tirsdag 28. september 2010

Viltgryte.

Nydelig viltgryte, den perfekte høstmat. Her trenger du absolutt ikke bruke bare reinsdyrkjøtt, det finnes mye annet å velge mellom også.


7-800 g beinfritt kjøtt av rein
1 stor løk
2-3 gulrøtter
1 persillerot
5 knuste einerbær
5 ss seterrømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
2-3 ss tyttebærsyltetøy
noen skiver brunost
1 ts timian
salt/pepper
4 dl vann


Brun kjøttet. Stek løken myk. Ha kjøttet tilbake og tilsett grønnsaker, einerbær og vann. Kok opp og la trekke ca 30 minutter. Rør sammen rømme, melk og mel og tilsett det i gryten sammen med tyttebær, brunost, timian, salt og pepper. La trekke 15-20 minutter. Server med f.eks. rosenkål, rørte tyttebær, stekt sopp og potet- og sellerirotmos.

lørdag 25. september 2010

Cornish Pasty

Cornish Pasty er nok en britisk spesialitet. Man skulle kanskje ikke tro at den enkle listen med ingredienser til fyllet, omtrent uten krydder eller noen form for saus kunne være så spennende, men dette er faktisk veldig godt. Denne oppskriften er igjen fra Hairy Bikers (som langt fra lager bare britisk mat). Jeg liker dem godt. De er ikke så høytidelige og fine på det, men lager real mat med mye smak.

(6 stk)

450 g hvetemel
1 ts salt
125 g smør
2 eggeplommer
1,25 dl kaldt vann

450 g kokte poteter i små terninger
150 g kokt kålrabi, i små terninger
150 g finhakket løk
300 g oksekjøtt, i små terninger
salt/pepper
1 ss hvetemel
40 g smør
1 vispet egg til pensling


Hvetemel, salt, smør og eggeplommer kjøres sammen i food processor. Tilsett nok vann til det samles til en deig. Pakk i plast og sett kaldt en time.
Kjevle ut deigen til ønsket tykkelse. Bruk en middagstallerken som mal og skjær ut seks sirkler. Salte og pepre grønnsakene hver for seg. Kjøttet blandes med salt, pepper og mel. Fordel grønnsaker og kjøtt på hver sirkel (la det være en ring rundt hele). Legg på noen små smørklatter til slutt. Pensle kanten med vispet egg. Brett kanten opp over fyllet og klem sammen deigkantene på toppen og hele veien ned. Du kan også brette deigen i to som du ville laget en calzone. Lag små luftehull med en skarp kniv og pensle så overflaten med vispet egg. Stek ved 180 grader i 50 minutter. La hvile 5-10 minutter før servering.

torsdag 23. september 2010

Feine apfeltorte.

Eplekaker hører høsten til synes jeg. Denne nydelige eplekaken fant jeg på Det Søte Liv.


180 g hvetemel
120 g smør
60 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 eggeplomme
1 ss vann

1 kg epler
100 g sukker
revet skall av 1 sitron
1 ts kanel

100 g sukker
100 g mandler
2 ts vaniljesukker
5 egg


Mel, smør, sukker, vaniljesukker, eggeplomme og vann kjøres sammen i food processor. Kjevle ut deigen til en leiv som dekker bunn og kanter av en 24 cm springform. Forstek bunnen ved 200 grader i 10 minutter.
Rens eplene og del dem i biter. Ha i en kjele sammen med sukker, sitronskall og kanel. La dampe over middels varme til de er møre (ca 5 minutter). Legg eplebitene (uten saften) over den forstekte bunnen.
Skill eggene. Pisk eggeplommene luftige med sukker. Mal mandlene og vend i. Stivpisk eggehvitene og vend inn til slutt. Hell over eplene. Stek ved 170 grader i ca 1 time. Avkjøl kakeni formen 10 minutter. Skjær rundt kaken slik at kanten løsner fra formen. La kaken bli i formen til den er helt avkjølt, gjerne over natten i kjøleskap. Server med pisket krem.

mandag 20. september 2010

Pizza med karamellisert løk og ruccolapesto.

At karamellisert løk er nydelig på pizza har jeg visst lenge, det er faktisk en av mine klare favoritter. Jeg serverer det vanligvis med et dryss av frisk ruccola, siden jeg synes de smakene passer godt sammen, men her om dagen fikk jeg en ny idé. I en bokhandel bladde jeg i ulike oppskriftsbøker, blandt annet en med pizzaoppskrifter. Der så jeg oppskrift på nettopp løkpizza (riktignok en litt annen versjon enn min) med ruccola, men her ble ruccolaen servert som pesto. Forslaget ble tatt med hjem (skjønt jeg kjøpte ikke selve boka) og testet ut, og resultatet ble veldig godt. Pestoen passet perfekt til pizzaen og det blir definitivt det nye tilbehøret til min løkpizza. :-)


3 dl hvetemel (helst pizzamel)
ca 1½ dl lunkent vann
2 ts tørrgjær
2 ss olivenolje
1 ts salt

tomatsaus (oppskrift her)

ost (jeg foretrekker mozzarella og litt god cheddar)

2 store løk i halve skiver
litt salt
litt sukker

100 g ruccola
2-3 ss pinjekjerner
1-2 hvitløksfedd
salt/pepper
½-1 dl olivenolje
2 ss revet parmesan

Pizzabunn: Bland tørrgjær og halvparten av vannet og la stå 10 minutter. Rør inn halvparten av melet og la heve 30 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og kjevle ut tynne pizzabunner. Dette er nok til to store tynne pizzaer.

Karamellisert løk: Stek løk i smør sammen med salt og sukker, på svak varme til løken begynner å bli brunet. Rør ofte. Hvis løken begynner å brenne seg kan du tilsette litt vann. Å karamellisere løk tar litt tid.

Ruccolapesto: Ruccola, hvitløk og pinjekjerner has i en blender eller foodprocessor og kjøres sammen. Spe med olivenolje mens maskinen går til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper og rør inn parmesan.

Bre et tynt lag tomatsaus på pizzabunnen og legg på karamellisert løk. Topp med ønsket ost. Stek ved 250 grader i ca 8 minutter. Server med ruccolapesto.

Som jeg har skrevet tidligere er det ikke nødvendig med pizzastein for å få sprø bunn. Bruk pizzamel og kjevle ut helt tynne bunner. Ikke bruk bakepapir på stekebrettet, bare strø med litt mel, og la stekebrettet varmes opp i ovnen først. Bruk også over/undervarme, ikke varmluft, og stek på høy temperatur.

torsdag 16. september 2010

Cottage Pie fra Hairy Bikers.

Hairy Bikers lager mye god mat og denne oppskriften er hentet fra boken "Mums know best". Jeg er blandt dem som er uenig i at britisk mat ikke er godt, men da mener jeg ikke hverdagsmaten den jevne brite trykker i seg, men skikkelig god hjemmelaget mat. Og cottage pie er noe briter kan. :-) Denne har en fyldig kjøttsaus i bunnen og potetmos som blir ekstra god med litt ost.

(4-5 pers.)

1 stor hakket løk
2 finhakkede selleristenger
2 gulrøtter i terninger
2 finhakkede hvitløksfedd
500 g kjøttdeig
1½ dl rødvin
2 ss hvetemel
2½ dl oksekraft/buljong
2½ dl vann
2 ss tomatpuré
½ ts tørkede urter
1 laurbærblad
litt Worcestershiresaus
salt/pepper

800 g poteter
40 g smør
3 ss melk
100 g revet cheddar (eller annen moden ost)
salt/pepper


Stek grønnsakene myke i smør. Tilsett kjøttdeig og stek, mens du hakker den opp i småbiter, til den er gjennomstekt. Tilsett vin og la småkoke til den har fordampet. Rør inn melet. Rør gradvis inn kraft og vann, og tilsett tomatpuré, urter og laurbærblad. La småkoke under lokk 25-30 minutter. Smak til med Worcestershiresaus, salt og pepper.

Kok potetene møre og mos. Rør inn smør, melk, ost, salt og pepper.
Hell kjøttsausen i en ildfast form og fordel potetmosen oppå som lokk. Det er lettest hvis du begynner med kanten hele veien rundt og så fyller opp midten etterhvert. Bruk en gaffel og rør litt på toppen av potetmosen slik at den blir "fluffy". Stek ved 200 grader i ca 25 minutter.

lørdag 11. september 2010

Risboller

Dette er vel ikke typisk voksensnacks, men det er rett og slett barnslig godt likevel. De fleste kjenner nok risboller best med kokosfett/delfiafett. Jeg synes delfiafett smaker grusomt og ikke har noenting å gjøre i bakverk så jeg lette en stund etter en oppskrift uten det og fant denne og den er mye bedre. Ellers blir det også veldig godt om man bytter puffet ris med f.eks. Rice Krispies, Cheerios e.l.


3 ss fløte
100 g mørk sjokolade (ikke for bitter)
50 g smør
2 ts vaniljesukker
ca 5 dl puffet ris




Smelt sjokolade med fløte. Rør inn smøret til det har smeltet. Smak til med vaniljesukker. Rør inn puffet ris. Legg små boller av blandingen på bakepapirkledt stekebrett eller i muffinsformer (enklere å håndtere) og sett kaldt til de er stivnet.

tirsdag 7. september 2010

Havrepai med tyttebær

Med det sommerlige innlegget sist passer det kanskje å gå over til høstdesserter. Bærsesongen er jo for lengst i gang. En kjempegod pai som er rask å lage. Tyttebærene kan selvsagt byttes ut med f.eks. blåbær eller hva du enn måtte ha lyst på eller ha tilgjengelig.



150 g sukker
180 g smør
1 egg
120 g havregryn
220 g hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts natron
8-10 ss rørte tyttebær



Pisk smør og sukker godt sammen. Rør inn egget og så det tørre. Trykk to tredeler av deigen ut i bunnen og langs sidene av en terteform (24-26 cm). Bre over de rørte bærene. Smuldre resten av deigen over. Stek ved 190 grader i ca 20 minutter. Server lunken med vaniljeiskrem.

lørdag 4. september 2010

Iskrem med valnøtter og maple syrup.

Sommeren er jo egentlig over nå, det merkes på temperaturen. Men vi tviholder litt ekstra på sommeren og lager nydelig maple walnut-iskrem. En av mine favoritter. :-)



5 dl fløte/melk (en kartong fløte, resten melk)
1½ dl sukker
4 eggeplommer
1 dl maple syrup (lønnesirup
1 kopp hakkede valnøtter




Varm fløtemelk og sukker til det når kokepunktet. Eggeplommene has i en bolle. Pisk gradvis inn den varme fløtemelken og ha så alt tilbake i kasserollen. Varm opp under omrøring til blandingen tykner litt. Hell i en bolle, legg på plastfolie (helt ned på kremen, for å forhindre snerk) og sett kaldt til den er avkjølt. Bland inn maple syrup og valnøtter og frys iskremen i iskremmaskin.