søndag 27. desember 2009
Kalkun med stuffing
1 kalkun (beregn ca ½ kg per person)
smeltet smør
salt/pepper
2 epler
1 løk
3-4 hvitløksfedd
2 selleristilker
150 g champignon
et par skiver daggammelt brød
litt melk
salt/pepper
en skvett Worcestershiresaus
½ ts tørket salvie
Skrell eplene, ta ut kjernehusene og del eplene i små biter. Finhakk løk, hvitløk og selleri. Del champignon i små biter. Del brød i terninger og legg i en bolle med melk, la stå slik at det suger til seg væsken. Stek løk, hvitløk og selleri mykt. Tilsett eple og champignon og stek videre noen minutter. Ha i brødet og tilsett salt, pepper, Worcestershiresaus og salvie.
Brett kalkunvingene under kalkunen slik at den står mer stabilt. Fyll stuffingen i kalkunen. Pensle kalkunen med smeltet smør og dryss på salt og pepper. Stek ved 160 grader i ca 30 minutter per kilo. Når kalkunen er ferdig bør den hvile en halvtimes tid før servering.
onsdag 23. desember 2009
Hokey Pokey/Honeycomb
100 g sukker
4 ss maissirup
1½ ts natron
Bland sukker og sirup i en kasserolle. Kok opp og la småkoke, uten å røre, til blandingen blir gyllen. Ta av varmen og visp inn natron. Hell alt raskt over på et bakepapir smurt med litt olje. La avkjøles og stivne og slå i mindre biter. Oppbevar i tett boks.
(Kilde: Nigella Express)
tirsdag 22. desember 2009
Berlinerkranser
(ca 40 stk)
1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
80 g sukker
125 g mykt (ikke smeltet) smør
175 g hvetemel
1 eggehvite
perlesukker og hakkede mandler
Gni den hardkokte eggeplommen godt ut. Tilsett rå eggeplomme og sukker og visp til eggedosis. Tilset smør vekselvis med mel. Sett deigen kaldt 1 time. Trill deigen til pølser som formes tl kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle med vispet eggehvite og dryss med perlesukker og hakkede mandler. Stek ved 190 grader i ca 8 minutter. Avkjøl på rist.
1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
80 g sukker
125 g mykt (ikke smeltet) smør
175 g hvetemel
1 eggehvite
perlesukker og hakkede mandler
Gni den hardkokte eggeplommen godt ut. Tilsett rå eggeplomme og sukker og visp til eggedosis. Tilset smør vekselvis med mel. Sett deigen kaldt 1 time. Trill deigen til pølser som formes tl kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle med vispet eggehvite og dryss med perlesukker og hakkede mandler. Stek ved 190 grader i ca 8 minutter. Avkjøl på rist.
mandag 21. desember 2009
Oreokuler
(ca 20 stk)
1 pakke Oreo-kjeks
200 g kremost naturell
50 g mørk sjokolade
50 g hvit sjokolade
Knus kjeksen og bland med kremosten. Form til kuler som settes kaldt til de har stivnet. Smelt sjokoladene hver for seg og dypp halvparten av kulene i hvit sjokolade og halvparten i mørk. Sett kaldt til sjokoladen har stivnet.
1 pakke Oreo-kjeks
200 g kremost naturell
50 g mørk sjokolade
50 g hvit sjokolade
Knus kjeksen og bland med kremosten. Form til kuler som settes kaldt til de har stivnet. Smelt sjokoladene hver for seg og dypp halvparten av kulene i hvit sjokolade og halvparten i mørk. Sett kaldt til sjokoladen har stivnet.
lørdag 19. desember 2009
Kransekake
(18 ringer)
500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
ca 100 g melis
1 eggehvite
Mal mandlene og bland med melis og eggehviter til en fast deig. Tilsett evt mer malte mandler hvis deigen er for løs. Kransekake blir helt klart finest om man bruker ringer heller enn å forme selv, formene bør smøres litt. Stek ved 200 grader i 10-12 minutter. La dem bli helt kalde før de tas ut av ringene.
Lag tykk glasur av melis og eggehvite. Sprøyt sikksakkmønster på ringene etterhvert som de settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.
500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
ca 100 g melis
1 eggehvite
Mal mandlene og bland med melis og eggehviter til en fast deig. Tilsett evt mer malte mandler hvis deigen er for løs. Kransekake blir helt klart finest om man bruker ringer heller enn å forme selv, formene bør smøres litt. Stek ved 200 grader i 10-12 minutter. La dem bli helt kalde før de tas ut av ringene.
Lag tykk glasur av melis og eggehvite. Sprøyt sikksakkmønster på ringene etterhvert som de settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.
onsdag 16. desember 2009
Havremakroner
mandag 14. desember 2009
Kokosmakroner 3
Jeg har lagt ut oppskrifter på kokosmakroner før, og da jeg skulle bake i dag la jeg merke til en oppskrift på baksiden av posen med kokosmasse. Jeg har ikke sett en kokosmakron-oppskrift med smør i før, så den måtte jeg selvsagt prøve. Det gikk superraskt å lage og de ble kjempegode. :-)
50 g smør
2 egg
1 dl sukker
200 g kokosmasse
Smelt og avkjøl smøret. Rør egg og sukker sammen (ikke visp). Rør inn kokosmasse og smør. La røren svelle 10 minutter. Sett topper med teskjeer på stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-15 minutter.
lørdag 12. desember 2009
Lussekatter
Dette er rett og slett den beste lussekattoppskriften jeg har
prøvd. Jeg har lagt ut oppskriften før, den finner dere her.
onsdag 9. desember 2009
Guacamole
mandag 7. desember 2009
Langpannesjokoladekake
Vi har en ettåring i hus! Og siste uken har derfor blitt brukt til diverse selskaper (og mye kakebaking). Denne kaken gjorde stor suksess i barneselskapet og var godt likt av både store og små. :-)
300 g smør
600 g sukker
3½ dl melk
4 egg
500 g hvetemel
4 ts bakepulver
4 ss kakao
300 g melis
120 g smør
2-3 ss kakao
7 ss sterk kaffe
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland det tørre og rør det inn vekselvis med melken. Fordel i en stor bakepapirkledt langpanne. Stekes ved 175 grader i 30-40 minutter.
Visp sammen melis, smør, kakao og kaffe til glasur og bre over kaken. Kaken kan fint fryses med glasur.
300 g smør
600 g sukker
3½ dl melk
4 egg
500 g hvetemel
4 ts bakepulver
4 ss kakao
300 g melis
120 g smør
2-3 ss kakao
7 ss sterk kaffe
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland det tørre og rør det inn vekselvis med melken. Fordel i en stor bakepapirkledt langpanne. Stekes ved 175 grader i 30-40 minutter.
Visp sammen melis, smør, kakao og kaffe til glasur og bre over kaken. Kaken kan fint fryses med glasur.
lørdag 5. desember 2009
Rødbetegrateng
Jeg elsker rødbeter og ser stadig etter nye idéer til hvordan jeg kan tilberede dem. Denne oppskriften fant jeg i en dansk blogg jeg har tittet innom nå og da, og denne retten er nydelig. Jeg pleier å tilsette litt presset hvitløk også, rødbeter og hvitløk passer godt sammen.
8 små rødbeter
350 g fetaost i terninger
5 dl kremfløte
1 dl loffsmuler eller knust kavring
salt/pepper
1 ss smør
Kok rødbetene møre. Avkjøl og grovriv dem. Bland med fetaost og ha i en ildfast form. Bland fløte med salt og pepper og hell over. Dryss på loffsmuler og legg på smør i små klatter. Stek ved 200 grader i 30 minutter.
Kilde: Lone Landmand
onsdag 2. desember 2009
Dronning Maud-fromasj
(4 pers.)
100 g mørk sjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
5 dl kremfløte
½ dl portvin
Riv sjokoladen. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Pisk fløten til krem. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende vann. Bland med portvin og vend inn i kremen. Legg fromasj og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller porsjonsformer. Sett kaldt minst 2 timer eller over natten.
100 g mørk sjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
5 dl kremfløte
½ dl portvin
Riv sjokoladen. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Pisk fløten til krem. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende vann. Bland med portvin og vend inn i kremen. Legg fromasj og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller porsjonsformer. Sett kaldt minst 2 timer eller over natten.