fredag 30. september 2011

Calzone

Nå er det endelig helg og fredag er for mange den store pizzadagen. Da passer det godt med oppskrift på calzone, som er innbakt pizza. Hjemmelaget tomatsaus gir all pizza ekstra god smak og det er selvsagt fritt fram for å velge akkurat det fyllet man liker best.


(4 stk)

2 dl lunkent vann
50 g gjær
5½ dl hvetemel
2-3 ss olivenolje
1 ts salt
ønsket fyll



Rør gjæren ut i vannet. Bland inn resten av ingrediensene og kna godt. La heve ca 1 time. Del i fir emner som kjevles ut til store sirkler. Legg på ønsket fyll (her har jeg brukt tomatsaus, spekeskinke, oliven og mozzarella). Brett deigen i to og knip kantene godt sammen. Legg på stekebrett og la etterheve ca 20 minutter. Stek ved 225 grader i 12-15 minutter.

mandag 26. september 2011

Purre- og urtefylte poteter

En litt annen vri på bakt potet/potetmos. Godt tilbehør til det meste. :-)

(4 pers.)

4 bakepoteter
1 stor snittet purre
150 g kremost med hvitløk og urter
1 vispet egg
en håndfull hakket persille



Bak potetene. Del potetene i to og grav ut det meste av innholdet. Mos det lett i en bolle. Skallene legges i en ildfast form.
Fres purren myk og bland det inn i potetmosen sammen med kremost, egg og persille (eller annen urt du liker, jeg foretrekker gressløk). Fordel alt tilbake i potetskallene og stek i ovn ved 220 grader i ca 15 minutter.

fredag 23. september 2011

Havrekjeks

Oppskriften på disse kjempegode kjeksene fant jeg på bloggen Attic24 og de måtte bare prøves. Hun bruker rosiner, men jeg liker ikke rosiner i bakst og byttet dem ut med tørket aprikos eller en blanding av tørket aprikos og dadler (det samme som jeg bruker i flapjacks) og de ble aldeles nydelige. De smaker best nystekte, da er de litt sprø utenpå og myke inni.

(ca 16 stk)

100 g smør
50 g brunt sukker
2 ss sirup
100 g hvetemel
100 g havregryn
1 ts bakepulver
50 g tørket frukt, hakket



Smelt smør, sukker og sirup. Rør inn resten av ingrediensene. Legg skjeer av blandingen på stekebrett og trykk litt flate med gaffel. Stek ved 180 grader i 12-15 minutter, de skal ikke bli mørke, bare lys gylne. Avkjøl på rist.

mandag 19. september 2011

Pasta- og brokkoligrateng med sprø topping

En enkel og ganske raskt hverdagsrett. Vi serverer den gjerne med stekt bacon til, men den er også god akkurat som den er.



pasta til 2-3 personer
1 stor brokkolibukett
1 løk
3.4 hvitløksfedd
revet moden ost
et par dl fløte
noen skjeer crème fraîche
et par ts Dijon-sennep
salt/pepper
2 skiver daggammel loff



Del brokkolien i minste buketter og kok knapt møre, ta vare på litt av kokevannet. Kok pasta etter anvisning på pakken. Løk og hvitløk hakkes og stekes mykt. Tilsett fløte, crème fraîche, sennep, salt og pepper. Rør inn revet ost og la det smelte. Tilsett avrent pasta og brokkoli. Det skal være godt med saus så ser det litt tørt ut tilsett du litt av kokevannet fra brokkolien, evt mer kremfløte. Fordel i en ildfast form. Loffen kjøres til smuler og blandes med noen skjeer revet ost. Dryss på toppen av formen. Stek ved 200 grader i ca 20 minutter.

onsdag 14. september 2011

Grissini med spekeskinke og pestodip

Utrolig lettvint rett, like god på tapasbordet som til en enkel forrett eller fingermat til et selskap.



grissini (oppskrift)
spekeskinke
kremost naturell
pesto




Rull tynne skiver av spekeskinke rundt hver grissini. Bland kremost med noen skjeer pesto. Enklere kan det ikke bli.

mandag 12. september 2011

Karamellshortbread/Millionaire's shortbread

Jeg elsker shortbread, fantastiske søte småkaker med god smørsmak. Tilsetningen av et lag karamell og herlig sjokolade på toppen løfter shortbread opp i en høyere enhet. Disse er rett og slett fantastisk gode. Det kan være vanskelig å finne søt kondensert melk. Jeg kjøper Nestlé Carnation kondensert melk på Ica Maxi og jeg har også funnet det på Meny. Det er vel verdt letingen.


120 g smør
60 g sukker
170 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 boks kondensert melk (ikke VikingMelk)
115 g smør
120 g sukker
2 ss sirup
200 g sjokolade



Smør, sukker, bakepulver og hvetemel kjøres sammen i food processor. Kle en liten langpanne (20x30 cm) med bakepapir og klem deigen ut i formen. Prikk med gaffel og stek ved 180 grader i 15 minutter. De skal ikke få særlig farge, bare være helt lyse.
Smelt smør, sukker og sirup. Tilsett kondensert melk og kok opp på middels varme under stadig omrøring (viktig for at det ikke skal brenne seg i bunnen). La det koke, fremdeles mens du rører, i 5 minutter. Hell så over i formen. Sett kaldt en halvtimes tid. Smelt sjokoladen og bre over karamellen. Sett kaldt ca 1 time, til sjokoladen er stivnet, men ikke så lenge at karamellen blir for hard. Løft kaken ut av formen og skjær i ruter.

fredag 9. september 2011

Sitronmuffins

Litt baking er den perfekte start på helgen. Det har litt mye sitron- eller havregrynsbakst her i huset i det siste (og enda har jeg ikke lagt ut alt jeg har laget), tydelig at jeg er litt ensporet for tiden. Dette er i allefall herlige myke muffins med god smak av sitron.


(12 stk)

140 g smør
100 g sukker
revet skall av 1 sitron
2 store egg
140 g hvetemel
1 ts bakepulver

85 g smør
125 g melis
revet skall av ½ sitron
saften av ½ sitron


Visp smør og sukker kremet. Visp inn eggene, ett om gangen. Rør inn sitronskall og til slutt mel og bakepulver. Fyll i muffinsformer (muffinsbrett gir penest form, eller bruk doble papirformer). Stek ved 160 grader i ca 18 minutter. Avkjøl på rist.
Pisk smøret mykt og visp så inn melis, sitronsaft og sitronskall. Bre over muffinsene når de er helt avkjølte.

mandag 5. september 2011

Flapjacks med honning, aprikos og pistasjnøtter

Jeg er hekta på flapjacks for tiden. På utkikk etter det perfekte forholdet mellom smør, sukker og havregryn, og den perfekte smakstilsetningen. Her har jeg igjen tilsatt tørkede aprikoser, en fantastisk frukt som jeg synes er nærmest nødvendig i flapjacks samt pistasjnøtter. Vanligvis er det sirup i flapjacks, men her er det honning som gir en god og litt annerledes smak. Her er er det brukt mer smør og mindre havregryn, og det gir en mykere og litt løsere kake. Igjen er det viktig at kaken avkjøles helt før den deles opp, ellers faller alt fra hverandre.


140 g smør
140 g brunt sukker
2 ss honnng
175 g havregryn
75 g hakkede pistasjnøtter
140 g tørkede aprikoser, hakkede




Smelt smør, sukker og honning. Rør inn resten av ingrediensene og press ned i en lett oljet form. Stek ved 160 grader i 35-40 minutter. Avkjøl helt før du deler den i biter.

fredag 2. september 2011

Kyllingpaier.

Nydelige individuelle kyllingpaier som falt i smak både hos store og små da vi serverte det sist. Det virker kanskje som mange paier, men uten annet tilbehør trenger vil nok en voksen peson trenge i allefall tre stykker til middag. Sønnen vår på 2½ gaflet i seg to stykker og erklærte at det smakte veldig godt. :-)


en pakke (5 plater) butterdeig
2 kyllingfileter
1 løk
3-4 hvitløksfedd
en liten boks mais
en håndfull frosne selskapserter
1 ss Dijon-sennep
et par dl kremfløte
litt tørket timian
en skvett sherry
salt/pepper
maisenna
et egg til pensling



La butterdeigen tine 20 minutter. Hakk løk og hvitløk og stek mykt. Del kyllingen i mindre biter og stek. Ha løk og hvitløk tilbake i pannen og tilsett mais, erter, sennep, salt, pepper, timian, sherry og nok fløte til det blir greit med saus rundt kyllingen. La småkoke litt. Jevn med maisenna rørt ut i litt vann. Det er greit at sausen ikke er for flytende, da blir butterdeigen bare bløt og ulekker.

Pensle et muffinsbrett lett med olje. Del hver butterdeigsplate i to og kjevle ut til firkanter som legges i muffinsbrettet (oppskriften gir 10 paier). Deigen må kjevles ut såpass mye at det henger litt butterdeig utover muffinsbrettkanten sliki at det kan brettes over fyllet etterpå. Fordel kyllingfyllet i formene og brett den overhengende butterdeigen over. Pensle med vispet egg. Stek ved 180 grader i 30-35 minutter.