tirsdag 24. januar 2012
Kremet lammegryte.
1 kg lammekjøtt i litt store terninger
2 hakkede løk
3-4 gulrøtter i store biter
4-5 hakkede hvitløksfedd
et par never frosne selskapserter
en boks hermetiske tomater
et par skjeer tomatpuré eller noen soltørkede tomater i olje
noen gode skjeer crème fraîche
salt/pepper
timian
laurbærblad
Brun kjøttet. Ta ut og stek løk og hvitløk mykt. Ha kjøttet tilbake og tilsett tomater, tomatpuré, erter, salt, pepper og krydder etter smak. Kok opp og la småkoke til kjøttet er helt mørt. Rør inn crème fraîche og varm opp før det serveres med helt enkelt kokte poteter.
onsdag 18. januar 2012
Sjokolademarengskake.
40 g hasselnøtter (evt mandler)
1 ss hvetemel
2 eggehviter
60 g sukker
30 g sukker
30 g melis
2 eggehviter
1 ss kakao
300 g mørk sjokolade
150 g smør
0,8 dl sterk kaffe
3 gelatinplater
5 store eggeplommer
5 store eggehviter
100 g sukker
Mal nøttene og bland med hvetemel. Stivpisk eggehvitene og pisk så gradvis inn sukkeret til en tykk marengs. Vend inn nøttene. Hell i en smurt og bakepapirkledt 22 cm springform og stek ved 180 grader i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.
Lag sjokolademarengsstenger ved å stivpiske eggehvite og sukker og så vende inn siktet melis og kakao. Sprøyt lange stenger på bakepapirkledt stekebrett og stek ved 150 grader i ca 30 minutter. Disse kan lages på forhånd og oppbevares i tett boks.
Gelatinplatene bløtlegges i kaldt vann i 5 minutter og løses så opp i den varme kaffen. Smelt sjokolade og smør. Rør inn eggeplommene og så den varme kaffen. Pisk godt sammen. Eggehviter og sukker piskes til marengs som vendes inn i sjokoladeblandingen.
Legg den avkjølte nøttebunnen på et serveringsfat og legg kakeformringen rundt. Bre sjokolademoussen over. Sett i fryseren minst fire timer, gjerne natten over. Ta kaken ut og sett i kjøleskap fire timer før servering. Rett før servering brekkes marengsstengene i mindre biter og festes rundt kanten av kaken. Biter som blir til overs fordeles på toppen av kaken. Sikt litt melis over før servering.
fredag 6. januar 2012
Mine favorittkaker.
Nå er det snart fire år siden jeg skrev mitt første blogginnlegg. Kakekategorien er uten tvil den største, med hele 96 ulike kaker. Selv om jeg liker å prøve nye ting, og i allefall halvparten av kakene jeg baker er helt nye for meg, er det likevel noen som får æren av å bli bakt igjen og igjen og igjen. Alle har sine favoritter, og her er ti av mine (i tilfeldig rekkefølge).
Kvæfjordkake, også kalt Verdens Beste.
Det er vel også så vidt jeg vet Norges nasjonalkake, og den tittelen fortjener den for det er en nydelig kake.
Prinsessekake.
Gjærbakst er undervurdert og jeg lager egentlig denne altfor sjelden. Her kombineres god gjærbakst med både vaniljekrem og melisglasur.
Ostekake fra Gastronomisk Institutt.
Etter at jeg smakte denne kaken for første gang har jeg aldri brydd meg om andre ostekaker. Dette er den ultimate ostekakeopplevelsen.
Rømme- og kaffekake.
Jeg drikker aldri kaffe, men som kakeingrediens synes jeg det kommer til sin rett og denne saftige kaffekaken er helt perfekt.
Pavlova.
Denne kaken lager jeg vanligvis bare om sommeren, og det er en perfekt søt og lett avslutning på grillmiddager.
Sverre Sætres gulrotkake.
Herlig og saftig gulrotkake med deilig kremostglasur.
Kvikklunsjkake.
Denne kaken er så lett å lage, fordi alt bare røres kjapt sammen, men den smaker også nydelig. Den er saftig med en kjempegod glasur. Det trenger ikke være komplisert for å bli godt.
Millionaire's shortbread.
Dette kan nesten ikke bli bedre. God mørdeig, søt karamell og mørk sjokolade. Himmelsk.
Sans Rival.
Dette er en variant av suksessterte (som også er utrolig godt), men den er litt annerledes med cashewnøtter i stedet for mandler og toppet med
pistasjnøttkrokan.
Brownies.
Sist, men ikke minst, en oppskrift jeg har lagt ut flere ganger og som jeg aldri blir lei. Dette er ekte brownies. Nydelig alene eller som del av en dessert med f.eks. bringebær og iskrem.