.
(4 pers.)
500 g poteter
500 g torskefilet
3 dl melk
1 laurbærblad
10 hele pepperkorn
60 g smør
4 ss hakket gressløk
salt/pepper
1 vispet egg
150 g loffsmuler eller griljeringsmel
Kok potetene møre. Ha fisken i en kjele sammen med melk, laurbærblad og pepperkorn. Kok opp og la trekke 10 minutter. Ta ut fisken og avkjøl litt før den flakes opp. Mos potetene sammen med smør og noen spiseskjeer av melken. Rør inn fisken, gressløk, salt og pepper. Sett kaldt minst 30 minutter slik at blandingen blir fastere. Lag åtte fiskekaker som dyppes først i vispet egg og så i loffsmuler. Stek gylne i panne og server med ønsket tilbehør.
onsdag 21. april 2010
Suppe med linser, kikerter og chili
Kjempegod suppe som er rask å lage, perfekt for en travel hverdag.
(4 pers.)
2 ts spisskummenfrø
en klype tørkede chiliflak
1 hakket rødløk
140 g røde linser
8½ dl grønnsaksbuljong eller vann
en boks hermetiske tomater
200 g hermetiske eller ferdigkokte kikerter
en bunt koriander, grovhakket
gresk yoghurt/matyoghurt
Tørrstek spisskummenfrø og chili et minutt. Tilsett litt olje og løken og stek den myk. Rør inn linser, buljong og tomater. Kok opp og la småkoke 15 minutter. Kjør suppen glatt i blender eller med stavmikser. Tilsett kikerter og varm opp. Smak til med salt og pepper, og rør inn koriander. Server suppen med en skje yoghurt og et korianderdryss.
(GoodFood, March 2010)
(4 pers.)
2 ts spisskummenfrø
en klype tørkede chiliflak
1 hakket rødløk
140 g røde linser
8½ dl grønnsaksbuljong eller vann
en boks hermetiske tomater
200 g hermetiske eller ferdigkokte kikerter
en bunt koriander, grovhakket
gresk yoghurt/matyoghurt
Tørrstek spisskummenfrø og chili et minutt. Tilsett litt olje og løken og stek den myk. Rør inn linser, buljong og tomater. Kok opp og la småkoke 15 minutter. Kjør suppen glatt i blender eller med stavmikser. Tilsett kikerter og varm opp. Smak til med salt og pepper, og rør inn koriander. Server suppen med en skje yoghurt og et korianderdryss.
(GoodFood, March 2010)
søndag 18. april 2010
Potato Skins
10 poteter
150 g bacon
200 g revet cheddar
2 dl rømme
en stor bunt gressløk
salt/pepper
litt sukker
litt sitronsaft
Pakk potetene i folie og bak i ovnen til de er gjennomstekte. La avkjøles til du kan ta på dem uten å brenne deg. Del potetene i to og grav ut det meste av innmaten. Legg på stekebrett og pensle med olje eller smeltet smør. Stek ved 225 grader i ca 10 minutter. Dryss på revet ost og stek videre 5-10 minutter, til osten er smeltet.
Del bacon i terninger og sprøstek i panne.
Bland rømme med klippet gressløk, salt, pepper, sukker og sitronsaft.
Server potetene drysset med bacon og med rømmedressingen til.
Dette er nok til to personer som en hovedrett, flere hvis det bare skal serveres som snacks eller en forrett.
fredag 16. april 2010
Charlotte Russe
Dette er en godt kjent dessert, men den er ikke kjedelig av den grunn.
3 egg
75 g sukker
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca 2 dl bringebærsyltetøy
5 plater gelatin
2 egg
5 ss sukker
4 dl kremfløte
Pisk eggedosis av egg og sukker. Vend inn mel og bakepulver. Hell i en bakepapirkledt og smurt stor langpanne. Stek ved 225 grader i ca 8 minutter. Hvelv kaken ut på et sukkerstrødd kjøkkenhåndkle. Dra av bakepapiret, men legg formen over igjen. La kaken avkjøles slik. Bre syltetøy over kaken og rull sammen fra langsiden. Skjær i skiver.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut vannet og løs gelatinen i ca ½ dl kokende vann. Avkjøl litt. Pisk egg og sukker til eggedosis og pisk fløten til krem. Vend eggedosis og krem sammen og vend inn gelatinen til slutt.
Kle innsiden av en bolle med plastfolie og kle så bollen med skiver av rullekaken. Hell fromasjen i bollen og la stivne i kjøleskap (gjerne over natten). Hvelv desserten over på en tallerken, dra av plastfolien og server.
3 egg
75 g sukker
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca 2 dl bringebærsyltetøy
5 plater gelatin
2 egg
5 ss sukker
4 dl kremfløte
Pisk eggedosis av egg og sukker. Vend inn mel og bakepulver. Hell i en bakepapirkledt og smurt stor langpanne. Stek ved 225 grader i ca 8 minutter. Hvelv kaken ut på et sukkerstrødd kjøkkenhåndkle. Dra av bakepapiret, men legg formen over igjen. La kaken avkjøles slik. Bre syltetøy over kaken og rull sammen fra langsiden. Skjær i skiver.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut vannet og løs gelatinen i ca ½ dl kokende vann. Avkjøl litt. Pisk egg og sukker til eggedosis og pisk fløten til krem. Vend eggedosis og krem sammen og vend inn gelatinen til slutt.
Kle innsiden av en bolle med plastfolie og kle så bollen med skiver av rullekaken. Hell fromasjen i bollen og la stivne i kjøleskap (gjerne over natten). Hvelv desserten over på en tallerken, dra av plastfolien og server.
mandag 12. april 2010
Banankake med sjokolade
Nydelig banankake med kjempegod glasur. Egentlig skal det være 100 g hakket sjokolade i selve kaken også, men jeg synes den faktisk er mye bedre uten for da kommer banansmaken mer fram.
4 egg
3 dl sukker
200 g smør, smeltet
1 dl melk
3 modne bananer
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
100 g mørk sjokolade
25 g smør
½ dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Pisk egg og sukker til eggedosis. Mos bananene og bland inn i eggedosisen. Sikt sammen det tørre og bland smør og melk. Det tørre røres inn vekselvis med væsken. Fordel i en smurt liten langpanne eller en 26 cm springform og stek på nederste rille ved 180 grader i ca 40 minutter. Avkjøl kaken i formen og hvelv ut.
Smelt sjokolade, smør, fløte og vaniljesukker på svak varme. Avkjøl til den har fått passe smørekonsistens og bre over kaken.
4 egg
3 dl sukker
200 g smør, smeltet
1 dl melk
3 modne bananer
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
100 g mørk sjokolade
25 g smør
½ dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Pisk egg og sukker til eggedosis. Mos bananene og bland inn i eggedosisen. Sikt sammen det tørre og bland smør og melk. Det tørre røres inn vekselvis med væsken. Fordel i en smurt liten langpanne eller en 26 cm springform og stek på nederste rille ved 180 grader i ca 40 minutter. Avkjøl kaken i formen og hvelv ut.
Smelt sjokolade, smør, fløte og vaniljesukker på svak varme. Avkjøl til den har fått passe smørekonsistens og bre over kaken.
lørdag 10. april 2010
Eggesalat med karse
Eggesalat er enkelt og godt pålegg, og karse passer perfekt til egg. Karse har jeg ikke inntrykk av at er lett tilgjengelig i butikkene, men det kan man gro enkelt selv på en uke. Karse krever ikke mye, bare dryss frøene på fuktet kjøkkenpapir/bomull, så klarer det seg selv.
3 hardkokte egg
2 ss Hellmanns majones
1 ts Dijon-sennep
karse
salt/pepper
Hakk eggene og bland med resten av ingrediensene.
3 hardkokte egg
2 ss Hellmanns majones
1 ts Dijon-sennep
karse
salt/pepper
Hakk eggene og bland med resten av ingrediensene.
onsdag 7. april 2010
Rigatoni al forno
Nigella mener dette er en enklere, og bedre, form for lasagne, og jeg må si meg enig i det. Selv om det ikke akkurat er vanskelig å legge lasagneingredienser lagvis er det behagelig enkelt å bare blande alt sammen og sette i ovnen. Dette har blitt en favoritt hjemme hos oss.
(8 pers.)
2 små løk
2 gulrøtter
50 g bacon
2 selleristenger
3 hvitløksfedd
750 g kjøttdeig
en boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
2½ dl rødvin
1 laurbærblad
2 dl vann
salt/pepper
90 g smør
50 g hvetemel
0,75 dl melk
revet muskat
750 g rigatoni pasta
25 g revet Parmesan
Hakk løk, hvitløk, gulrot og selleri, og skjær bacon i små biter. Stek i smør til det er mykt. Tilsett kjøttdeig og hakk det i småbiter mens det brunes. Tilsett tomater, tomatpuré, rødvin, laurbærblad og vann. Kok opp og la småkoke ca 2 timer.
Smelt smøret og rør inn melet. Visp gradvis inn melken. La småkoke noen minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskat. Selv om det ikke står i oppskriften har jeg revet ost også i den hvite sausen.
Kok pasta etter anvisning på pakken. La renne godt av. Bland inn den hvite sausen og deretter kjøttsausen. Hell i en ildfast form, dryss på Parmesan og stek ved 200 grader i 30-40 minutter.
(Nigella Lawson - Feast)
(8 pers.)
2 små løk
2 gulrøtter
50 g bacon
2 selleristenger
3 hvitløksfedd
750 g kjøttdeig
en boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
2½ dl rødvin
1 laurbærblad
2 dl vann
salt/pepper
90 g smør
50 g hvetemel
0,75 dl melk
revet muskat
750 g rigatoni pasta
25 g revet Parmesan
Hakk løk, hvitløk, gulrot og selleri, og skjær bacon i små biter. Stek i smør til det er mykt. Tilsett kjøttdeig og hakk det i småbiter mens det brunes. Tilsett tomater, tomatpuré, rødvin, laurbærblad og vann. Kok opp og la småkoke ca 2 timer.
Smelt smøret og rør inn melet. Visp gradvis inn melken. La småkoke noen minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskat. Selv om det ikke står i oppskriften har jeg revet ost også i den hvite sausen.
Kok pasta etter anvisning på pakken. La renne godt av. Bland inn den hvite sausen og deretter kjøttsausen. Hell i en ildfast form, dryss på Parmesan og stek ved 200 grader i 30-40 minutter.
(Nigella Lawson - Feast)
mandag 5. april 2010
Murgh Makhani - Indisk smørkylling
(4 pers.)
4 kyllingfileter, delt i biter
1 ts salt
80 ml sitronsaft
250 g yoghurt naturell
1 finhakket løk
2 knuste hvitløksfedd
3 cm revet ingefær
1 hakket grønn chili
2 ts garam masala
100 g smør
½ kopp tomatpuré
1¼ dl vann
2 cm finrevet ingefær
2½ dl fløte
2 ts sukker
¼ ts chilipulver
1 ss sitronsaft
1 ts malt spisskummen
Kjør sammen yoghurt, løk, hvitløk, ingefær, chili og garam masala i mikser. Bland med salt, sitronsaft og kyllingbitene. La marinere 4 timer. Ta opp kyllingen, la renne godt av og legg i ildfast form eller på stekebrett. Stek ved 220 grader i 15 minutter. Hell av overflødig væske og hold kyllingbitene varm.
Smelt smøret. Tilsett resten av ingrediensene og la koke et par minutter. Ha i kyllingen og la småkoke et par minutter til. Server med basmatiris, naanbrød (oppskrift her) og poppadums.
4 kyllingfileter, delt i biter
1 ts salt
80 ml sitronsaft
250 g yoghurt naturell
1 finhakket løk
2 knuste hvitløksfedd
3 cm revet ingefær
1 hakket grønn chili
2 ts garam masala
100 g smør
½ kopp tomatpuré
1¼ dl vann
2 cm finrevet ingefær
2½ dl fløte
2 ts sukker
¼ ts chilipulver
1 ss sitronsaft
1 ts malt spisskummen
Kjør sammen yoghurt, løk, hvitløk, ingefær, chili og garam masala i mikser. Bland med salt, sitronsaft og kyllingbitene. La marinere 4 timer. Ta opp kyllingen, la renne godt av og legg i ildfast form eller på stekebrett. Stek ved 220 grader i 15 minutter. Hell av overflødig væske og hold kyllingbitene varm.
Smelt smøret. Tilsett resten av ingrediensene og la koke et par minutter. Ha i kyllingen og la småkoke et par minutter til. Server med basmatiris, naanbrød (oppskrift her) og poppadums.
lørdag 3. april 2010
Fløtegratinerte poteter
Det er to "triks" for å få perfekte fløtegratinerte poteter. Det ene er å bruke bare kremfløte framfor melk eller fløte/melkblanding. Det andre er å koke potetene nesten møre i fløten før de gratineres i ovnen. Dette er dessuten en fordel når man skal servere potetene til f.eks. lammelår, oksestek eller annet som skal stekes i ovnen over lang tid. Siden potetene da ikke trenger så lang tid i ovnen for å bli ferdige kan de settes inn mens kjøttet hviler.
(4 pers.)
10 poteter
1 stor løk
4-5 hvitløksfedd
en kartong kremfløte
salt/pepper
revet ost
Skjær løk i skiver og hakk hvitløken, stek det mykt i smør. Skrell potetene og del i skiver. Ha i løken sammen med salt, pepper og kremfløte. Legg på lokk, kok opp og la småkoke 12-15 minutter. Hell over i en ildfast form, dryss på revet ost og stek ved 200 grader i ca 30 minutter.
(4 pers.)
10 poteter
1 stor løk
4-5 hvitløksfedd
en kartong kremfløte
salt/pepper
revet ost
Skjær løk i skiver og hakk hvitløken, stek det mykt i smør. Skrell potetene og del i skiver. Ha i løken sammen med salt, pepper og kremfløte. Legg på lokk, kok opp og la småkoke 12-15 minutter. Hell over i en ildfast form, dryss på revet ost og stek ved 200 grader i ca 30 minutter.
torsdag 1. april 2010
Appelsinkonfekt
Litt påskegodt?
2 appelsiner
5 dl vann
350 g sukker
150 g mørk sjokolade
Vask appelsinene godt. Skjær av det gule skallet og skjær det i strimler. Ha det i en kjele og kok tre ganger i vann (ha i kaldt vann, kok opp, hell ut vannet, ha i nytt vann osv). Ha så i vannet og sukkeret og kok opp sammen med appelsinskallet. La småkoke 2-3 timer. Vannet skal ha kokt nesten helt inn. Avkjøl litt.
Smelt sjokoladen og dypp strimlene i sjokoladen. Legg på brett og sett kaldt til de har stivnet.
2 appelsiner
5 dl vann
350 g sukker
150 g mørk sjokolade
Vask appelsinene godt. Skjær av det gule skallet og skjær det i strimler. Ha det i en kjele og kok tre ganger i vann (ha i kaldt vann, kok opp, hell ut vannet, ha i nytt vann osv). Ha så i vannet og sukkeret og kok opp sammen med appelsinskallet. La småkoke 2-3 timer. Vannet skal ha kokt nesten helt inn. Avkjøl litt.
Smelt sjokoladen og dypp strimlene i sjokoladen. Legg på brett og sett kaldt til de har stivnet.
Abonner på:
Innlegg (Atom)