lørdag 30. juli 2011

Aprikossorbet

Da jeg fant aprikoser i butikken forrige helg var sorbet høyt på listen over hva de skulle brukes til. Jeg bruker stort sett samme framgangsmåte for all sorbet, dvs most frukt (rå eller kokt i sukkerlake, alt etter type frukt) som så smakes til med sukkerlake. Denne sorbeten ble herlig fyldig på smak, og med nesten kremet konsistens. Fantastisk sommerdessert i varmen.



1 kg aprikoser
1 dl sukker
2 dl vann
saften av ca ½ sitron




Del aprikosene i to, fjern steinene og del aprikoskjøttet i store biter. Kok opp sukker og vann. Kok aprikosene i sukkerlaken til de er møre. Ta ut med hullsleiv og mos i blender. Smak til med sitronsaft og sukkerlake til blandingen er så søt som du selv liker. Frys i iskremmaskin.

onsdag 27. juli 2011

Moccaiskrem

Iskrem blir vi aldri lei av, spesielt ikke når det er så varmt og deilig om sommeren. Jeg prøver å teste ut noen nye smaker hver sommer, men det er lettere sagt enn gjort for opp gjennom årene har vi funnet en del favoritter som blir laget igjen og igjen, og igjen. Det blir nok flere iskremoppskrifter her på bloggen før sommeren er over. :-)


5 dl fløte/melk (en kartong fløte, resten melk)
1½ dl sukker
4 eggeplommer
4 ts kaffepulver
150 g hakket sjokolade




Fløte, sukker og kaffepulver kokes opp. Visp eggeplommene i en bolle og visp gradvis inn den varme fløtemelken. Hell alt i kasserollen og varm under omrøring til den begynner å tykne. Hell tilbake i bollen, dekk med plastfolie (helt ned på blandingen, det forhindrer snerk) og sett kaldt til den er helt avkjølt. Frys i iskremmaskin. Når isen er halvfrossen røres sjokoladen inn (jeg brukte en blanding av mørk og hvit sjokolade).

mandag 25. juli 2011

Kylling- og bulgursalat


grillet/stekt kylling
kokt, avkjølt bulgur
fetaost
paprika
rødløk

urter
olivenolje
Dijonsennep
hvitløk
sitronsaft eller god eddik
salt/pepper



Her trengs det vel liten beskrivelse, siden framgangsmåten bare består i å skjære alt i passende biter og blande sammen. Dressingen laget jeg ved å kjøre sammen urter, sennep, hvitløk, salt, pepper, god eddik (eller sitronsaft) og olivenolje i en mikser.

fredag 22. juli 2011

Gresskarbrød.

Til Halloween i fjor tok jeg vare på all innmaten fra gresskaret jeg laget en lykt av. Umiddelbart laget jeg kjempegod snacks av gresskarfrøene og jeg bakte en herlig saftig gresskarkake. Resten av gresskarkjøttet havnet i fryseren og forleden bakte jeg dette brødet av noe av gresskarkjøttet. Jeg synes kanskje gresskarsmaken ikke var så markant som jeg hadde trodd den ville være, men det ble uansett et veldig godt brød som jeg serverte til en god suppe.

400 g gresskarkjøtt
1 ss olivenolje
2 ts salt
2 ts sukker
25 g gjær
350 g hvetemel
1 vispet egg



Damp gresskarkjøttet til det mykner. Mos i food processor sammen med oljen. Avkjøl til lunken og tilsett salt og sukker. Rør gjæren til grøt med 1 ss lunkent vann og bland det inn i gresskarpuréen. Tilsett så hvetemelet. Kna godt og form til et rundt brød, ca 20 cm i diameter. Legg på stekebrett, dekk til og la heve 1½ time. Press tommelen ned i midten og lag en fordypning. Del i segmenter med en skarp kniv. Pensle med vispet egg og stek ved 200 grader i ca 30 minutter.

tirsdag 19. juli 2011

Vanilje/brownies-iskrem.

Jeg fortsetter med mer iskrem, siden det går en del av det om sommeren. Kombinasjonen søt og kremet vaniljeiskrem med myk og seig brownies er helt perfekt. Det er selvsagt lov å jukse og bruke kjøpt vaniljeis, men har du først prøvd hjemmelaget er helt klart best.


en porsjon vaniljeiskrem (oppskrift her)
noen gode stykker av verdens beste brownies (oppskrift her)





Del brownies i små biter. Er vaniljeiskremen ferdiglaget og frossen lar du den tine såvidt, til den har blitt litt mykere, før du rører inn browniesbitene. Ellers rører du browniesbitene inn når iskremen er halvfrossen, etter en god tur i iskremmaskinen, men før den settes i fryseren.

lørdag 16. juli 2011

Vaniljeiskrem.

Sommeren er tiden hvor iskremmaskinen vår går jevnt og trutt. Har man først smakt hjemmelaget iskrem blir ikke den butikkjøpte helt det samme. Noen ganger er det enkle det beste, så her kommer oppskrift på helt vanlig, men likevel akk så god, vaniljeiskrem.


5 dl fløte/melk (jeg bruker 1 kartong kremfløte og resten melk)
1½ dl sukker
4 eggeplommer
1 vaniljestang




Varm fløte/melk, sukker og splittet vaniljestang til det når kokepunktet. Eggeplommene vispes lett i en bolle. Visp så gradvis inn den varme fløtemelken. Hell alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til blandingen tykner. Hell i en bolle og legg på plastfolie (helt ned på iskremblandingen, det forhindrer snerk) og sett i kjøleskap til den er helt avkjølt. Frys i iskremmaskin.
Iskrem kan også fint lages uten iskremmaskin, da heller du bare den avkjølte blandingen i en boks og setter i fryseren. Rør i den minst hver halvtime til iskremen er helt frossen. Røringen er det som gjør blandingen kremet og god, så å investere i en iskremmaskin (det koster ikke mange hundrelappene) sparer deg for en del arbeid.

onsdag 13. juli 2011

Jordbærterte

En nydelig og frisk sommerdessert, hentet fra Rachel Allen. Oppskriften inneholder opprinnelig en del appelsin (revet appelsinskall i deigen og appelsinsaft i kremen), men det sløyfet jeg etter å ha laget den første gang helt etter oppskriften. Appelsinen overdøvet fullstendig den herlige jordbærsmaken, og jeg synes det smakte mye bedre uten. Appelsinelskere er selvsagt velkomne til å velge annerledes. ;-)


250 g hvetemel
125 g smør
75 g sukker
1 vispet egg

1½ dl kremfløte
250 g mascarpone
4 ss honning
150 g jordbær i skiver



Mel, sukker og smør blandes i food processor. Tilsett egget gradvis til en jevn deig. Klapp flat, pakk i plast og sett kaldt minst 30 minutter. Kjevle ut deigen til den kler en 28 cm terteform. Sett i fryseren 10 minutter. Blindstek (dvs legg i et ark bakepapir og hell i godt med tørre bønner, erter e.l. som presser deigen ned. Bønnene tar du vare på og bruker neste gang du skal blindsteke noe.) ved 180 grader i 15 minutter. Fjern bønner og papir og stek videre 10 minutter til. Avkjøl helt.

Bland kremfløte, mascarpone og halvparten av honningen. Pisk til det har samme konsistens som pisket fløte. Fordel i det avkjølte paiskallet. Legg skivede jordbær på toppen. Varm resten av honningen og pensle på jordbærene.

søndag 3. juli 2011

Kastanjeiskrem.

Jeg har elsket søt kastanjepuré siden jeg var liten og min franske bestemor sendte oss dette i posten. Det er nydelig bare som en enkel dessert med litt pisket krem til, og like godt i iskrem som her. Det kan være vanskelig å få tak i, og selv i Oslo er det kun svært få steder jeg har fått kjøpt dette (bl.a. Jacobs på Holtet), så jeg hamstrer hver gang jeg ser det. Mange butikker har den usøtede versjonen, men det er absolutt ikke det samme og egner seg ikke til samme bruk. Får du tak i det kan jeg uansett love deg at det blir en fantastisk iskremopplevelse.


5 dl fløtemelk (en kartong kremfløte og resten melk)
1,5 dl sukker
4 eggeplommer
1 boks søt kastanjepuré






Fløtemelk og sukker varmes til det når kokepunktet. Eggeplommene has i en bolle. Visp gradvis inn den varme fløtemelken. Hell så alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til blandingen tykner. Hell tilbake i bollen, legg på plastfolie (helt ned på blandingen, så det forhindrer snerk) og sett kaldt til det er helt avkjølt. Rør inn søt kastanjepuré og frys i iskremmaskin.

fredag 1. juli 2011

Rabarbrakake

En nydelig og saftig rabarbrakake som var perfekt søndagsdessert med hjemmelaget vaniljeiskrem til.


125 g smør
125 g sukker
2 egg
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ss kaldt vann
4 rabarbrastilker
sukker, kanel og hakkede mandler



Pisk smør og sukker hvitt og kremet. Pisk inn eggene, ett om gangen, og deretter det tørre. Vannet røres inn til slutt. Hell i en smurt og bakepapirkledt 24 cm springform. Skjær rabarbra i biter som fordeles over kaken. Dryss på sukker, kanel og hakkede mandler. Stek på nederste rille ved 180 grader i ca 35 minutter. Server lun med vaniljeis eller pisket krem.